Ta bort låsikonen på en mapp i Windows 7

Windows XP hade flera sätt (Windows XP)dela med sig(Dela) mapp, och det har alltid varit lite förvirrande att hantera behörigheter NTFS och delningsbehörigheter. Nu inne Windows 7 ännu mer förvirrande! Ja, det är för att de har det nu hemgrupper(Hemgrupper) och du kan dela filer med en hemgrupp som är skild från att dela med resten av världen.

I vilket fall som helst, om du lyckades dela en mapp och sedan en dag bestämmer dig för att ta bort den, kanske du har märkt en konstig hänglåsikon på mappen du tidigare delat. Det ser ut ungefär så här:

Detta irriterade mig mycket, för innan Windows XP det fanns inget sådant problem, och jag visste inte ens vad låsikonen betydde. Allt jag vill göra är att ta bort delningen, inte låsa mappen. Efter att ha läst lite fick jag reda på att när man delar en mapp i Windows 7 , mappen ärver inte längre behörigheter från den överordnade mappen, och därför visas hänglåsikonen. Jag tycker att detta är väldigt förvirrande och jag skulle definitivt inte ha kommit på det själv!

Innan jag kommer in på hur man återställer mappbehörigheter för att få låsikonen att försvinna, låt mig först granska hur den ser ut. Om du inte bryr dig kan du bara hoppa till rubriken ” Ta bort låsikon(Ta bort låsikon) från mappar”. (Mapp) Om du högerklickar på en mapp ser du alternativet ” Dela med(Dela med) ” :

dela med Windows 7

Om du väljer “Hemgrupp”(Hemgrupp)(” Läsning(Läs) » ) eller “Hemgrupp”(Hemgrupp)(” Läsa skriva ”), kommer din mapp automatiskt endast att vara tillgänglig i din hemgrupp. Nu uppstår problemet när man försöker bli av med andelen. Det finns inget sätt att bara ta bort en delning! Istället måste du välja Ingen(Ingen) , som, som du kan se från ikonen, lägger till en stor fet hänglåsikon till mappen.

Nu kan du dela ett annat sätt genom att högerklicka på mappen och välja ” Egenskaper(Egenskaper) ” . Om du går till ” Allmän tillgång(Dela)”, kommer du att se två alternativ: “Dela filer(Nätverksfil- och mappdelning) och mappar över nätverket” och ” Avancerad delning(Avancerad delning) » .

bytesalternativ

Tryck på knappen ” Dela med sig(Dela) ” högst upp är nästan detsamma som att välja ” vissa människor(Specifika personer)” när det är valt “Dela med(Dela med )” i skärmdumpen ovan.

behörighetsdelning

Du kan ange ett namn eller välja “Alla” eller “Hemgrupp”(hemgrupp). Återigen(Återigen) det finns inget sätt att ta bort en aktie. Du behöver bara ta bort personer eller grupper från listan nedan. Återigen(Återigen) när du gör det, kommer en hänglåsikon att visas.

Det sista alternativet är att välja ” Utökad general(Avancerad delning ) åtkomst” på fliken ” Allmän tillgång(Dela)” är den enda metoden som inte ger dig en låsikon. Klick(Klick) ” Avancerad delning(Avancerad delning)”, och markera sedan rutan ” Dela den här mappen.(Dela den här mappen)

dela den här mappen

Om du nu avslutar och kommer tillbaka till samma dialogruta och avmarkerar rutan, kommer låsikonen inte att visas ovanför mappen! Hurra! Så om du inte vill oroa dig för låsikonen alls bör du dela mappen med avancerad delning(Avancerad delning) . I alla fall(I alla fall) om du redan har en hänglåsikon, hur blir du av med den?

Ta bort låsikonen från en mapp

Nu, för att få tillbaka behörigheterna till hur de var innan du delade mappen, måste du högerklicka på mappen och välja ” Egenskaper(Egenskaper) ” . Då måste du klicka på fliken ” Säkerhet(Säkerhet).” Ja, tab Säkerhet(Säkerhet)” och inte “fliken” Allmän tillgång(Delning)”.

säkerhetsfliken

Sedan måste du klicka på ” Dessutom(Avancerat)” och tryck på ” Ändra behörigheter”(Ändra behörigheter).

ändra behörigheter

Då måste du markera rutan Aktivera ärvda behörigheter( Inkludera ärvbara behörigheter ) från det överordnade objektet.

ärvda behörigheter

Då måste du trycka på ” OK(OK)” för att återgå till huvudgränssnittet dirigent. (Utforskaren) Du kommer att märka att låsikonen på mappen har försvunnit. Du är dock inte klar än. Nu måste du gå tillbaka till samma dialogruta igen – högerklicka, välj ” Egenskaper(Egenskaper)”, byt till fliken ” Säkerhet(Säkerhet)”, tryck på ” Dessutom(Avancerat)” och tryck på ” Ändra behörigheter”(Ändra behörigheter) . Nu måste du radera allt som står i en kolumn Ärvt från .(ärvt från)

inte ärvt

Välj en rad och klicka på ” Radera(Ta bort) ” . Bli av med bara de linjerna som inte ärvt(inte ärvt) i listan. Det är allt. Din mapp kommer nu att ha de normala behörigheterna den hade innan du delade den, och låsikonen kommer att försvinna! Tillräckligt(Snäll) besvärlig process, men det här Windows ! Njut av!

Windows XP hade några sätt att dela en mapp och det var alltid lite förvirrande att hantera NTFS-behörigheter och Share-behörigheter. Nu i Windows 7 är det ännu mer förvirrande! Ja, det beror på att de nu har hemgrupper och du kan dela filer med en hemgrupp, som är skild från att dela med resten av världen.

Hur som helst, om du lyckades få en mapp delad och sedan bestämde dig för att ta bort den en dag, kanske du har märkt en konstig låsikon på mappen som du tidigare hade delat. Det ser ut ungefär så här:

ikon för låst mapp

Jag tyckte att det här var riktigt irriterande eftersom det aldrig var det här problemet tidigare i Windows XP och jag visste inte ens vad låsikonen betydde. Allt jag vill göra är att ta bort delningen, inte låsa mappen. Efter att ha läst lite lärde jag mig att när du delar en mapp i Windows 7, ärver mappen inte längre behörigheter från den överordnade mappen och därför visas låsikonen. Jag tycker att detta är väldigt förvirrande och något jag definitivt inte skulle ha kommit på själv!

Innan jag går in på hur man återställer behörigheterna på mappen så att låsikonen försvinner, låt mig gå igenom hur den ser ut i första hand. Om du inte bryr dig kan du bara hoppa ner till rubriken Ta bort låsikon från mapp. Om du högerklickar på mappen ser du ett alternativ att Dela med:

dela med Windows 7

Om du väljer Hemgrupp (Läs) eller Hemgrupp (Läs/Skriv), kommer din mapp automatiskt att delas inom bara hemgruppen. Nu uppstår problemet när du försöker bli av med andelen. Det finns inget alternativ att bara ta bort delningen! Istället måste du välja Nobody, som som du kan från ikonen lägger till en stor fet låsikon till mappen.

Nu är det andra sättet du kan dela genom att högerklicka på mappen och gå till Egenskaper. Om du går Delning fliken ser du två alternativ: Nätverksfil- och mappdelning och avancerad delning.

delningsalternativ

Genom att klicka på dela med sig knappen längst upp är ungefär detsamma som att välja Specifika personer när man väljer Dela med i skärmdumpen ovanför den här.

delningsbehörigheter

Du kan skriva in ett namn eller så kan du välja mellan Alla eller Hemgrupp. Återigen, för att ta bort andelen finns det inget alternativ. Du måste helt enkelt ta bort personer eller grupper från listrutan nedan. Återigen, så fort du gör det, visas låsikonen.

Det sista alternativet att välja avancerad delning från fliken Delning är den enda metoden som inte ger dig låsikonen. Klicka på Avancerad delning och klicka sedan på Dela den här mappen kryssruta.

dela den här mappen

Om du nu avslutar och kommer tillbaka till samma dialogruta och avmarkerar rutan, visas inte låsikonen över mappen! Jippie! Så om du inte vill behöva oroa dig för låsikonen alls, bör du dela en mapp med Avancerad delning. Hur som helst, om du redan har låsikonen, hur blir du av med den?

Ta bort låsikonen från mappen

För att nu få tillbaka behörigheterna till hur de var innan du delade mappen måste du högerklicka på mappen och välja Egenskaper. Sedan måste du klicka på säkerhet flik. Ja den säkerhet fliken, inte Delning flik.

säkerhetsfliken

Sedan måste du klicka på Avancerad knappen och klicka på Ändra behörigheter.

ändra behörigheter

Därefter måste du markera rutan som säger Inkludera ärvbara behörigheter från detta objekts förälder.

ärvbara behörigheter

Sedan måste du klicka OK tre gånger för att komma tillbaka till Utforskarens huvudgränssnitt. Du kommer att märka att låsikonen på mappen nu är borta. Du är dock inte klar än. Nu måste du gå tillbaka till samma dialogruta igen – högerklicka, välj EgenskaperKlicka på säkerhet fliken, klicka på Avanceradoch klicka på Ändra behörigheter. Vad du nu behöver göra är att ta bort allt som står under Ärvt från kolumn

inte ärvt

Välj raden och klicka sedan på Ta bort knapp. Bli bara av med raderna som har inte ärvt listade. Det är allt som behövs. Nu kommer din mapp att ha de normala behörigheter den hade innan du delade den och låsikonen kommer att försvinna! Typ av en besvärlig process, men det är Windows! Njut av!