Tesla-aktien faller på börsen, men varför?

Model3 © Tesla

Börsvärdet för biltillverkaren som specialiserat sig på elbil har minskat med hälften sedan november 2021.

Tesla-aktien har varit särskilt misshandlad under de senaste månaderna, och investerare börjar tappa humöret med tanke på denna fall.

En kapitalisering som smälter med 35 % på några månader

Efter att ha nått en historisk bottennotering på 1 230 $ i november 2021 har biltillverkarens aktiekurs stadigt sjunkit för att nå ett värde på 628,16 $ den 24 maj 2022. De senaste dagarna har vi dock sett en liten prisuppgång till 758,26 dollar, men Situationen är fortfarande allvarlig för Elon Musks företag.

Tesla har verkligen tappat nästan 35 % av sitt värde på sex månader, med ett börsvärde på 785,56 miljarder dollar vid tidpunkten för denna artikels skrivning, mot mer än 1 000 miljarder dollar i november förra året.

Analytiker är inte nödvändigtvis självsäkra, som Jairam Nathan från Daiwa Capital Markets som sänkte sitt mål till 800 dollar per aktie, mot 1 150 dollar tidigare. Inte tillräckligt för att lugna investerare som börjar få panik inför detta plötsliga prisfall.

Tesla aktie juni 2022 © Google

Försörjningssvårigheter och Twitter-övertagande ger investerare kallsvett

För att förklara denna nedgång i prestanda måste flera faktorer beaktas.

För det första är Tesla, liksom många andra aktörer, föremål för de inneslutningsåtgärder som fortfarande pågår i Shanghai-regionen. Enligt uppgifter från olika analytiker kommer den kinesiska Gigafactory inte att kunna leverera så många fordon som förväntat, med en förlust på 180 000 Tesla jämfört med initiala mål. Försörjningsproblem vid fabrikerna i Austin, Texas och Berlin kommer också att tynga koncernens nästa resultat.

Samtidigt börjar investerare bli otåliga på såpoperan av Elon Musks övertagande av Twitter. I flera veckor har Teslas vd blåst varmt och kallt, och vill självklart utöka förhandlingarna med det sociala nätverket för att sänka priset på verksamheten. Alla dessa äventyr får aktieägarna att frukta att Elon Musk inte längre ägnar tillräckligt med tid åt Tesla.

Är framtiden molnladdad för biltillverkaren? Analytiker svarar nekande. Faktum är att om gruppen visar några tecken på svaghet, betraktar de fortfarande Tesla-aktier som en hållbar långsiktig investering och uppmuntrar sina kunder att vända ryggen till under denna komplicerade fas för branschen samtidigt som de fortsätter att köpa titlar.

Om samma ämne:
Ännu en prishöjning för Tesla Model 3, när slutar den?

Källa: Forbes

Relaterade Artiklar

Back to top button