Trädgrenar: de nya filtren för att rena vatten

Det finns flera tekniker tillgängliga idag för att rena vatten, men det vi är på väg att upptäcka representerar definitivt den mest innovativa metoden av alla som har utvecklats hittills. Det är en ny, enkel och billig teknik som använder trädgrenar som nya filter för att rena vatten.

Att presentera detta innovativ vattenreningsteknik är en studie publicerad på sidorna av den prestigefyllda och auktoritativa tidskriften Naturkommunikation. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT). De senare, specifikt, har utvecklats och testat i Indien deras prototyper fullt funktionell och reproducerbar av något av dessa filter gjorda med hjälp av trädgrenar.

För att rena vattnet räcker det att klippa och flå grenarna på träd som till exempel en tall för att få naturliga filter kunna rena vatten från bakterier och virus. Specifikt innebär denna teknik användningen av grenarna av gymnospermer, det vill säga av de växter som inte ger blommor. Faktum är att under barken på grenarna på dessa träd finns ett lager av ungt trä. Inom den senare finns det gudar kanaler som fungerar som riktiga filter, blockerar bubblor och föroreningar. Genom att göra en liten sektion av grenen är det möjligt att få ett filter som, nedsänkt i varmt vatten i en timme och sedan i etanol och slutligen torkat, blir kvar genomsläpplig och effektiv precis som kommersiella filter, även på avstånd från två år.

Forskare vid MIT har kört tester med dessa filter erhållna från trädgrenar som visar att de kan ta bort över 90% av föroreningar som rotavirus, bland de huvudansvariga för gastrointestinala tillgivenheter från intag av kontaminerat vatten.

Relaterade Artiklar

Back to top button