Tjernobyl brinner igen: terror för nya kärnkraftsreaktioner på gång

Tjernobyl återvänder till centrum några dagar efter 35-årsdagen av historiens värsta kärnkraftskatastrof. En återkomst som den här gången inte verkar förebåda ett lyckligt slut efter de senaste upptäckterna om en sådan farlig situation ständigt övervakas av forskare. Det verkar som att staden kan brinna igen, vilket skapar mycket riskfyllda radioaktiva utbrott. Så här står det till.

Tjernobyl är fortfarande rent: en flod full av dödlig strålning kan komma fram

Vi betalar fortfarande konsekvenserna av den där 26 april 1986 medan massor av uran hotar ekosystemets stabilitet i detta redan oroliga 2021. Sensorerna placerade runt kärnkraftverket övervakar en situation som inte alls verkar vara den bästa. Ukrainska forskare försöker förstå om kärnreaktioner kan avta av sig själv eller om det finns behov av extraordinära ingrepp för att undvika ytterligare en katastrofal olycka.

Som berättat av den auktoritativa tidskriften, uppstår ett stort problem vid sidan av uttalandena från representanterna för det prestigefyllda (ISPNPP) i Kiev. Enligt vad som rapporterades i samband med konferensen för årsdagen av katastrofen skulle det bli många osäkerheter varmed han konstaterar: Kort sagt, ett ihärdigt hotande hot.

Den så kallade Ny säker inneslutning (Nsc), en autentisk inneslutningssarkofag byggd av de sovjetiska myndigheterna kring den ökända Reactor 4. Tack vare denna komponent förblev antalet neutroner stabilt men gav vika på vissa ställen, vilket fördubblade riskerna för spridning av det skadliga materialet. Utmaningen lovar att bli komplicerad och existerar ”som bekräftas av Neil Hyattkemist vid University of Sheffield.

Relaterade Artiklar

Back to top button