Tesla meddelar att dess “Semi”-lastbil (äntligen!) kommer att gå i produktion i år

Tesla Semi 5 © Tesla

Enligt våra kollegor frånElectrek, den här gången skulle vara den rätta! Teslas traktorsläp, helt enkelt kallad Semi, förväntas gå i produktion i slutet av året. Det nya löpande bandet i Nevada sägs vara i sina slutliga inställningar.

Om Tesla Semi håller alla sina löften kan den djupt störa en del av vägtransportmarknaden.

Läs också:
En prototyp av Tesla Semi fotograferad från alla vinklar i Kalifornien

Tesla Semi har varit sen länge

Med våld hoppades vi inte längre på det, men det verkar som att den första Tesla Semis kommer att släppas i år. När programmet tillkännagavs 2017 förväntades de första leveranserna 2019. Två versioner av Semi övervägdes då: en modell på 150 000 $ med en räckvidd på cirka 500 km, och en modell på 180 000 $ med en autonomi på 800 km. Men snabbt halkar schemat något, vilket inte är vanligt i Elon Musks företag. I januari 2020 bekräftar Tesla att produktionen äntligen kommer att starta under de följande månaderna, lovar, svär.

I slutändan kommer Covid-krisen och förseningar på bygglinjen i Nevada att få bättre av detta löfte. Dessa ytterligare förseningar kommer också att tillåta Tesla-team att förbättra sin kopia, för att göra Semin ännu mer effektiv och mer konkurrenskraftig. För de ingenjörer som ansvarar för projektet, och Elon Musk, är tanken att mycket snabbt kunna erbjuda en räckvidd på mer än 1 000 km, för att göra Tesla Semi definitivt konkurrenskraftig mot dieseldrivna lastbilar.

Läs också:
Elektriska lastbilar: Europeiska tillverkare vill ha 90 000 laddningspunkter till 2030

Revolutionera vägtransporter?

Tesla Semi är efterlängtad av alla transportspecialister. Om fordonet håller vad de lovar när det gäller autonomi, dragkapacitet, enkel underhåll och driftskostnader kan det verkligen revolutionera en stor del av transportmarknaden. Tesla kan vara en tidig användare av fordonet för att driva sina egna leveranskedjor, men många andra stora företag, inklusive Pepsi och Walmart, har redan lagt stora förbeställningar för Semin.

För vanliga vägtransportlinjer, som ansluter samma lager och utlämningsställen dagligen, kan den elektriska semitrailern vara en utmärkt lösning, som är ekonomisk, tyst och avger mindre mikropartiklar. Denna typ av lösning kan också vara idealisk i vissa skyddade områden, eller i dalar som är särskilt utsatta för föroreningar från vägtransporter.

Långvägstransporter, som är mycket vanliga i Nordamerika, kommer dock att bli mycket svårare att konvertera till elektriska lastbilar. Inte nog med att de tillryggalagda avstånden är mycket större (flera tusen kilometer), utan de görs ofta på rekordtider som är svåra att förena med elektrisk laddning. Hur som helst, i USA som i Europa bör det låga antalet laddplatser som är kompatibla med eltruckar begränsa användningen av elektriska semitrailers för internationella eller långväga transporter under lång tid framöver.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button