The War of the Worlds: en familjekrönika mitt i en utomjordisk invasion

SF War of the Worlds

Efter Sanddyner
för några veckor sedan är det dags att dyka ner i ännu en anpassning av ett mästerverk inom science fiction-litteratur, uppdaterad av Steven Spielberg för att prata om Amerika på 2000-talet.

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F ·
vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

War of the Worlds (2005)

av Steven Spielberg

Världarnas krig av HG Wells publicerades 1896 och har i mer än ett sekel förblivit en stor science fiction-bok, en hörnsten i genren som har känt till många anpassningar, både på radio, tv och till och med på bio med inte mindre än fyra filmer släppta på teatern.

2005 tog Steven Spielberg över romanen för att leverera en ny vision. Och, utan att nöja sig med att ge efter för underhållningens sirener, levererar regissören en av de viktigaste filmerna om 2000-talets Amerika i mina ögon.

“Ingen skulle ha trott, under de första åren av 21e århundradet, att vår värld observerades av intelligenser överlägsna vår egen”

Ray Ferrier, en högst vardaglig individ, är hamnarbetare i New York och bor i New Jersey. Han är pappa till två barn, Rachel och Robbie som han har en mycket komplicerad relation med, och av goda skäl har Ray aldrig riktigt varit involverad i utbildningen av sina barn, och föredrar att leva sitt lilla liv utan begränsningar.

Vi tar tråden i historien eftersom Rachel och Robbie måste tillbringa helgen med sin pappa trots sig själva, men som ni kan föreställa er kommer detta besök att störas av konstiga händelser. Först är det vädret som panik och mystiska elektromagnetiska moln snabbt täcker stadens himmel.

Blixten börjar sedan slå ner i stadskärnan genom att röra vid samma punkter flera gånger, ett fenomen hur omöjligt än på vår planet, och medan Ray bestämmer sig för att se närmare vad som händer, kommer ett främmande skepp upp ur marken. Invasionen har precis börjat.

Världarnas krig © © Paramount Pictures

“Jag tar dig till bilen och du vill titta.” Men det gör du inte. »

Om du redan har läst några av mina S|F-artiklar (och jag tackar dig för det), vet du utan tvekan vilken absolut beundran jag hyser för Steven Spielbergs regi. Som ett bra vin förbättras dess förverkligande från år till år och Världarnas krig är inget undantag från regeln.

På femton minuter (titta i handen) och en handfull scener ställer killen upp sin situation, sina karaktärer och deras olika relationer. Packat, det är vägt, kan vi gå vidare till huvudrätten som utgör scenerna av förstörelse orsakad av utomjordingars ankomst mitt i arbetarklassens Amerika i New Jersey.

Istället för att nöja sig med massiva men avlägsna breda bilder föredrar Spielberg att placera sin kamera på människohöjd. Den första attacken kastar oss in i hjärtat av handlingen, närmare Ray och de andra huvudpersonerna som upptäcker, liksom vi, vantro och förlamade omfattningen av hotet, innan några av dem pulveriseras av laserstrålarna som avfyras av fartyg.

Från explosionen av en halv stadsdel till en Boeing 747 strandad på en bostadspaviljong, Världarnas krig tillhandahåller showen, även om actionscenerna är färre än man kan föreställa sig, vilket i slutändan tjänar mindre till att underhålla än att tjäna filmens syfte.

“Är de terrorister?! »

Som jag sa lite tidigare, Världarnas krig släpptes 2005, bara fyra år efter attackerna den 11 september. Spielberg utnyttjar sin film för att delta i obduktionen av sitt land som fortfarande är traumatiserat av terrordåden och krigen som följde.

För att göra detta tar han upp bilderna från den 11 september och avböjer det genom hela historien. Attacken träffar Amerika i hjärtat, som under attackerna mot World Trade Center. Invånarna vandrar omtumlade på gatorna, täckta av damm och aska som släppts ut av byggnaderna i ruiner och kropparna pulveriserade av fiendens vapen.

Världarnas krig frammanar också mångfalden av synpunkter och bilder, filmade och sända av vem som helst, som under den 11 september, genom att exempelvis rama in videoreturen av videokameran av en förbipasserande övergiven på gatan. En stark idé syntetiserad i en enda och lysande bild.

War of the Worlds © Paramount Pictures

“De besegrade den första makten i världen på några dagar, de förintade oss, och det är att den första, andra kommer. »

War of the Worlds kunde ha förvandlats till en gammal bra patriotisk film tillverkad i Amerika, som försvarar Uncle Sams värderingar mot onda inkräktare. Men scenariot kommer snarare att skärpas till Ray, Robbie och Rachel, som försöker ansluta sig till Boston och mamman till barnen, och undviker i förbigående att visa människors väpnade motstånd mot utomjordingar.

Ändå är ockupationen filmens centrala tema. Redan före den första attacken bereder filmen marken för oss genom att genom ett samtal om Robbies historieuppdrag frammana den franska närvaron i Algeriet. Striderna mellan militären och utomjordingarna äger rum i en kampanj som man kan tro Norman. Slutligen tvingas befolkningen att fly och lämna sina hem för att garantera sin överlevnad.

Allt som återstår är familjeenheten, mänsklighetens sista vall enligt Spielberg att hålla fast mot både angriparen men också människors värsta misslyckanden.

Ray och hans barn kommer att behöva lära sig att lita på varandra igen och möta sina kamrater, även om det innebär att förlora en del av sin mänsklighet och sin oskuld i processen, medan filmen gradvis förvandlas till en kamera som fryser mitt blod för varje visning. .

“Män varken lever eller dör förgäves. »

Till sist, Världarnas krig är lika mycket ett rent science fiction-projekt som det är en rå blick på mänskligheten och det gångna århundradets fasor. Steven Spielberg, genom storfilmens prisma, slår larm för att förhindra att historiens mörkaste timmar inträffar igen.

Trots nästan 15 år på klockan, Världarnas krig förblir en aktuell film som jag uppmanar dig att snabbt upptäcka eller återupptäcka.

War of the Worlds © Paramount Pictures

Världarnas krig finns på DVD, Blu-Ray och VOD från Paramount Pictures France, samt videoströmning på Netflix.

Letar du efter en roman, en film eller en serie?

Här hittar du alla avsnitt av vår spalt · S | F ·

Relaterade Artiklar

Back to top button