Toulouse-startupen Beyond Aero avslöjar sitt projekt för lätta vätgasflygplan

G1 Aviation mikrolätta flygplan Beyond Aero © G1 Aviation

På det flygtekniska området ökar väteframdrivningen. Över hela världen påbörjar flygtekniska grupper mer eller mindre realistiska projekt. Men detta brus lämnar också fältet öppet för många nystartade företag som vill erbjuda innovativa lösningar på en marknad i full konstruktion.
.

Detta är fallet med Beyond Aerospace, ett ungt skott från Toulouse som vill flyga en första demonstrator från 2022, som nyligen presenterades för våra kollegor från Galleriet. Utöver det vill Beyond Aero framför allt hitta en plats på marknaden för små affärsjets.

Läs också:
Elflyg: det brasilianska företaget Azul vänder sig till eVTOL Lilium Jet

En tvåsitsig demonstrator nästa år

Det unga företaget Beyond Aero, som grundades 2020 av två tidigare studenter vid ISAE-SUPAERO och École Polytechnique, presenterade nyligen sitt vätgasdrivna ensitsiga demonstratorprojekt, kallat Blériot. Det senare kommer att baseras på en ULM G1, ett ultralätt flygplan designat i Frankrike, och mycket uppskattat för sina flygegenskaper och sin förmåga att utföra korta starter och landningar. Om G1 är utrustad med en traditionell värmemotor vill Beyond Aero eftermontera den med en framdrivningskedja av egen design.

Omvandlat på detta sätt kommer ULM att ha en vätgastank, en bränslecell och en elmotor. Enligt Eloa Guillotin, medgrundare och VD för Beyond Aero, intervjuad av Gallerietdet blir då” en av de första vätedemonstratorerna i Europa som kan gå ombord på passagerare “. Blériot kommer att ha en bärförmåga på en person.

Läs också:
Pipistrel presenterar Miniliner, dess bränslecellsdrivna små flygplansprojekt

Affärsflygplan: en marknad att beslagta

Le Blériot framstår som den logiska fortsättningen av verksamheten för det unga företaget. Beyond Aero har verkligen redan klarat konceptet med väteframdrivning genom en första fjärrstyrd prototyp på 3 m vingspann. Övergången, nästa år, till ett första pilotat flygplan, är ett viktigt steg för att kunna visa konceptets lönsamhet, utforska de tekniska axlarna och samla in nya medel.

Om Blériot anpassas från ett befintligt microlight, siktar Beyond Aero slutligen på att utveckla sitt eget flygplan, vars design skulle kretsa kring väteframdrivningssystemet och dess begränsningar. Den marknad som företaget riktar sig till är den för små affärsjetplan med två till sju säten, med lång räckvidd – i storleksordningen tusen kilometer. Det skulle då komma att läggas in mellan taxibilar och eVTOL med elektrisk framdrivning, mindre autonoma, och regionala plan med vätgasframdrivning, som kan ta mellan tio och ett eller tvåhundra passagerare.

Källa: Galleriet

Relaterade Artiklar

Back to top button