Thunderbolt 4: förstå vilka ändringar och vilka är förbättringarna i standarden

Snabbläsning

 • Thunderbolt 4 bör konsolideras 2021
 • Den nya standarden ger inte högre dataöverföringshastigheter, men den erbjuder många förbättringar.
 • En av dem är möjligheten att ansluta upp till 2 4K-skärmar eller en 8K
 • Erbjuder även upp till 100W effekt för att ladda bärbara datorer
 • Ökar säkerheten med DMA-skydd mot Thunderspy-attacker
 • Kan göra bättre integration mellan datorer

Intel tillkännagav standarden Thunderbolt 4 i januari 2020. Företaget gjorde det tidigt klart att den nya standarden skulle inte ge högre hastigheter, men det skulle förbättra användningen avsevärt. I juli samma år förklarade företaget vad dess användare kan förvänta sig av uppdateringen – och det är vad vi kommer att beskriva här. Den nya anslutningen syftar till att vara en standardanslutning för allt från datalagringsenheter till monitorer.

Thunderbolt 4 – Intel tillkännagivande

Det är värt att komma ihåg att en annan standard som uppdateras är USB 4. Han använde Thunderbolt 3 som bas för att göra de nödvändiga ökningarna. Du kan ha all information om honom i denna länk. Det är intressant att förstå hur de två kommer att samexistera och vad skillnaderna mellan dem är.


Thunderbolt standard

Till att börja med är det nödvändigt att förstå vad är Thunderbolt-standarden. Det är ett partnerskap mellan Apple och Intel, som syftade till att göra en standard snabbare och effektivare, jämfört med USB. Trots att de var initiativ från två privata företag, avstod båda royalties (belopp som betalats för användningen av en produkt), vilket gjorde den gratis att använda.

Thunderbolt är ett kostnadsfritt samarbete mellan Intel och Apple

Den första Thunderbolten introducerades 2011 och blev snart Apples standard. Den finns i de flesta av äppelföretagets anteckningsböcker som släppts efter det nämnda året. År 2021 fyller standarden 10 år på marknaden och, för att hedra datumet, förväntas version 4 vara allmänt tillgänglig för kunder.

Dess främsta fördelar, i förhållande till USB, var flera. han erbjöd högre bandbreddshastighet; möjlighet att skicka och ta emot information dubbelriktat; tillåtit exekvering av videor; gjorde sammankopplingen med flera enheter på marknaden; bland andra faktorer.

Nyheter

Som redan nämnts har överföringshastigheten för Thunderbolt 4 inte ändrats. Trots detta medför den nya standarden några viktiga förbättringar. En av de första är stöd för upp till två externa skärmar med 4K-upplösning. Förut gick det bara att koppla en. Den kan fortfarande användas, unikt, i en 8K-skärm.

Den kan även användas med en anslutning PCI Express 32Gbps. Detta är en stor fördel för användare som tänker ansluta till Dedikerade/externa GPU:er. Endast med Thunderbolt 4 kommer denna överföring att vara möjlig. Kom ihåg att kabeln är kompatibel med USB 4 och kan användas för andra ändamål.

Sammanfattning: Vad är nytt i Thunderbolt 4

 • Stöder 40Gb/s full hastighet med kablar upp till 2m långa;
 • Stöder två 4K-skärmar och/eller en 8K-skärm;
 • Stöder 32Gbps PCIe för lagringshastighet på upp till 3000MB/s;
 • Tillhandahåller minst en 100W strömport för laddning av bärbara datorer;
 • Låter dig “väcka upp” datorer (IE, Ta ut datorn ur viloläge genom att helt enkelt trycka på tangentbordet eller musen när den är ansluten till en Thunderbolt-docka.);
 • Erbjuder skydd mot DMA (Direct Memory Access) och Thunderspy-attacker.

En annan viktig förbättring är möjligheten till ladda en bärbar dator upp till 100W. Dessutom återställer den också säkerhetsstandarderna. Nu erbjuder han DMA-skydd (kontrollerar integriteten för koder som spelas i direkt minnesåtkomst). Detta gör det svårare för maskinen att attackeras av skadade filer.

Intel lyfter också fram att de implementerar stöd för kontakter och dockningar med upp till fyra Thunderbolt 4-portar. Allt detta görs genom samma dörr USB typ-C som redan används idag och kommer att vara standard med antagandet av USB 4.

förmåner

Intel rapporterar att Thunderbolt 4 använder alla innovationer som redan introducerats med Thunderbolt 3. Företaget betonar att det fokuserar på behoven hos ständig förbättring av branschen. Det är inte bara hastigheten som är viktig utan också anpassning till ny teknik och allmänna nyheter av branschen.

Syftet med både USB- och Thunderbolt-standarderna är gör en verkligt universalkabel. USB Type-C kommer för att göra denna ingång unik. Detta gör användarens vardag enklare, eftersom det inte är nödvändigt att ha en låda med olika typer av anslutningar. Endast en kan användas för flera ändamål. Förväntat, med åren, kommer de äldre alternativen att börja försvinna.

Kom också ihåg att hastigheten på 40 Gb/s bibehölls. Detta räcker för att tillhandahålla anslutning för bildskärmar och även ström via en enda kabel. Intel påpekar att så är fallet den mest omfattande Thunderbolt-specifikationen som någonsin släppts. Anledningen är din Kompatibilitet med andra industristandardernämligen: USB 4, DisplayPort, PCI Express (PCIe), Thunderbolt 3 och tidigare, och äldre USB-anslutningar.

Kort sagt, dess största fördel är universalisering av standarder. Med bara en kabel kommer det att vara möjligt att utbyta olika information. De kan sträcka sig från ström, anslutning för att ladda dina mobila enheter, till strömmande videor och ljud på skärmar av extremt hög kvalitet.

Thunderbolt 4 och USB 4

USB 4- och Thunderbolt 4-standarden kommer att existera samtidigt och ersätter inte varandra

En av huvudproblemen med de nya standarderna – Thunderbolt 4 och USB 4 – är att göra kablar universella. Därför, de kommer att vara kompatibla. Skillnaden är att Intels nya standard kan erbjuder fler alternativ än USBförutom att vara ett mer komplett alternativ.

Thunderbolt 4 gör förbättringar jämfört med föregående generation. USB 4 använder i sin tur de teknologier som implementeras i Thunderbolt 3 som grund. Detta indikerar att USB-tekniken redan ligger lite efter den nuvarande standarden. Trots detta samexisterar de och ersätter inte varandra.

En annan omsorg som har tagits är i förhållande till ingång som används. Både USB 4 och Thunderbolt 4 använder USB Type-C. Denna modell används redan i Thunderbolt 3 och finns i ett antal enheter. Några av de vanligaste är laddningsportar för smartphones som släppts de senaste åren.

När kommer Thunderbolt 4?

Enligt Intel, kontroller Thunderbolt 4 8000-serien bör komma i slutet av 2020. Företaget lovar att JHL8540- och JHL8340-värdarna kommer att göras tillgängliga för tillverkare som är involverade i produktionsprocessen av nya datorer, bärbara datorer, tillbehör, kringutrustning och allt däremellan.

Det säger företaget “Datorer och tillbehör utrustade med Thunderbolt 4-portar bör också vara tillgängliga i slutet av året [2020]inklusive notebook-versioner med Intels Project Athena-specifikationer.”

Vissa enheter stöder redan den nya anslutningen. ASUS, till exempel, gör redan inlägget tillgängligt i sin ultralätta notebook ExpertBook B9 B9400. Trots detta är det fortfarande få företag som lanserar nya funktioner med den nya standarden.

2020 och fortfarande 2021 drabbades många sektorer av branschen av covid-19-pandemin, med problem för tillverkningen. Detta var mycket starkt inom tekniksektorn som släpar efter i flera sektorer. I år är det mycket troligt att fler och fler enheter kommer att stödja Thunderbolt 4.

Via: 9to5mac, GSMArena Källa: Intel

Relaterade Artiklar

Back to top button