Syntetisk biologi: Vaccinproduktionen kommer att öka avsevärt

Med covid-19-pandemin har vi alla förstått hur absolut viktigt det är att kunna producera mediciner när och var de behövs. Särskilt när det gäller produktionen av vacciner är det nödvändigt att denna produktion är universell och framför allt att den går så snabbt som möjligt för att tillgodose efterfrågan. Av denna anledning har vissa forskare funderat på att utveckla en ny teknik som lovar att påskynda produktionen av proteinbaserade vacciner fem gånger. Vi pratar om syntetisk biologi.

För att presentera denna nya teknik är en studie publicerad på sidorna i den auktoritativa vetenskapliga tidskriften Naturkommunikation. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från Nordvästra universitet (USA). När vi talar om syntetisk biologi hänvisar vi specifikt till en innovativ plattform utvecklad av amerikanska forskare: iVAX. Det är en teknik som tillåter produktion av vacciner genom att utnyttja cellfri syntetisk biologi. Detta innebär att det protein mot vilket immunsvaret hos en individ ska aktiveras Inte det produceras inuti en intakt cell, men dess egna utnyttjas molekylära maskineri extraheras i sin tur från plasmamembranet och omprogrammeras sedan.

Cellextraktet som erhålls kommer senare frystorkat så att den lätt kan transporteras och förvaras under en period av minst sex månader. För att återaktivera det molekylära maskineriet är det tillräckligt att rekonstituera det lyofiliserade preparatet med lite vatten. Tack vare syntetisk biologi och iVAX-plattformen har forskare producerat vacciner mot patogena mikroorganismer i den takt en dos per timme. En helt otrolig mängd jämfört med den som produceras med traditionella metoder. Uppenbarligen kommer fler studier att behövas för att undersöka effektiviteten av iVAX, men redan de första resultaten är de verkligen förvånande och minst sagt uppmuntrande.

Relaterade Artiklar

Back to top button