Tack vare CHEOPS-teleskopet upptäcker ESA att denna planet är formad som en rugbyboll

WASP-103b exoplanetrugbyboll © ESA

För första gången avslöjar observationer en exoplanet som inte är sfärisk, men uppvisar en kraftig deformation på grund av sin täthet och påverkan av sin stjärna! WASP-103b är ett unikt fodral hittills, som är spännande på mer än ett sätt. Idealisk för CHEOPSsom kännetecknar exoplaneter…

Vi måste titta för att se om han passerar gränsen på 22…

WASP utan straffpoäng

Vi kände redan till de långsträckta formerna av vissa mindre planeter med avlägsna banor i vårt eget solsystem, men hittills bland de flera tusen observerade exoplaneterna hade ingen visat denna “rugbyboll”-form. Tills CHEOPS orbitalteleskop (Karakteriserande ExOPlanet Satellit) kan studera transiteringen av WASP-103b framför sin stjärna! Så fort den upptäcktes 2014 förutspådde astrofysiker att den skulle bli “avsevärt förvrängd” av tidvatteneffekter, men bekräftelsen kommer därför att ha väntat till 2021. Stjärnan WASP-103 i sig är en imponerande stjärna, runt 1,7 gånger så stor. av vår sol och minst 200°C varmare.

Och runt den finns den här stora planeten, som kretsar väldigt, väldigt nära sin stjärna, på bara en dag (kom ihåg att till och med Merkurius tar 88 dagar)! WASP-103b har en uppskattad massa på 10 % av solens och en storlek som motsvarar 1,5 gånger Jupiter. Som en gasjätte måste dess inre vara jämförbart, men med hänsyn till de andra parametrarna uppskattar astrofysiker att temperaturen är 20 gånger högre!

Européer i bråk

Om CHEOPS kunde göra tillräckligt exakta observationer för att uppskatta dessa olika parametrar, beror det på att det lilla omloppsteleskopet (på en höjd av cirka 700 km) är specialiserat på att karakterisera kända exoplaneter, och i synnerhet på att begränsa deras storlek, vilket sedan har konsekvenser för deras massa och densitet (men också deras ålder, sammansättning, etc.).

CHEOPS använder sin specialiserade sensor för att registrera flera transiter, så en omloppsperiod på cirka en dag är idealisk för WASP-103b…” Det är ganska fantastiskt att CHEOPS kan avslöja denna deformitet “, förklarar Jacques Laskar, från Paris Observatory (medförfattare till studien). ” Det är första gången vi genomför den här typen av analys, och vi hoppas att observation över ett längre intervall kommer att stärka den och leda till en bättre förståelse av exoplanetens inre struktur. “.

exoplanet transitförklaringar © NASA

Oförvandlad uppsats

Att karakterisera WASP-103b betyder inte att alla dess mysterier är lösta. Förutom dess rugbybollsform finns det fortfarande mycket att lära. Om dess hjärtas natur, till exempel, vilket gör det känsligare än någon annan för den titaniska tidvatteneffekten av dess stjärna. Också på dess densitet, eller dess sammansättning. Slutligen finns det fortfarande konstigheter i mätningarna, särskilt det faktum att WASP-103b rör sig bort från sin stjärna.

I allmänhet slutar exoplaneter i den här situationen med att sönderfalla och absorberas av sin stjärna… Men inte hon, tvärtom, hon vänder ryggen åt den. Drifta från en mer elliptisk bana än vad det verkar? Mätfel? Påverkan av en annan stjärna eller en okänd stjärna? Som ofta inom astronomi finns det bara ett sätt att ta reda på det: observera och observera igen!

Utforskning, astronautik, rymdturism: vad kan man förvänta sig i rymden 2022?

Så, väl utvilad? Redo för ett rymdår 2022 på hattarna? Utforskning, astronautik, rymdturism, satelliter: de 365 dagarna som kommer kommer att vara rika på evenemang av alla slag. En liten översikt, för att få dig att vilja, av vad som kan hända 2022.
Läs mer

Källor: ESA, aanda

Relaterade Artiklar

Back to top button