Tre passagerare, en astronaut: upptäck “Axiom 1”-formatet för turism till ISS

Axiom-1 Crew Dragon crew © Axiom Space

Denna fredag ​​den 8 april, en kapsel Crew Dragon kommer att lyfta för internationell rymdstation för en resa på cirka tio dagar. En första på den amerikanska sidan… Och starten på en reguljär trafik för Axiom Space? I alla fall planerar företaget att upprepa dessa privata vistelser flera gånger.

Detta är redan den tredje “icke-vetenskapliga” rotationen på 8 månader.

Den första flygningen i en lång serie

När Crew Dragon-kapseln kom ut på marknaden kunde NASA återinföra flygningar från USA till den internationella rymdstationen och utöka den “icke-ryska” kontingenten på stationen till fyra permanenta astronauter. Mindre än två år senare bekräftar SpaceX-fordonet också sin plats inom rymdturism, med detta Axiom-1-uppdrag.

ISS rymdstation 2021 © NASA

Naturligtvis hade det redan funnits äventyret, i september förra året, av miljardären Jared Isaacman och hans “Inspiration4”-uppdrag… Men det sistnämnda varade bara i tre dagar, och berörde inte den internationella rymdstationen. Den här gången är det verkligen ett företag som specialiserat sig på rymdresor som köpte sitt uppdrag med SpaceX och visade sina referenser med NASA för att validera en tio dagars vistelse för sina rika resenärer. Exakt som Space Adventures gjorde med Soyuz kapselflygningar … men i en annan skala.

Förskotterar du mig 55 miljoner?

Faktum är att där Soyuz bara tog en turist, eller undantagsvis två (detta var fallet i december förra året med Yusaku Maezawa och Yozo Hirano), kommer denna första Axiom-flygning redan att ha tre passagerare, åtföljda av en erfaren astronaut. Och en andra är redan planerad inom sex månader…

Det är därför ett hopp för alla ultrarika som drömmer om omloppsbana, för en ännu mer exklusiv åktur än i ett fordon från Blue Origin eller i raketplanet från Virgin Galactic. Ultrarik, faktiskt, eftersom Axiom inte dolde priset för en sådan tiodagarsresa: 55 miljoner dollar. För en gångs skull ingår allt i detta pris, från förberedelserna av flyget till återhämtningen i Atlanten… även dryckerna (observera att alkohol förmodligen är förbjudet).

Boomer Expedition

För denna första turistresa till ISS kommer dock Crew Dragon att ha en internationell besättning. Först är det befälhavaren, Michael Lopez-Alegria, amerikansk-spansk och före detta astronaut till yrket vid NASA. Axiom Space har inte rekryterat vem som helst, eftersom det redan har fyra rymdflygningar på sin kredit, inklusive tre i skytteln och ett långt uppdrag inom ISS på Soyuz. Han är också den andra människan som har tillbringat mest tid i en extravehikulär aktivitet (EVA) med 67 timmar “ute”!

Axiom-1 Crew Dragon-kapsel © Axiom Space

Med denna värd att välja på är Axioms tre kunder Larry Connor (USA) som fick kapselpilotträning, Mark Pathy (Kanada) och Eytan Stibbe (Israel). Humoristiskt har uppdraget redan fått smeknamnet “boomer expedition”… Ett hopp om du räknade med en försenad förmögenhet: Larry Connor är 72 år i år.

“All inclusive”-resa, garanterad utsikt

Denna nästan 10 dagar långa flygning kommer därför att börja med en start från Kennedy Space Center, planerad till fredagen kl. 17:17 (Paris) med “Endeavour”-kapseln som redan har flugit för Demo-2 och Crew- 2 uppdrag 2020. och 2021. Transporten till stationen kommer att pågå i cirka tjugo timmar, och dockningen vid stationen bör ske på ett helautomatiskt sätt (även om besättningen uppenbarligen har fått den nödvändiga utbildningen för att agera därefter). De är för närvarande planerade att stå kvar på stationen till den 17 april, även om det råder osäkerhet relaterat till vädret vid återhämtningsplatsen till havs, vilket innebär en marginal på en eller två dagar.

Om det verkligen är ett turismuppdrag, har Axiom och dess passagerare kommunicerat om det “imponerande” vetenskapliga paketet som astronauterna kommer att utföra en gång på ISS. De har verkligen en uppsättning av 25 upplevelser (och genomgår några till före och efter deras uppdrag), både för att hålla dem sysselsatta och för att ge mening åt resan. Flera har också föreslagits av turisterna själva, vilket inte är en dålig idé.

Axiom-1 Crew Dragon equipage 2 © Axiom Space

Det finns medicinska experiment för flera amerikanska och kanadensiska sjukhusgrupper, en holografisk enhet för “3D-kommunikation”, minirobotar vars rörelser, sammansättningar och svärmbeteende studeras i 0 g, en ny enhetsfiltreringssystem och några cancerframkallande stamceller för att observera deras accelererade tillväxt i viktlöshet och jämför det med modeller. Turister bör dock inte ha rätt att använda den specifika utrustningen för ISS-experimenten, i synnerhet den som är ett resultat av internationellt samarbete (flygningen ger dem dock tillgång till moduler och utrustning för livet ombord).

Låt showen börja !

Falcon 9-raketen som de kommer att använda för att nå omloppsbana på cirka tio minuter använder en första etapp som kommer att vara på sin femte flygning och kommer att lyfta från LC-39A avfyrningsrampen. Detta är första gången som det har funnits två raketer med beboeliga kapslar på de två LC-39-platserna (den andra är Space Launch System, som förväntar sig att nästa måndag återuppta sina nedräkningstester) förutom ett decennium!

SpaceX kommer att sända uppskjutningen, med en trolig tid i luften cirka 4 timmar före lanseringen, när passagerare anländer för att ta på sig sina dräkter och sedan slå sig ner i kapseln. Det blir redan den 13:ee Årets flyg för SpaceX.

Källa: rymdfärd nu

Relaterade Artiklar

Back to top button