Tänder överkänsliga för kyla: här är vad som orsakar det

Vem vet hur många gånger vi har gett upp att dricka en isdryck eller ätit en fin glasstrut för att vi var rädda för smärtan vi kunde känna i våra tänder på grund av överkänslighet mot kyla. Detta är ett ganska vanligt problem och som, för dem som lider av det, representerar en verklig tortyr när de måste konsumera fryst eller mycket kall mat.

Efter många års studier och forskning verkar det ha nått ett slutsats: L’överkänslighet av tänderna i kylan har en specifik orsak. Den senare representeras av en protein “termometer” ringa upp TRPC5uttryckt av cellerna i dentin under nagellack. Det är ett slags sensor molekyl-mycket rikligt i tänder med karies, som aktiveras överväldigande med kylan framkallar ett svar från nervfibrer som i sin tur skjuter smärtsamma impulser till hjärnan. Det stämmer, vi pratar om den där olidliga smärtan vi känner när vi biter i glass eller konsumerar en isdrink.

Forskningen i fråga, publicerad i den berömda tidskriften Vetenskapens framstegbär signaturen av ett team av forskare från Massachusetts General Hospital (MGH). Specifikt har de amerikanska forskarna i sitt arbete påpekat att det är människorna som är ansvariga för uppfattningen av kyla odontoblasterdentincellerna som kantar pulpa av tänderna. Efter att ha upptäckt att TRPC5 spelar en termometerroll inom sådana celler kommer det nu också att vara möjligt att förstå hur man agerar för att störa med denna funktion så från hämma tandvärk. Till exempeleugenol som representerar den aktiva principen förolja nejlika, är en utmärkt lösning eftersom det blockerar aktiviteten av detta protein. Inte överraskande faktiskt, i århundradendetta ämne används som ett botemedel mot tandvärk.

Relaterade Artiklar

Back to top button