Techjättar bjuder in sig själva till F1, men i vilket syfte och för vad?

McLaren F1 Team Google © McLaren F1 Team

Formel 1 välkomnar fler och fler partners från den nya teknikens värld. Vissa stöttar lagen i den traditionella formen av sponsring, andra hjälper mästerskapet att bli ännu mer uppslukande, ur åskådarens synvinkel. Clubic förklarar vem som gör vad och varför.

F1 återupptar sina rättigheter i helgen från Sakhirs sida med Bahrains Grand Prix, som öppnar en säsong 2022 full av löften, med regler fyllda av djupgående modifieringar som förhoppningsvis inte längre kommer att begränsa kampen om titeln från världsmästare till endast Max Verstappen och Lewis Hamilton, även om den här var spännande fram till skymningen förra säsongen. Efter den här introduktionen, som säkert fick dig att vattnas i munnen, tog vi en liten rundtur i de olika teamen som är involverade i F1 i år på redaktionen, och observationen var enkel, men ack så symbolisk: Techjättar blir alltmer inbjudande sig in i den lilla världen av Formel 1, som är mer attraktiv än någonsin för varumärken.

Google, Dell, DarkTrace, Tezos… McLaren undersöker teknikpartners

De senaste dagarna har nya namn inom ny teknik gjort ett anmärkningsvärt intåg i F1. Ett av dem, kanske det mest kända varumärket i världen, är ingen mindre än Google, nu en officiell partner till McLaren-teamet, driven av förarna Daniel Ricciardo och Lando Norris. Och det fleråriga partnerskapet är inte bara visuellt. För om märkena Android och Chrome kommer att finnas på motorhuven och navkapslarna på MCL36 (namnet på McLarens ensitsiga den här säsongen) samt på de två förarnas hjälmar och dräkter, kommer Google också att hjälpa det brittiska teamet på en teknisk plan. Under hela den här säsongen kommer McLaren att använda 5G-aktiverade Android-enheter och webbläsaren Chrome under träning, kvalificering och lopp.

McLaren

McLaren-teamet är också en modell i sitt slag inom varumärkesorienterad ny teknik. Dell Technologies är en teknisk partner till det brittiska teamet och förser det med både mjukvara och hårdvara, särskilt när det gäller lagring, säkerhet, markdrift och tillverkning. Molnet och säkerheten är också andra punkter där de två enheterna är partners.

Förutom Google välkomnar McLaren andra partners från ny teknik. självutnämnd” blockkedja den mest avancerade i världen », gör Tezos sitt nätverk och NFT-upplevelse tillgänglig för teamet. Darktrace, ett cyberföretag som försvarar kritisk infrastruktur över hela världen, och Arrow Electronics, ett stort namn inom distributionen av tekniska lösningar, finns också på ensitsaren som teknisk support för teamet.

Red Bull integrerar molnjätten Oracle i “namngivningen” av sitt team

McLaren är uppenbarligen inte det enda laget i styrelsen som har ingått partnerskap med Tech-jättarna. Oracle Red Bull Racing-teamet av regerande världsmästaren Max Verstappen ser molnjätten (Oracle) direkt läggas till sitt namn, som en teknisk partner. Teamet kommer verkligen att lita mer på Oracle Cloud för att driva racestrategi, motorutveckling och fansengagemang.

Oracle Cloud Infrastructure (OCI) division kommer att köra miljarder tävlingsstrategisimuleringar för att maximera sina förares chanser till seger. ” Oracle Cloud gjorde det möjligt för oss att fatta tävlingsdagsbeslut som hjälpte Max Verstappen att vinna 2021 års förarmästerskap “, förklarar till och med chefen för laget, Christian Horner, och illustrerar på så sätt vikten av teknik på den rena prestandan hos ensitsiga i F1.

RedBull © Oracle Red Bull Racing

På det tekniska planet stöds Red Bull även av Citrix (som gör virtualisering av arbetsstationer och för övrigt är en partner till Google Chrome), men även Siemens, Hewlett Packard Enterprise eller den amerikanska telekomjätten, AT&T, för att nämna några. citera dem . Tezos eller Squares mobila betaltjänst, Cash App, men även företaget specialiserat på headset och videokonferensutrustning, Poly, är andra teampartners.

Effekten av Amazon Web Services (AWS) i F1

Hos Mercedes är Lewis Hamiltons team, TeamViewer-lösningen för fjärrassistans, CrowdStrikes realtids-slutpunktsskyddsplattform och jätten AMD bland teamets stora partners, tillsammans med kryptovalutan FTX, Hewlett Packard Enterprise och datatjänstföretaget Pure Storage.

TeamViewer Mercedes © Mercedes-AMG Petronas Formel 1 Team

Scuderia Ferrari, å sin sida, räknar Snapdragon bland sina ” Premium Partner ”, Snapdragon är flaggskeppet för chips från den amerikanska jätten Qualcomm. Det legendariska italienska teamet stöds också av Velas blockchain, av företaget specialiserat på databehandlingsprogram Palantir och CEVA Logistics, ett dotterbolag till det Marseille-baserade företaget CMA CGM, världsledande inom sjötransport, som tillhandahåller kompletta leveranser kedjelösningar.

Amazon Web Services (AWS) stöder också Ferrari och tillhandahåller moln, maskininlärning och artificiell intelligens till teamet Charles Leclerc och Carlos Saint Jr. Observera att dotterbolaget AWS Cloud framför allt är en viktig partner till F1 som helhet. Det förser tävlingen med en mängd data, som tjänar både lagen och åskådarna, efter att ha drivit sändningen av Grands Prix till en ny dimension, mer uppslukande än någonsin när det gäller statistik. Amazon samlar in data från de 200 till 300 sensorerna som finns på varje ensitsiga på nätet för att förklara, detaljera och förutse prestandan hos F1-bilar och förare.

Techjättar i Formel 1? En uträknad närvaro

Andra F1-partners från Tech inkluderar den berömda kryptovalutaväxlingsplattformen Crypto.com, IT-jätten Lenovo, videokonferensstjärnan Zoom och online-bookmakern 188BET samt företagsmolnleverantören för finans och personal, Workday. Microsoft, Boeing och cybersäkerhetsföretaget Mandiant är bland partnerna till franska BWT Alpine F1 Team.

Bang & Olufsen är den senaste tekniken som går med i F1. Det danska företaget som designar avancerad audiovisuell utrustning (högtalare, hörlurar, tv-apparater och tillbehör) meddelade fredagen den 18 mars att de hade ingått ett flerårigt samarbete med Williams Racing-teamet.

Bang och Olufsen Williams © Bang och Olufsen Williams

Tillsammans med Bang & Olufsens logotyp, som nu kommer att synas på FW44 (det brittiska lagets 2022-design), kommer Williams och det danska varumärket att arbeta tillsammans för att skapa upplevelser som är både uppslukande och multisensoriska för sina fans och respektive kunder. . ” Detta samarbete kommer att visas upp runt om i världen, i Bang & Olufsen-butiker, på Williams Racing-anläggningar, på Grand Prix-banor och på Williams huvudkontor i Grove, Oxfordshire, England. “, förklarar teamet.

Du kommer därför att ha förstått, vare sig de ska hjälpa till att finansiera teamen, F1 eller för att stödja dess tekniska utveckling, nöjer sig de stora Tech-företagen inte längre med att spetsa näsan, utan är nu allestädes närvarande. Alla av dem har olika intressen av att dyka upp i Formel 1. Å ena sidan kommer säsongen 2022 att erbjuda alla ett rekordantal Grands Prix (23, provisoriskt reducerade till 22 i och med att det ryska GP ställs in), vilket garanterar varumärken en XXL-utställning. Eftersom loppet dessutom äger rum online och på sociala nätverk (och inte längre bara på tv) når teamens partnerföretag fler människor än tidigare. För att inte tala om det faktum att F1 fortfarande är väldigt attraktivt. År 2021 lockade den mer än 1,55 miljarder tittare över hela världen. Antalet unika personer som tittar på minst en tävling 2021 uppskattas till 445 miljoner. Tillräckligt för att motivera de stora namnen inom Tech att ha råd med viss exponering.

Relaterade Artiklar

Back to top button