Thunderbolt 5: Mot fördubblad bandbredd vid 80 Gbit/s

Thunderbolt5 © AnandTech

Precis som Thunderbolt 3, sluter Thunderbolt 4 med en maximal överföringshastighet på 40 Gbps. Dess efterträdare kommer att fördubbla detta värde med en förväntad genomströmning på 80 Gbit/s.

Executive Vice President och General Manager för Intels Client Computing Group, Gregory Bryant, besökte företagets kontor i Israel och lade upp några bilder från sin tillflyktsort på sitt Twitter-konto. På ett av bilderna, som snabbt togs bort, visas en affisch som avslöjar några indiskretioner om den framtida standarden Thunderbolt 5.

Läs också:
Alder Lake: en lansering begränsad till “K”- och “KF”-serierna 2021

När Gregory Bryant glömmer affischen på väggen

Den här affischen presenterar “80G PHY Technology” som Intel-teamen arbetar med. Den första raden säger att ” USB 80G syftar till att stödja det befintliga USB-C-ekosystemet “. Den andra understryker att det fysiska lagret är baserat på en ny PAM-3-modulationsteknik. Som en påminnelse betyder PAM ” pulsamplitudmodulering “.

Slutligen indikerar den sista raden, delvis dold, att N6-testchippet visar lovande resultat. Alla dessa ritar tydligt konturerna av Thunderbolt 5-gränssnittet.

Läs också:
Intel fortsätter att tappa positioner på servrar, men vinner 33 % på datorer

80 Gbps, USB-C och PAM-3 modulering

Redan nu kommer bandbredden att nå 80 Gbit/s. Detta är dubbelt så hög hastighet som Thunderbolt 3 och 4 uppnår, som når en topp på 40 Gbit/s. Trots denna ökning av bandbredd kommer gränssnittet fortfarande att använda en USB-C-kontakt.

Att bibehålla USB-C-standarden skulle göras möjligt tack vare PAM-3-modulering. Detta är mer effektivt än NRZ-kodning (Ingen återgång till noll) och mindre begränsande än PAM-4.

För att sammanfatta saker och ting, vet att NRZ är baserad på en binär princip som alternerar 0:or och 1:or, dvs 1 bit per cykel. PAM-4 kan öka överföringshastigheten till 2 bitar per cykel tack vare par (00, 01, 11 eller 10) men till bekostnad av ytterligare begränsningar. PAM-3 skär päronet på mitten med 1,5 bitar per cykel (3 bitar över 2 cykler) via 0, 1 eller -1 tillstånd. Om du vill gå djupare in i ämnet, ger AnandTech-sajten fullständiga förklaringar.

N6 är lättare att förklara: den betecknar helt enkelt 6 nm gravyrnoden för den taiwanesiska grundaren TSMC. Intel garanterar därför inte produktion och lägger ut tillverkningen på underleverantörer till sin konkurrent.

Thunderbolt 4 har i alla fall precis börjat distribueras, så förvänta dig inte dess efterträdare på flera månader.

Källa: 9TB5Mac

Relaterade Artiklar

Back to top button