Testa Microsoft Surface Laptop Studio – mycket kraft och elegant design

Äntligen! Microsoft utökar sitt utbud av bärbara datorer med en ny variant även tillgänglig i Europa – vi pratar om Surface Laptop Studio, en enhet som tidigare fanns i USA. Den största skillnaden mot andra modeller i Surface-serien är inte längre en hemlighet: pekskärmen går inte att ta loss, istället har den bärbara datorn speciella gångjärn som gör att du kan dra skärmen mot dig. Vad mer kan den senaste Surface göra? Testet kommer att förklara det.

Första intrycket

Den bärbara datorn väcker genast uppmärksamhet med sitt utmärkta utförande. Aluminiumhöljet med måtten 32,3 x 28,3 x 1,9 centimeter gör ett behagligt intryck, och beröringen av ytan gjord av prestigefyllda material bekräftar det, det är svårt att göra något bättre. Detsamma kan sägas om styrplattan och tangentbordet, som övertygar med en bra tryckpunkt och väl uppmätt tangentrörelse, vilket i kombination resulterar i en mycket trevlig skrivupplevelse.

Cool: Den stora styrplattan har en mycket känslig glasyta med en jämn tryckpunkt. Pekskärmen är lika bra, som även kan styras med en Surface Pen (extra kostnad från PLN 499), vilket särskilt kommer att glädja konstnärer och grafiska formgivare.

Premiumskärm

På tal om artister: Traditionellt är den starkaste punkten med enheter i Surface-serien skärmar, så 14,4-tumsskärmen på Laptop Studio är också ett nöje för ögat. Det visade innehållet är behagligt skarpt med en upplösning på 2400 x 1600 pixlar, och färgerna är mättade och exakta (97,3 procent). Den självlysande skärmen med luminansen 496 candela per kvadratmeter är väldigt ljusstark och täcker även den utökade sRGB-färgrymden till hundra procent, så den är perfekt för till exempel att redigera bilder i Photoshop.

Den bärbara datorn har faktiskt bara två nackdelar, båda typiska för pekskärmar: den blanka ytan reflekterar starkt ljuset, och svarstiden är i genomsnitt 18,3 millisekunder, även om det för en pekskärm är ganska bra. Spelare kommer att njuta av den snabba uppdateringsfrekvensen på 120 hertz.

Svårt val

Dessutom är tekniken gömd i höljet mycket stark. Microsoft erbjuder som vanligt en hel rad utrustningsalternativ: användare kan välja mellan två 11:e generationens Intel-processorer, nämligen den fyrkärniga Core i5-11300H och den mer kraftfulla Core i7-11370H, som båda kan stödjas alternativt med 16 GB eller 32 GB RAM, vilket är vad du behöver välja vid beställningsstadiet.

Data som video, foton eller operativsystemet landar på en snabb NVMe SSD-disk från Samsung, de tillgängliga minnesstorlekarna är 256, 512, 1000 och 2000 GB. I båda fallen är det bättre att välja det kraftfullare alternativet direkt, eftersom både SSD och minne är permanent lödda, så expansion är inte ett alternativ. Först i kassan blir det obehagligt, eftersom Surface Laptop Studio i den sämsta versionen kostar hela PLN 7 999, medan varianten som testats av Komputer Świat har en kraftfull Core i7-processor, 16 GB RAM och 512 GB SSD och kostar så mycket som PLN 10 999.

Gott om kraft

Med tanke på sådana priser är förväntningarna naturligtvis höga, så det är dags att testa den bärbara datorn i praktiken. Surface office-program blir uttråkade och laddar omedelbart även de mest komplexa Excel-ark med många makron.

Den kraftfulla CPU Core i7 klarar också snabbt av foto- och videoredigering i program som Photoshop CC eller Premiere, i båda dessa uppgifter visade Surface Laptop Studio kraft.

Men det är inte allt – det finns också en separat GPU: Surface fungerar med en mycket kraftfull GeForce RTX 3050 Ti (med 4 GB grafikminne), som även krävande spel som Cyberpunk 2077 kan spela i Full HD (1920 x 1180 pixlar) i jämna 48 bilder per sekund, och om vi sänker detaljerna lite kommer vi att klämma ännu mer. Studion låter dig inte bara koppla av under en paus på jobbet, utan även långa spelsessioner som tar upp hela kvällen.

Smala former

Den här kraften tar mycket energi, men Surface arbetar ändå borta från ett uttag i sju timmar. Som en sidonotering: strömförsörjningen väger endast 390 gram, så den kommer inte att överbelasta resbagaget, liksom den bärbara datorn, som väger 1,83 kg trots sin höga effekt, är riktigt lätt. Det finns dock en liten nackdel: under full belastning är Surface Laptop Studio med en volym på 4,5 sons lite högt, så det kan vara svårt att spela under en föreläsning, men redan i normal drift är volymen (0,8 sona) låg.

Dålig med utrustning

Detta är tyvärr typiskt för snygga bärbara datorer: Surface Laptop Studio har få anslutningar: två USB-portar, både i det moderna Type-C-formatet och med Thunderbolt 4 (även känd som USB 4) och ett uttag för ett headset eller hörlurar måste vara tillräckligt. Du kan få mer genom att köpa en dockningsstation. Surface ansluter till nätverket via snabb Wi-Fi 6 (802.11ax), och högtalarna eller de trådlösa hörlurarna kommunicerar med Surface via Bluetooth 5.1.

Sammanfattning

Surface Laptop Studio är inte billig, men enheterna i Surface-serien har aldrig varit bra fynd. Den testade utrustningsvarianten (Core i7, 16 GB, 512 GB SSD) kostar så mycket som PLN 11 000, men köparen får en väldigt exklusiv bärbar dator och mycket datorkraft som han kan använda till vad han vill. Oavsett om det gäller arbete eller spel, Surface Laptop Studio låter dig få jobbet gjort. Skärmen har utmärkt skärpa, körtiden är lång och inmatningsenheterna är av hög kvalitet. Det finns inget att klaga på, det höga priset är helt befogat.

Relaterade Artiklar

Back to top button