Teknisk incident på 13.00-nyheterna: TF1 förnekar någon cyberattack

TF1 Marie-Sophie Lacarrau © TF1 skärmdump

TF1 har officiellt, genom pressen, förkastat tesen om dataintrång. Ett haveri, som fortfarande pågår, stör gruppens antenner denna torsdag.

Det är en extremt sällsynt händelse, för att inte säga utan motstycke, som inträffade denna torsdag den 18 februari på redaktionssidan av TF1. La Une, den privata gruppens flaggskeppskanal, gav inte sina 13.00-nyheter som den borde idag. Om vissa fruktar en cyberattack, som andra antenner har drabbats av innan den, reagerade kanalen genom att försäkra, i ett pressmeddelande som publicerades runt 16:30, att det bara är en ” bryta ner », « vilket inte är en cyberattack “. Berättande.

Läs också:
Inför de många attackerna investerar Frankrike 1 miljard euro för att stärka sin cybersäkerhet

“Rädda vem som kan” på TF1

12:59TF1, denna torsdag. Hej och välkommen till kl. 13.00, men vi kommer inte att spendera mycket tid tillsammans. “. De första orden av Marie-Sophie Lacarrau, denna torsdag vid invigningen av tv-nyheterna, är opublicerade. ” Vi kommer inte att kunna erbjuda dig vår tidning klockan 13.00. Vi kan inte sända ett enda reportage. Vi har ett enormt tekniskt problem här. Tro det, vi är ledsna, vi ber om ursäkt, vi måste sluta där… “.

1 minut och 5 sekunder efter öppningen klockan 13.00 avbröts detta omedelbart och ersattes sedan av en serie reportage som redan sänts på kanalen. Medan journalisten Julian Bugier mitt emot, på France 2, roar sig med att välkomna fler tittare än vanligt, återupptas TF1 live.

13:35 Marie-Sophie Lacarrau är tillbaka, den här gången med ett stort leende. ” Hej, eller hej igen, i den här helt nya situationen klockan 13.00 och för TF1, det var allt, kunde vi återställa några av våra verktyg, medan ett nätverksavbrott påverkar alla våra antenner, och LCI. Det är därför vi för några minuter sedan inte kunde erbjuda dig din 13.00 vid den vanliga tiden. Där kan vi ta antennen “. Sedan följer vädret och en förkortad tv-nyhet, som bara varar i 17 minuter, mot de vanliga 35.

Läs också:
Säkerhet: Netflix, Uber, Tesla, Apple, hackad och sårbar? Vårt ljus för att förstå situationen

Ingen cyberattack för TF1, men vissa tvivlar

16:29. Efter att ha frågat TF1:s kommunikationsteam, som inte ville svara oss, skickade kanalen oss ett pressmeddelande relaterat till händelsen. ” Den här torsdagen den 18 februari påverkade ett tekniskt problem TF1-gruppens nätverk, vilket störde antennerna för LCI och inte tillät den vanliga sändningen klockan 13.00. “, Indikerar kedjan, som förnekar att incidenten är kopplad till ett datorhack. ” Teamen är för närvarande mobiliserade för att lösa detta haveri som inte är en cyberattack “.

TF1 försäkrar, i kölvattnet, att Gilles Bouleau kommer att säkerställa sin JT, i kväll klockan 20.00, och Marie-Sophie Lacarrau sin fredag, klockan 13.00. I slutet av dagen har vi ingen ytterligare officiell information.

Kommunikation om denna typ av incident är helt avgörande. TF1 indikerar att den inte har drabbats av en dataangrepp, men gör det klart att haveriet ännu inte är helt löst. Detta skapar tvivel bland vissa cybersäkerhetsspecialister, som alla minns den anmärkningsvärda cyberattacken som TV5 Monde drabbades av 2015, som orsakade upphörandet av sändningarna av den fransktalande gruppens kanaler, en attack som då hävdades av Islamiska staten. , men bakom vilken vi hade hittade faktiskt den berömda ryska gruppen APT28.

Relaterade Artiklar

Back to top button