Tesla lämnar in patent på lasertorkare (ja, bokstavligen)

Tesla laser fönstertorkare © Tesla

Om detta låter helt galet är tanken långt ifrån dum. Elon Musk, vd för Tesla Motors, planerar att placera lasrar för att rengöra glasytorna från allt skräp på märkets fordon.

Tanken är dock inte strikt sett att ersätta de traditionella torkarna, utan snarare att komplettera dem med en innovation.

Läs också:
Tesla bör leverera sina Roadsters 2023, enligt Elon Musk

Tesla, alltid ett eller två steg före

Patentansökan lämnades in 2019, men det amerikanska patentverket validerade ansökan först tidigare i veckan. Målet kommer att vara att rengöra glasytorna från allt detritus med hjälp av laserstrålar. Det handlar inte om att få regnet att försvinna på fönstren, utan snarare att hålla dem rena.

Dessutom skisserna som medföljer patentansökan, avslöjade av vår kollega Electrek, visar att sidorutorna också kan ta emot denna typ av utrustning. Detektering och rengöring med laserstråle skulle också göra det möjligt att hålla de olika kamerornas optik permanent ren för bättre effektivitet.

Patentansökan specificerar att kalibreringen av laserstrålen kommer att justeras så att den är mindre än tjockleken på den glaserade ytan som den måste behandla. Titeln på patentet anger att det gäller både bilglasade ytor och solcellsytor.

Läs också:
Tesla vill bli energileverantör och ansöker till Texas

Ett komplement till den magnetiska torkaren?

Under 2019 lämnade Tesla också in en patentansökan för ett magnetiskt vindrutetorkarsystem som möjliggör optimerad rengöring av stora glasytor i moderna fordon samtidigt som det förblir det mest diskreta när det inte används.

Denna torkare skulle fungera med hjälp av en styrskena som skulle tillåta den att röra sig i sidled från vänster till höger samtidigt som den följer vindrutans krökning och rengör ett betydligt större område än traditionella system.

Under presentationen av Cybertrucken märkte några avsaknaden av torkarblad på fordonet. Är de dolda eller skulle Teslas framtida pickup vara den första att dra nytta av dessa innovationer? Vi kommer förmodligen att behöva vänta på dess officiella presentation eller marknadsföring 2022 för att ta reda på det.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button