Testa var tyst! Shadow Rock 3: ett säkert kort för att svalka dig utan att bryta banken

var tyst! Shadow Rock 3 © var tyst!

Med jämna mellanrum, var tyst! förnyar sitt utbud av kyllösningar. Det finns dock några referenser “byggda för att hålla” vilket bevisats av de nästan två åren av Shadow Rock 3, en modell som tillverkaren helt enkelt har uppdaterat för att integrera LGA1700-kompatibilitet. Tack vare honom.

På samma sätt som vi erbjuder på RAM-barerna är tanken att presentera många kylsystem genom “mini-tester”. Vi kommer inte att gå in på oändliga detaljer och föredrar att fokusera på tre nyckelelement: designen och installationen av kylsatsen, dess resultat för att bekämpa processoröverhettning och slutligen den genererade bullerföroreningen.

Shadow Rock 3 är “bara” en kylare. I denna mening kommer det inte att kunna lugna lusten hos processorer som överstiger 190 Watt TDP. På goda villkor…

Sammanfattning

var tyst! Shadow Rock 3

Tekniska egenskaper

Använda sig av
Spelare

typ av användning
Processor

CPU-stöd
Intel 1150, Intel 1151, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1200, Intel 1700, Intel 2011, Intel 2011-v3, Intel 2066, AMD AM4, AMD AM5

Anslutning(ar)
4 honnålar

Material)
Aluminium, koppar

Bakgrundsbelysning
Nej

Kyl

Maximal rotationshastighet
1600 RPM

Maximal ljudnivå
24,4dB

TDP Max. CPU
190W

Dubbelt torn
Nej

Kullagret
Nej

Värmeledning
Ja

PWM
Ja

toppflöde
Nej

Justerbar hastighet
Nej

Fysiska egenskaper

Fläktdiameter
120 mm

Höjd
163 mm

Längd
130 mm

Djup
96 mm

var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces

Enkel montering, ett oumbärligt verktyg

Som du kan se på våra bilder är Shadow Rock 3 en ganska klassisk modell i “torn”-format. Fördelen med detta format är att kylflänsen är upphöjd. Satsen tar då nödvändigtvis upp mer plats på höjden, men det gör det möjligt att “förbigå” kylarna som finns på moderkortets VRM, även de mest imponerande. var tyst! bryr sig inte om att kommunicera någon lista över kompatibla moderkort: alla måste vara det.

var tyst! Shadow Rock 3 © var tyst!

Ett annat intresse för denna Shadow Rock 3, som vi sa, var tyst! har uppdaterat sitt kit så att det är kompatibelt med de flesta nuvarande plattformar, speciellt Intel. Observera ändå att på AMD är det AM4/AM5 eller ingenting. Ägare av kompakta fall, var uppmärksam på kylflänsens höjd: 163 mm, den tar plats. Omvänt är basen relativt kompakt (130 x 121 mm) och helheten håller en uppmätt vikt (710 g).

var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces
var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces

De bakplatta fast, vi kan sedan ställa in de andra elementen, sedan kylaren © Nerces

Hela kylflänsen är gjord av aluminium och består av ett trettiotal fenor för att säkerställa god värmeavledning. Kylflänsen korsas av fem kopparvärmerör 6 mm i diameter som kommer i direkt kontakt med processorn genom en liten bas. Den senare är försiktigt grävd i längdriktningen: en hålighet som gör det möjligt att passera metallstången för fixering av satsen.


Ack, för att säkerställa perfekt stöd, var tyst! använder en bakplatta. Det kommer att vara nödvändigt att kunna komma åt baksidan av moderkortet för att fixa Shadow Rock 3. Lyckligtvis, bortsett från denna lilla defekt, är monteringen enkel. Vi placerar bakplatta, dess fästklackar och två plattor som kylflänsen vilar på. Det är här metallstången används för att säkra det hela. Viktig detalj: en mycket lång stjärnskruvmejsel – levererad av be quiet! – är nödvändigt för att skruva kylflänsen.

var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces

Temperaturer och buller

Testuppsättning

 • Moderkort: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Minne: Kingston Fury DDR5-4800 CL38 (2x 16GB)
 • Grafikkort : ASUS TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
 • Utfodra : ASUS ROG Strix 850G
 • Kylpasta : Termisk Grizzly Hydronaut

För att utvärdera kyllösningarna, för den första serien av tester, blockerade vi CPU:n på 125 watt innan vi bytte den till 241 watt för den andra. Sedan körde vi den i 60 minuter på Cinebench R23 multi-core och varje gång mätte vi temperaturen medan fläktarna stod på 25 %, 50 %, 75 % och slutligen 100 % effekt.

var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces

Temperaturer @ 125 Watt TDP

Relativt kompakt och ganska billig på mindre än 60 euro, eller till och med mindre än 50, Shadow Rock 3 är logiskt sett inte den mest effektiva av modellerna som passerat genom våra händer. Vi pratar inte ens om att jämföra det med AiO-kit, det finns mycket biffigare kylare.

Kylare - Temp@125W © Nerces

Men om jämförelsen med Noctua NH-D15 är intressant, låt oss komma ihåg målet med Shadow Rock 3: prestanda, diskretion och valuta för pengarna. Målet är uppnått och i ett rum vid 24-25°C förblir CPU:n under 90°C med knappt hörbar ventilation, på bara 50%.

Temperaturer @ 241 Watt TDP

Naturligtvis onödigt att uppehålla sig vid fallet med vår Core i9-12900K övergått till 241 Watt. Verkligen, var tyst! klargör att Shadow Rock 3 är klassad att avge maximalt 190W, så det är ingen överraskning att den inte kunde hantera vår Alder Lake.

Kylare - Temp@241W © Nerces

Observationen är till och med utan överklagande och vi överstiger 100°C oavsett effektnivån på fläkten. Det är därför Shadow Rock 3 saknas i grafen ovan: den är inte designad för den här typen av CPU och vi skulle hellre anförtro den processorer upp till 160-180 Watt för att vara lugna.

Ljud

120 mm fläkten vald av be quiet! on the Shadow Rock 3 är inget annat än en egendesignad Shadow Wings 2. Detta är en modell som officiellt kan klättra upp till 1100 rpm vid 100 % i 12V. Vid denna effektnivå, var tyst! framkallar 15,9 dB.

Kylare - RPM © Nerces

Vi var tvungna att kontrollera detta. Överraskning, vi är inte alls “i naglarna”. Vid 100 % ligger vi något över 1500 rpm och även vid 75 % ligger vi fortfarande på 1200 rpm. Då får vi 880 rpm vid 50 % och mer än 380 rpm vid 25 %.

Kylare - olägenheter © Nerces

Tänk på det breda utbudet av rotationshastigheter. Till 100 % ger detta bra värmeavledning, utan högt ljud. Vid 25 % är spinn under 400 RPM praktiskt taget tyst, men kan fortfarande hålla en 65 Watts processor sval.

var tyst! Shadow Rock 3 © Nerces

var tyst! Shadow Rock 3, anser Clubic

var tyst! Shadow Rock 38

Halvvägs mellan Pure Rock och Dark Rock, denna Shadow Rock 3 från be quiet! är precis vad som kan kallas en mellanklassprodukt. Det kommer logiskt sett att vara ganska otillräckligt för att lugna en Intel Alder Lake @ 241 Watts-processor, men så länge du håller dig rimlig (upp till 160-180 W), kommer den att göra jobbet perfekt.

Ganska enkel att montera trots närvaron av en bakplatta, Shadow Rock 3 är också väldigt mångsidig och vi ser inte något moderkort som kan vägra det. Var dock försiktig med dess avsevärda höjd och för att inte tappa bort den oumbärliga långa skruvmejseln som levereras av be quiet!. En produkt som med fördel kommer att ersätta AMD- eller Intel-lösningar utan att spräcka banken.

Mest

 • Enkel montering, väl detaljerad
 • Bra generell prestation
 • Innehållit bullerföroreningar
 • Utmärkt kompatibilitet
 • Andra fläkt som tillval
 • Tre års garanti

De mindre

 • Behöver en bakplatta
 • Tappa inte bort den långa skruvmejseln

62,88 €

62,88 €

Relaterade Artiklar

Back to top button