Tails OS, de garanterade “no-tracking” live-operativsystemuppdateringarna

TAILS OS © Tails OS

Det gynnas av Edward Snowden och en mängd online integritetsaktivister. Tails OS (för ” Amnesic Incognito Live System ”) uppdateras idag i sin version 4.15 för att få lite fräschör till vissa förinstallerade moduler.

I sin senaste version som släpptes i går uppgraderar Tails OS särskilt Tor Browser och dess Linux-kärna. Några fixar på menyn dock; listan över återkommande problem är fortfarande lika lång som tidigare.

Läs också:
NSA: Massövervakning avslöjad av Snowden anses olaglig av den amerikanska appellationsdomstolen

En ganska liten uppdatering

Som en påminnelse är Tails OS inte ett operativsystem som alla andra. Den är “live”, vilket betyder att den startar från en extern enhet, som en USB-nyckel till exempel. En annan egenskap som är specifik för Tails: han har minnesförlust. Så snart din session avslutas, förstörs all användardata automatiskt. Varje gång du startar en tom sida, typ.

Med Tails OS 4.15 uppgraderar Tor Browser till version 10.0.9 och Thunderbird till version 78.6.0. Linuxkärnan går till 5.9.15, vilket enligt patchnoten ska förbättra stödet för nya komponenter som den senaste generationens grafikkort.

Viktigare för personer som använder Tails OS på språng: anslutningsdelning via USB (USB Tethering) under iOS 14 är tillgänglig igen. Slutligen kan du också helt inaktivera visningen av säkerhetsvarningen när du startar Tails OS från en virtuell maskin.

Läs också:
Linux: Ubuntu körs nu på ARM Mac

Stora projekt kommer på Tails

Uppenbarligen öppen källkod, Tails OS har fortfarande gott om utrymme för förbättringar för att göra det lättare för nybörjare att förstå. Olika problem hindrar fortfarande vissa användare från att använda operativsystemet korrekt, särskilt på grund av inkompatibiliteten hos vissa mycket specifika komponenter. Den fullständiga listan över kända problem finns på sidan Kända problem på webbplatsen.

Dessutom är Tails OS-färdplanen laddad. Under året hoppas programmerare kunna släppa Tails 5.0, baserat på Debian 11. Olika Tor-relaterade förbättringar planeras också. Och av goda skäl: all webbtrafik från en dator som kör Tails går genom en Tor-nod – vilket garanterar användarens anonymitet.

Tails, som regelbundet nämns bland de mest kraftfulla verktygen för att skydda personuppgifter, delar rampljuset med Whonix eller QubesOS, också hyllad av Edward Snowden. Med en till och med annorlunda princip kan den senare användaren dela upp alla applikationer som körs på systemet.

Källa: Svansar

Relaterade Artiklar

Back to top button