Thwaites: glaciären som kan markera slutet på världen

Vi har hört talas om alla färger på hypoteserna om orsakerna till världens undergång: initialt talades det om ett virus från Sibirien, en invasion av gräshoppor, bristen på vatten och teknisk dominans vad gäller. istället spårade den apokalypsen till en viss episod av krig, till solstormen, till jordbävningar och asteroider. Ingen av dessa teorier talade dock om smältning av en glaciär, ett troligt alternativ med tanke på den period vi lever i. Här är vad det kommer att orsaka Thwaites.

Thwaites: experternas larm

Å andra sidan kommer det att finnas en anledning till att den enorma ismassan för närvarande också kallas “Apokalypsens glaciär“, Nej? Belägen iVästantarktishar lite storlek som svävar runt 120 km bred och 600 km av längd. Dess ursprungliga namn är Thwaites Glacier och enligt NASA skulle dess smältning kunna höja havsnivån upp till 4,8 meter. För att vara exakt skulle havens nivå stiga mellan 0,91 och 3,05 meter och därmed bli en hot mot cirka 40 % av människorna som bor i områden nära havet.

Sedan 1973 har forskare vetat att glaciären har sina rötter på havsbotten, så de varma havsströmmarna kan smälta den underifrån och destabilisera den när som helst. Tänk bara att i 2001 landlinjen var på väg tillbaka med ca 1 km/år han är ensam två år sedan glaciären började smälta underifrån.

Experter från har analyserat havsbotten nära glaciären och dess geologiska formationer och funnit det massan under de senaste 200 åren den tappade kontakten med en ås på havsbotten och drog sig tillbaka. lägligt tal, glaciären kan brista inom fem år.

Relaterade Artiklar

Back to top button