Swiss Transfer recension (2022): dela stora filer på schweizisk vis

Swiss Transfer

Swiss Transfer är en tjänst för tung fildelning lanserades av Infomaniak 2019. Dess uppdrag är att låta alla dela stora filer gratis och säkert, allt långt från NSA:s och GAFAM:s ögon och med stöd av en ekologisk infrastruktur.

Med utgångspunkt i vad som hade införts för Swiss Transfer, började företaget med en mer omfattande tjänst, kallad kDrive. Detta gör att du kan lagra filer men också dela dem, med ytterligare alternativ och ett prenumerationssystem. Eftersom kDrive annonseras som en premiumversion av Swiss Transfer, bestämde vi oss för att prova båda tjänsterna för att se vad som skiljer dem åt.

Sammanfattning

Swiss Transfer och kDrive, delar stora filer med schweizisk sås

Swiss Transfer, den specialiserade lösningen

Swiss Transfer välkomnar oss genom att erbjuda oss direkt att lägga till filer. Ingen registrering, ingen storslagen hemsida för att presentera tjänsten för oss, bara tillräckligt för att ladda upp filer, med i bakgrunden bilder av landskap som vi gissar är schweiziska. Filstorleksgränsen är 50 GB och kan nås med en eller flera filer. Det går dock inte att kombinera dem i en fil för att gå snabbare, tjänsten accepterar dem tyvärr inte.

När dina filer har lagts till finns det två sätt att skicka dem. Den första är via e-post, genom att ange din e-postadress och din mottagares adress samt ett valfritt meddelande. Den andra är genom att skapa en länk, för vilken man också kan lägga till ett meddelande. Tjänsten erbjuder flera inställningar för sändning. Du kan justera deras giltighetstid, med valet mellan 1, 7, 15 eller 30 dagar. Du kan begränsa antalet nedladdningar till 1, 20, 100 eller 250 gånger. Och för ökad säkerhet är det möjligt att definiera ett lösenord. Vi beklagar dock att den är begränsad till 25 tecken, en begränsning som inte är vettig för en tjänst som vill vara säker.

Swiss Transfer skickar © Infomaniak

Den generösa uppladdningsstorleken tyngs dock av en mycket långsam uppladdningshastighet. Genom att ha en bra fiber tog det oss mellan 56 sekunder och 1 minut och 47 sekunder att hälla en fil på 250 MB, vilket motsvarar en hastighet mellan cirka 2,5 MB/s och 4,5 MB/s. Du bör därför inte vara i en skynda dig om dina filer är flera gigabyte. Å andra sidan är nedladdningshastigheten mycket respektabel, går till 63 MB/s, förmodligen mer med en större fil vilket ger tid för hastigheten att öka.

kDrive, den schweiziska armékniven

Sedan lanseringen av Swiss Transfer har Infomaniak utökat sina tjänster. En av dem, kDrive, kompletterar fildelningsplatsen på ett sätt, genom att lägga till hantering av sändning och molnlagring. För att komma åt den måste du registrera dig, vilket kräver att du skapar en gratis @ik.me-e-postadress, Infomaniak-domänen. En förfrågan som kan tyckas överraskande, men företaget har valt att inte låta dig registrera dig för en enda tjänst utan att påtvinga hela deras plattform, som bland annat inkluderar en e-posttjänst. Ett förnamn, ett efternamn och ett telefonnummer kommer också att begäras, för att “förstärka säkerheten för din e-postadress” och för att validera skapandet av kontot.

Swiss Transfer kDrive © Infomaniak

kDrive erbjuder inte samma fördelar som Swiss Transfer i sin gratisversion. Eftersom lagringsstorleken är begränsad till 3 GB kommer detta även att vara fallet för de filer du vill dela. På samma sätt är det inte möjligt att ställa in ett lösenord och välja utgångsdatum utan ett abonnemang, medan Swiss Transfer tillåter oss att göra det. Å andra sidan stiger uppladdningshastigheten, den har gått upp till 60 MB/s i våra tester. Detsamma gäller för nedladdningar, som har en hastighet på mellan 70 och 80 MB/s. Vi får kontroll över våra uppladdningar på ett annat sätt, genom att välja om våra mottagare bara kan konsultera eller även modifiera filerna, och genom att kunna radera våra genererade länkar.

Swiss Transfer: säkerhet och integritet

Förutom att låta dig säkra dina utskick med hjälp av lösenord, tar Infomaniak hand om att erbjuda en säker infrastruktur. Filer skickas via SSL/TSL-protokollet och krypteras med AES-128-standarden. Data som skickas krypteras på deras servrar. Företagets datacenter är Tier 3+-certifierade och ligger i Genève. Dessutom genomförs regelbundet externa säkerhetsrevisioner för att certifiera säkerheten i infrastrukturen. För att undvika förlust av data eller att dessa inte är tillgängliga vid problem kopieras de systematiskt till tre fysiska medier. För att ytterligare skydda dina filer planerar företaget att lägga till valv till kDrive, som kommer att krypteras från början till slut med nycklar. Ingen end-to-end-kryptering för tillfället, men en tillräckligt säker infrastruktur för de flesta fall.

Swiss Transfer ber inte om att någon personlig information ska användas, så integritet är egentligen inget problem på den här sidan. För kDrive, som kräver lite mer data, lovar företaget att inte sälja den vidare. Dess läge i Schweiz gör det utom räckhåll för direkta förfrågningar och lagar i Europeiska unionen och USA, ofta ett starkt argument för integritet. För de som har en Pro-plan på kDrive indexeras inte filinnehållet som standard.

Swiss Transfer: priser, abonnemang och andra tjänster

Swiss Transfer är helt gratis men kDrive erbjuder betalda planer, som kan testas i 30 dagar. Du kommer att bli ombedd att tillhandahålla ett kreditkort för att komma åt provperioden. De tre paketen är:

  • “Solo”-erbjudandet, för 5,54 €/månad och avsett för privatpersoner, ger tillgång till 2 TB lagringsutrymme, det säkra när det blir tillgängligt, alternativ för fildelning, anpassning av delningslänkar, en gemensam delningsmapp med en annan användare, åtkomst till statistik och support via e-post, chatt och telefon.
  • “Team”-erbjudandet, på 11,11 €/månad och designat för att kunna arbeta som ett team, låter dig lägga till upp till 6 användare utöver Solo-erbjudandet, ger 3 TB expanderbar lagring och drop-boxar. Det tillåter också att data från en raderad användare kan överföras i 3 månader.
  • “Pro”-erbjudandet, från 22,20 €/månad och designat för företag, låter dig lägga till 3 användare eller fler, ger 6 TB expanderbart lagringsutrymme, söker snart i innehållet i filer och bevarande av versioner upp till 120 dagar. Dataöverföringen för en raderad användare är upp till 6 månader.
Swiss Transfer kDrive-pris © Infomaniak

Att ha ett konto för kDrive ger dig också åtkomst till andra tjänster som erbjuds av plattformen. Du kommer också att kunna dra nytta av en e-posttjänst, en kalender, en kontaktlista, en online SMS-tjänst, kMeet en videokonferenstjänst och kPaste, som används för att skicka meddelanden från ände till ände krypterade. Vissa av dem kommer att kräva ytterligare avgifter.

Swiss Transfer: appar och tillägg

Swiss Transfer-tillägg för Chrome och Firefox är tillgängliga. De gör det möjligt att dela filer med några få klick och att ha tillgång till en historik över delning. När det gäller mobila och stationära applikationer är dessa de från kDrive. Förutom att erbjuda alla kDrives moln- och filskapande och redigeringstjänster, låter de dig också enkelt dela filer från vilken enhet som helst och hantera dina uppladdningar, med alla tillgängliga alternativ beroende på din prenumeration.

Swiss Transfer8

Om du inte har bråttom och bara vill skicka filer är Swiss Transfer ett anständigt och gratis alternativ. Vi beklagar den långsamma uppladdningen men vi uppskattar möjligheten att ange ett lösenord. För filer upp till 3 GB är kDrive ett mycket bättre gratisalternativ med tanke på dess hastighet. Prenumerationspriserna är inte överdrivna och tjänsten kan vara ett bra alternativ till det som erbjuds av Google och Microsoft.

Mest

  • Maximal filstorlek på 50 GB
  • Ingen registrering krävs
  • Lösenord för att skydda försändelser
  • Servrar i Schweiz

De mindre

  • Långsam
  • Ingen end-to-end-kryptering

säkerhet9

Fart5

Sändningskapacitet10

Prenumerationer9

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button