Svenska sajten PriceRunner stämmer Google på 2,1 miljarder euro

Google neon logotyp © Mitchell Luo via Unsplash.com

Google är återigen fast för sina konkurrensbegränsande metoder. Den amerikanska jätten är i sikte på PriceRunner, en prisjämförare online, som tillkännager denna måndag den 7 februari att dra Alphabet inför rätta.

En rättegång med minst 2,1 miljarder euro i skadestånd på spel.

En rättegång värd 2,1 miljarder euro

Och en till. Under många månader har Google drivit rättsliga åtgärder mot det för konkurrensbegränsande metoder, förutom att ha varit i trådkorset för många lagar runt om i världen. Den här gången stäms Alphabet, dess moderbolag, av den svenska prisjämföraren PriceRunner på cirka 2,1 miljarder euro. En summa som sajten anser nödvändig för att kompenseras för gruppens praxis, anklagad för att ha manipulerat sökresultaten till förmån för sina egna prisjämförelsetjänster.

Det slutliga beloppet kan bli betydligt högre sedan ” skadan pågår fortfarande “, uppskattar den nordiska gruppen. ” Vi ser den här rättegången som en kamp för konsumenter som har lidit enormt under de senaste fjorton åren, och fortfarande gör idag, av Googles antitrustöverträdelser. säger Mikael Lindahl, vd för PriceRunner, i ett pressmeddelande.

Google försvarar sig och står redo

En rättegång som kommer efter att Google avvisades från sin begäran om överklagande i november förra året. Den amerikanska jätten ifrågasatte böterna på 2,4 miljarder euro som utdömdes 2017 av EU-kommissionen för att ha ägnat sig åt konkurrensbegränsande metoder genom att gynna sin prisjämförare Google Shopping, till nackdel för sina konkurrenter. Bryssel hade uppskattat att praxisen säkerställde den amerikanska jätten en hegemonisk position genom att göra dess rivaler praktiskt taget osynliga för konsumenterna. ” De fortsätter att rikligt missbruka marknaden och har i princip inte förändrat någonting ”, försäkrar PriceRunners ledare att Reuters.

Google försvarar sig för sin del. ” Vårt system är föremål för intensiv övervakning av Europeiska kommissionen och två grupper av externa experter “Förklarar en talesperson för den amerikanska jätten. ” De förändringar vi har gjort sedan 2017 fungerar mycket bra. PriceRunner valde att inte använda shoppingannonser på Google, så det kanske inte har haft samma framgång som andra “, han fortsatte. Google säger sig i alla fall vara redo att försvara sin ståndpunkt i domstol.

Källa: Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button