Takabuti: den forntida egyptiska mumin dog av ett yxslag

Det skulle ha varit ett yxslag som orsakade Takabutis död, kvinnan till den berömda egyptiska mumin som nu finns bevarad i Ulster Museum i Belfast (Nordirland). Det är en kvinna som dödades för cirka 2 600 år sedan.

För att avslöja den troliga dödsorsaken för Takabuti är en bok utgiven av egyptologen Rosalie David avManchester University och av bioarkeologen Eileen Murphy av Queen’s University i Belfast. Boken heter “Takabutis liv och tider i det gamla Egypten”. I sin bok har de två forskarna visat att det kan ha varit en yxslag bakifrån från en soldat för att döda den egyptiska kvinnan sidför mer än två årtusenden sedan.

För att nå denna slutsats har de två egyptologerna lagt fram mamma av Takabuti till DNA-analys, CT-skanning, röntgenbilder och dating med hjälp av radiokol. I själva verket är detta bara några av de tekniker de har använt för att rekonstruera dynamiken i en kvinnas död. Den handlade om en vacker kvinna, gift och från en högt uppsatt familj som han njöt av god hälsa vid dödstillfället. Han dog när han var mycket ung, förmodligen när han var det mellan 20 och 30 år. Sårets morfologi och vinkeln vid vilken mordvapnet kom in i kvinnans kropp tyder på att det inte var ett hugg som dödade Takabuti, utan en yxa militär typ med ett långt halvcirkelformat blad, ungefär, 7 centimeter.

Det våldsamma slaget mot Takabutis rygg skulle ha dödat kvinnan på pricken orsakar därför nästan ett dödsfall ögonblicksbild. Detta är en riktigt bra upptäckt Intressant och som i viss mening tröstar experterna. Den unga kvinnans död, faktiskt hur lång tid som helst våldsam kan ha varit, Inte orsakade dem långvarigt lidande.

Relaterade Artiklar

Back to top button