Tesla lämnar patent på metod för att extrahera litium till lägre kostnad

Li-ion batteri

Tillkännagivandet gjordes under Teslas sista batteridag. Tillverkaren har nu lämnat in patent på sin nya litiumextraktionsteknik.

Med denna nya metod kunde den amerikanska tillverkaren av elbilar utvinna litium ur berg till en mycket lägre kostnad, runt 33 %, samtidigt som miljön respekterades enligt initiala uttalanden.

Läs också:
Prishöjningen fortsätter hos Tesla, vilket pressar upp räkningarna för Model S och X

Selektiv utvinning av litium från lermineraler »

Så här kan vi översätta titeln på patentansökan som Tesla just har lämnat in. Som Elon Musk kort förklarade genom att kraftigt förenkla metodiken, handlar det om att använda natriumklorid, som bordssalt, för att separera litiumet från en lerig jord.

Hela metoden är förstås betydligt mer komplex än denna enkla sammanfattning av en mening, men, som Musk påpekade på Battery Day, är det en ny gruvmetod som skiljer sig från vad som görs för närvarande och är mer miljövänlig. Malmen passerar genom en kvarn i 3 timmar med en hastighet av 500 rpm där natriumklorid har tillsatts i förväg, upp till 3%.

Resultatet av denna malning placeras sedan i en glasreaktor för urlakning med vatten. Detta bringar temperaturen till 90°C i 20 minuter. Allt filtreras sedan vid 5 mikron. Den fullständiga detaljen av denna process exponeras i patentansökan Tesla litiumextraktionspatent

tillverkaren lämnat in till de amerikanska myndigheterna.

Läs också:
Musk inser äntligen hur svårt det är att producera en pålitlig självkörande bil

En applikation i den nya Tesla-insättningen

Fremont-byggaren förvärvade nyligen en litiumfyndighet i Nevada med en yta på mer än 4 000 hektar och har för avsikt att tillämpa sin nya litiumextraktionsmetod på plats.

Tesla kommer att kunna testa processen i stor skala nära sin Gigafactory i Sparks, Nevada, specialiserad på tillverkning av batterier åt tillverkaren.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button