Thunderbolt: EVGA skär av sladden med NVIDIA

EVGA RTX grafikkort © EVGA / NVIDIA

Det är en sida som vänder för branschen av grafikkort : EVGA meddelade på kvällen sitt uppehåll med NVIDIA.

Informationen kommer till oss från specialiserade YouTube-kanaler som t.ex Gamers Nexus Var JayzTwoCents, som Andrew Han, VD för EVGA, delade de överraskande nyheterna med. Huvudskälet: a respektlöst bemötande från NVIDIA.


Ström flyter inte längre mellan EVGA och NVIDIA

Historisk, exklusiv och privilegierad partner till NVIDIA för tillverkning av avancerade grafikkort som Kingpin-serien i mer än tjugo år, EVGA meddelade allmänt överraskande att de ville bryta alla relationer med NVIDIA. Ännu värre och tills vidare: det amerikanska företaget kommer helt enkelt att lämna grafikkortsmarknaden.

Denna plötsliga skilsmässa efter så många lukrativa år med NVIDIA skulle motiveras av ” respektlöst bemötande från Team Verte. Mer specifikt: en påstådd brist på insyn i information som pris, releasedatum och design av grafikkort innan de lanseras. EVGA anklagar också branschjätten för ett tvångsmässigt behov av att kontrollera de minsta handlingar från sina partners, vilket uppenbarligen gör tillverkarnas uppgift särskilt smärtsam och känslig.

En situation som skulle ha gått från dåligt till värre under åren, när NVIDIA började tillverka Founders Edition för sina grafikkort. Ett beslut som gjorde Team Verte till en direkt konkurrent till sina egna partners, och dessutom till mer konkurrenskraftiga priser. Allt detta skulle ha bidragit till att successivt krympa marginalerna för tillverkare som EVGA. Det var därför för det amerikanska märket överklockningen för mycket som stekte kretsarna.

All denna kritik riktad mot NVIDIA verkar dock inte vara specifik för EVGA. Andra stora tillverkare som ASUS, Gigabyte eller MSI skulle ha erkänt att de ofta har haft allvarliga svårigheter med denna policy som uppenbarligen hålls upprepade gånger av kameleontmärket.

Men vad blir det av EVGA, dess anställda och kunder?

Som sagt tidigare, EVGA avser inte bara att klippa sladden med NVIDIA, utan också med tillverkning av grafikkort. Det amerikanska företaget vill dock försäkra sina kunder: garantierna på de produkter som redan sålts och deras stöd kommer att respekteras och upprätthållas. De RTX 30XX som fortfarande finns i reserv kommer också att säljas i slutet av året.

Den historiska tillverkaren kommer därför att sakna märket för RTX 40XX, vars presentation kommer att äga rum nästa tisdag under “GeForce Beyond”-konferensen. Detta trots att varumärket redan har utvecklat flera prototyper i väntan på att NVIDIA ska dela värdefull information med sig för att slutföra dem.

Men eftersom EVGA plötsligt förlorar cirka 80 % av sina intäkter, vad kommer det att hända med företaget och dess anställda? Andrew Han ser till att de till en början kommer att behålla sina positioner. Förutom att en sådan kolossal förlust av aktivitet bara kan betyda en sak: massuppsägningar kommer sannolikt att äga rum förr eller senare.

EVGA:s VD insisterar dock på att han inte kommer att sälja företaget, som kommer att fortsätta att verka inom hårdvarubranschen. Den hade redan diversifierat sig genom att tillverka moderkort för AMD och Intel, såväl som nätaggregat och kringutrustning. Men för närvarande är det ingen fråga för EVGA att byta kräm och närma sig AMD eller Intel inom grafikkortsområdet.

Hur det än må vara så tappar denna marknad en av sina stora aktörer. Kommer detta att vara en första kick i myrstacken, som motiverar andra tillverkare att undvika NVIDIA, eller har den helt motsatta effekten av att gamar livnär sig på ett fortfarande varmt och saftigt kadaver? Mysteriet förblir för ögonblicket helt.

Källor: Nexus Gamers via YouTube, EVGA

Relaterade Artiklar

Back to top button