TikTok: skandal för privata dataläckor från USA till Kina… hur är det med Europa?

TikTok © © Pixabay

Uppgifterna från amerikanska användare av Tick ​​tack kan vara delvis registrerad i Uncle Sams land, vilket inte hindrar vissa medlemmar i dess moderbolag, ByteDance, från att ha tillgång till det i Kina.

Ja, enligt Buzzfeed Newsde amerikanska anställda på företaget har inte helt kontroll över dessa uppgifter, vare sig det gäller rätt till tillgång eller kunskap om processen för att hantera dem.

TikTok försvarar sig snabbt genom ett pressmeddelande

Detta är fortfarande ett mycket känsligt ämne i USA, eftersom läckage och potentiellt utnyttjande av personuppgifter från amerikanska användare av den kinesiska regeringen är ett ämne som till stor del har överlevt Donald Trumps presidentskap.

Det senaste avsnittet kommer till oss från en utredning av Buzzfeed News där media påstår sig ha skaffat ljudinspelningar av TikTok-anställda. Av totalt mer än 80 interna företagsmöten avslöjar nio av dem, i 14 olika uttalanden, att ByteDance-ingenjörer i Kina hade tillgång till amerikanska TikTok-användares privata data mellan september 2021 och januari 2022.

Och av goda skäl, fortfarande enligt de insamlade inspelningarna, skulle två fallgropar inom den amerikanska administrationen av TikTok ha lett till denna situation. Den första: den här lokala administrationen har inte fullständig åtkomsträtt till denna data, till skillnad från vissa medlemmar av ByteDance i Kina. Dessutom skulle den amerikanska enheten helt enkelt inte ha den tekniska kunskapen för att komma åt det, vilket kan vara svårt att svälja på andra sidan Atlanten.

När det gäller användningen av data från europeiska användare av TikTok finns ingen information (ännu?) tillgänglig. När det gäller amerikaner registreras information om europeiska användare av företagets tjänster både i USA (Virginia) och i Singapore.

Kom dock ihåg att 2023 kommer all europeisk TikTok-användardata att lagras i Irland. Och genom ett pressmeddelande som släpptes (mycket) snabbt, ville TikTok också försäkra sig om säkerheten för amerikanska användares data. Hon påminner också om att Oracle, ett företag som hade försökt köpa den amerikanska filialen av TikTok 2020, snart kommer att ansvara för att lagra deras information … i Texas.

“Texas-projektet” borde rätta till situationen

I mer än ett år har TikTok arbetat för att samla all känslig information i USA, såsom födelsedagar och telefonnummer, i en enda struktur i Texas, ett Oracle-datacenter. TikToks interna inspelningscenter i USA och Singapore skulle helt enkelt användas vid behov. Känslig data skulle vara exklusivt tillgänglig för den amerikanska grenen av TikTok, till skillnad från offentliga data som publikationer och profiler, enligt de register som används av Buzzfeed News.

Även om ingen information om potentiellt statligt missbruk av amerikanska personuppgifter är känd, kommer ansvar och spänningar kring detta ämne att kräva full insyn från TikTok, och dess moderbolag ByteDance, under de kommande månaderna.

Om samma ämne:
TikTok säger att det vill underhålla dig, till skillnad från Facebook som vill ansluta dig

Källa: BuzzFeed News

Relaterade Artiklar

Back to top button