Tesla Model Y: allt du behöver veta om den nya elektriska SUV:n

Tesla Model Y

I nästan 10 år nu har Tesla försökt att demokratisera elbilar till allmänheten. Efter Model S och X, med generösa dimensioner och höga priser, har den kaliforniska tillverkaren tagit sig an massmarknaden genom att erbjuda en mer lättillgänglig modell, familjesedan. Modell 3. För att komplettera sitt erbjudande, den senare finns nu i en SUV-version och tar namnet Model Y.

För anekdoten påpekar Tesla att bokstäverna i de olika modellerna i sortimentet som sålunda samlats bildar termen “SEXY” (S3XY). Om Model Y från början skulle tillverkas i Tyskland på Gigafactory i Berlin ledde förseningen i byggandet till en omorganisation av den kinesiska fabriken Tesla, vilket säkerställde de första europeiska leveranserna.

Vi presenterar Tesla Model Y

Tesla Model Y är en femsitsig elektrisk SUV. För tillfället marknadsförs inte sjusitsig version i Frankrike. Lanseringen av denna modell på den amerikanska kontinenten går tillbaka till 2019 men de första leveranserna började inte förrän i början av 2021. I Europa dröjde det till september innan de första beställda enheterna skulle återlämnas till sin ägare.

SUV:n är 4,77 meter lång och 1,85 meter bred. Dess axelavstånd når 2,89 meter och höjden är 1,62 meter, vilket ger den en siluett nära sedan Model 3. Inuti tar Model Y även upp den eleganta instrumentbrädan på Model 3 med sin centrala skärm i horisontellt läge. Dess storlek säkerställer en betydande invändig lastvolym.

Vilka motorer erbjuds på Model Y?

För närvarande erbjuds Tesla Model Y i två versioner: “Great autonomy” eller “Performance”. Båda motorerna erbjuds endast i Dual Motor fyrhjulsdrift. Det fanns från början en “Standard Range”-version som försvann från märkets katalog bara en månad efter lanseringen.

Den första versionen, “Grande Autonomie”, erbjuder acceleration till 100 km/h på bara 5 sekunder med en topphastighet på 217 km/h. Dess effekt är 258 kW eller 351 hästkrafter.

Tesla Model Y Prestanda © Tesla

Den andra versionen, Performance, har en effekt på 340 kW eller 462 hästkrafter. 100 km/h-märket nås på bara 3,7 sekunder. Dess maxhastighet är 241 km/h.

Vilken autonomi för Tesla Model Y?

Tesla Model Y har ett 77 kWh batteri varav 72,5 kWh faktiskt är användbara. Long Autonomy-versionen har en räckvidd på 507 km enligt WLTP-cykeln, medan Performance-versionen kommer att nöja sig med 480 km WLTP.

För laddning har SUV:n en integrerad 11 kW laddare. Modell Y-ägare kommer också att kunna dra nytta av snabbladdning upp till 250 kW samt Tesla Supercharger-nätverket. På denna typ av mycket snabbladdningsstation är det möjligt att återställa 250 till 270 km autonomi på 15 minuter.

Vad är priset på Tesla Model Y?

För närvarande är Tesla Model Y tillgänglig från 59 990 € inkl moms i versionen Long Autonomy Dual Motor. Detta pris inkluderar Pearlescent White Multilayer karossfärg samt Gemini 19″ fälgar. Baskonfigurationen inkluderar fem säten med den svarta interiören.

Performance-versionen erbjuds för 66 990 € med samma konfiguration, förutom 21″ Überturbine-fälgarna.

Tesla Model Y Long Autonomy © Tesla

Vilka alternativ finns på Model Y?

På Long Autonomy-versionen är det möjligt att välja de valfria 20″ induktionsfälgarna för €2 100. På alla versioner är det möjligt att välja en annan färg på karossen, som erbjuds som tillval för 1 190 € i Black Uni, Grey Night eller Blue Ultramarine. Den röda nyansen i flera lager erbjuds för 2 100 €.

Tesla Model Y Prestanda © Tesla

Alternativet Black and White Interiör kostar 1 190 €. Tesla erbjuder också, som eftermarknadsutrustning, möjligheten att lägga till en krok. Detta gör det möjligt att dra en släpvagn upp till en totalvikt på 1 600 kg.

Slutligen erbjuder tillverkaren sin förbättrade autopilot som tillval för €3 800. Detta inkluderar autopilotnavigering med automatisk filbyte, automatiskt parkeringsläge och smart avfart. Det är också möjligt att välja den helt autonoma körkapaciteten för €7 500… Automatisk stadskörning tillkännages, men den är inte tillgänglig ännu.

Slutligen, Model Y överger radarsensorer och kommer enbart att förlita sig på data från kameror ombord.

Relaterade Artiklar

Back to top button