Tim Berners-Lee är inte särskilt nöjd med hur World Wide Web har tagit sig

Tim Berners Lee © drserg / Shutterstock.com

Än en gång har Tim Berners-Lee uttryckt sin rädsla för webbens utveckling, som han kallar för att bli “ riktigt användbar och informativ “.

Tim Berners-Lee var inbjuden denna vecka för att prata med Fujitsu CTO Vivek Mahajan vid företagets ActivateNow-toppmöte. På frågan om webbens nuvarande tillstånd och dess utveckling gjorde uppfinnaren av World Wide Web en anmärkningsvärd utgång och bekräftade att den senare redan hade flyttat från sitt ursprungliga uppdrag under lång tid – uppdrag som består i att göra det tillgängligt för alla , och allting.

Tim Berners-Lee fördömer bristen på användarmakt på webben, koncentrerad i händerna på “stora företag”

Han drömde om en webb som var oberoende av språk, nätverk och datorer. Men när han såg utvecklingen av webben kunde Tim Berners-Lee bara inse att det idag finns “ många saker vi behöver fixa “.

Ett av webbens huvudproblem, i dess huvudgrundares ögon, är personuppgifter och dess cirkulation. Tim Berners-Lee menar att de idag används för olämpliga syften av stora företag, ” för att förstå och manipulera dem ”han fördömer, medan det i basen är information som överförs kostnadsfritt och sedan utnyttjas för reklam och kommersiella ändamål.

TBL pekar även på lagringen av dessa personuppgifter av onlineplattformar, data blockeras sedan i silos, vilket därför leder till att de inte kan användas. Den brittiske dataforskaren beklagar alltså bristen på makt, själva frånvaron av makt som individer har över sina data och på webben, “ eftersom stora företag kontrollerar det “.

Lösningen: Decentraliserade datalager som ger kraft tillbaka till användarna

Så vad är lösningen för att hejda denna omstridda utveckling av World Wide Web? Tim Berners-Lee diskuterar konstruktionen av “ SolidPods “, robusta pods som består av decentraliserade datalager, som skulle erbjuda användarna makten att kontrollera vilken enhet som kan komma åt deras data online.

Idén verkar utopisk idag, ändå arbetar Berners-Lee hårt på den genom företaget Inrupt, som han grundade och som gradvis samarbetar med regeringar och företag för att utöka tillgången till dessa SolidPods. Med ledmotivet ömsesidigt förtroende mellan de olika parterna.

Konkret bör den här butiken ses som en enorm tabell som erbjuder maximal transparens för användarna, som sedan kan besluta sig för att dela sådan hälsodata med en sådan läkare eller forskare på jakt efter en behandling relaterad till en allvarlig sjukdom. “ Det är ett system baserat på avsiktlig ekonomi, styrt av intentionen hos den person som vill göra saker », sammanfattar Tim Berners-Lee, medveten om att uppgiften lovar att bli svår, men säker på en webb som är mer respekterande för individers intressen.

Om samma ämne:
Internet 2021: vad händer på 1 minut?

Källa: Teknisk radar

Relaterade Artiklar

Back to top button