Tesla blockerar “inofficiella” (och billigare) reparationer, men vissa går förbi dessa begränsningar

Tesla © Grisha Bruev / Shutterstock.com

Att reparera din Tesla är ingen lätt uppgift: det man kan mixtra med för några hundra dollar från andra tillverkare kan ibland vara nära fyrsiffriga fakturor från tillverkaren.

Medan Tesla nyligen har tillåtit tillgång till reparationsdiagnostikprogramvara för oberoende reparatörer, är kostnaden fortfarande en fråga om debatt.

Läs också:
Tesla Model Y: allt du behöver veta om den nya elektriska SUV:n

$22 500 för att byta batteri

De ibland oöverkomliga priserna som Tesla tar ut är ingen hemlighet. Nyligen publicerade den amerikanske YouTubern Tyle Hoover en video som förklarade att batteriet i hans Tesla Model S Performance hade ett problem och att det kaliforniska företaget bad honom inte mindre än 22 500 dollar att reparera fordonet – nästan lika mycket som det rabatterade värdet på modellen …

Denna situation är inte ett isolerat fall, med många Tesla-användare som upplever liknande problem. Tyskland, till exempel, har redan lämnat in ett klagomål mot de restriktioner som Tesla infört, vilket förhindrar tillgång till reparation av sina bilar av oberoende reparatörer. Denna envishet påminner om Apples praxis, som ändå gav efter 2020. Kommer Tesla att följa samma väg?

Läs också:
Europaparlamentet går framåt för en rätt till reparation av elektroniska produkter

Restriktioner för oberoende reparatörer

För att avskräcka sina kunder från att vända sig till oberoende reparatörer har Tesla skapat ett system för åtkomst till diagnostik- och programmeringsprogramvara som är avgiftsbelagd för proffs utanför dess nätverk. Företaget tar alltså ut 125 dollar per timme till tredjepartsreparatörer som vill lägga vantarna i maskineriet. Observera att denna betalda åtkomst inte alltid har funnits: före implementeringen förbjöd Tesla helt enkelt åtkomst till programvaran för sina fordon för oberoende reparatörer.

Det finns dock alternativ (som inte är utan risker). Inför det salta citatet från Tesla vände sig YouTubern till Rich Benoit, försvarare av “rätten att reparera”, som fann honom en mekaniker som kunde göra de nödvändiga reparationerna för 5 000 dollar. En besparing som dock kan ha “osynliga” kostnader: den praxis som inte är officiellt erkänd av Tesla, kan tillverkaren ta betalt för efterföljande reparationer till ett högt pris.

Hur som helst, ämnet för rätten att reparera har nyligen investerat den politiska och institutionella scenen, och rörelsen för bättre reparerbarhet av elektroniska produkter kan mycket väl få ett eko inom elbilsområdet.

Källa: Vice
.

Relaterade Artiklar

Back to top button