Testa Samsung Galaxy Tab S8 Ultra – Android-alternativ till iPad

Samsung står för toppserien av sina enheter med bokstaven S, inte bara för smartphones utan också för surfplattor: den nuvarande flaggskeppsserien heter Samsung Galaxy Tab S8, och den största modellen är Ultra.

Jätte display

De flesta surfplattor har 10- eller 11-tumsskärmar, det finns även budgetmodeller med en skärmdiagonal på 8 tum, medan frontpanelen på Galaxy Tab S8 Ultra domineras av en skärm med en monstruös diagonal på 14,6 tum (36,9 centimeter) . Vad betyder det? I Tab S8 Ultra är skärmdiagonalen nästan lika stor som i Galaxy Tab A8 med standardstorleken 10,5 tum.

Skärmen i Tab S8 stoltserar inte bara med storlek utan också utmärkt bildkvalitet, Samsung använde sina bästa teknologier i den. SuperAMOLED-skärmen är extremt kontrastrik, återger mycket exakt färger och poäng med en mycket hög färgrymd, vilket täcker nästan hela biostandarden DCI-P3. Enheten är därför perfekt för att titta på foton eller filmer, för tack vare den extremt höga upplösningen på 2960 x 1848 pixlar på skärmen kan du se många detaljer.

En annan viktig parameter är också på högsta nivå: displayen med en ljusstyrka på 835 candela per kvadratmeter är mycket ljusstark och kommer att vara perfekt för att se aktuella Netflix-produktioner, ljusstyrka kommer även vara en stor fördel när surfplattan ska användas utomhus eller i ett ljust rum.

Skärmen kan även manövreras med en penna, Samsung lägger till S-Pen för detta ändamål, som parkerar på baksidan av enheten när det inte finns något att göra. Utöver det, i lådan med surfplattan hittar vi inte mycket, bredvid pennan finns också en USB-C-kabel och ett litet trådverktyg för att sätta i ett SIM-kort.

Det är inte mycket för en surfplatta, som redan kostar så mycket som PLN 5 299 i den billigaste varianten (128 GB minne, 8 GB RAM). För en avgift på PLN 500 kan du ha en Tab S8 Ultra med 256 GB minne och 12 GB RAM. Toppvarianten kostar 7 399 PLN, men har 512 GB minne, 16 GB RAM och 5G-anslutning.

Full fart

När det gäller processorn litade Samsung på Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1, som för närvarande är en av de snabbaste chipsen för Android-hårdvara, vilket testet bevisade bortom allt tvivel: surfplattan kännetecknas av hög hastighet och mycket låg tjänstslatens (45,8 millisekunder) . Applikationer öppnas mycket snabbt, och datorintensiv programvara, till exempel foto- och videoredigering, går riktigt smidigt.

Det finns fler skäl att vara glad: trots den enorma displayen och turboladdade processorn fungerar Galaxy Tab S8 väldigt länge, tack vare ett extremt kraftfullt batteri med en kapacitet på 11 200 milliampetimmar. I S8-testet tog det mer än sju timmars arbete att vila nära uttaget.

Trots den mycket höga kapaciteten på batteriet sker laddningen relativt snabbt, eftersom Tab S8 Ultra laddas med en effekt på upp till 48 watt. Det är värt att sträcka sig efter en lite kraftfullare laddare, för då är surfplattan fulladdad på drygt två timmar, och redan en halvtimmes laddning räcker för att uppnå 40 % batteriladdning.

Otroligt lätt

För en enorm surfplatta är Galaxy Tab S8 Ultra som väger 727 gram relativt lätt. Som jämförelse: den mindre A8 väger 500 gram. Galaxy Tab S8 Ultras hölje på sidorna är relativt kantigt, bara hörnen är rundade, men surfplattan kan hållas även med en hand ett tag.

Vid långvarig användning bör Tab S8 Ultra placeras på bordet eller i hållaren. Tack vare enhetens relativt låga vikt räcker till och med en laddningsdocka för smartphones för att fortsätta titta på din favoritserie medan du lagar mat. Om vi ​​snabbt behöver väcka surfplattan från viloläge kan du också göra det med blöta fingrar genom fingeravtrycksläsaren som är gömd i displayen eller genom att använda ansiktsigenkänning.

Den senaste radiotekniken

Galaxy Tab är utrustad med en Wi-Fi 6E-modul och kan ansluta till nätverket på tre frekvenser (2,4, 5 och 6 GHz) – så länge som Wi-Fi-routern stöder uppkoppling i ett givet band. Du måste betala 700 PLN extra för 5G-anslutning i alla tre minnesvarianter.

Fler kameror än vanligt

Kameror i de flesta surfplattor är inte prioriterade – Galaxy Tab S8 Ultra är annorlunda i detta avseende och har två linser på fram- och baksidan (vid- och ultravidvinkel), och kvaliteten på bilderna är relativt bra. Även om Samsung inte kan ersätta en smartphone med bra fotografiska parametrar är den riktigt bra för en surfplatta. Galaxy Tab S8 Ultra tar bilder med en maximal upplösning på 12,8 megapixlar och spelar in video i 4K (3840 x 2160 pixlar) med en maximal bildhastighet på 30 fps. Båda ultravidvinkelkamerorna har 5 megapixlar och lägre upplösning.

Sammanfattning

Inte nog med att surfplattan Samsung S8 Ultra ser bra ut, den är också tekniskt suverän: den har en fantastisk skärm, den är riktigt snabb och för sin storlek är den också relativt lätt och hållbar. I testet fick han ett utmärkt betyg och besegrade sin föregångare med stor fördel och ersatte den i första hand i rankningen av android-surfplattor – men med det salta priset på PLN 5299 var det förväntat.

Relaterade Artiklar

Back to top button