Surface Event: Microsoft återuppfinner sin Surface Book och förfinar Surface Duo på allvar

Yträckvidd © © Microsoft

Microsoft höll sin årliga Surface Event-konferens idag klockan 17.00 Paris tid. Som väntat presenterade företaget en handfull ny hårdvara, varav några är särskilt ambitiösa. Här är vår sammanfattning av de viktigaste tillkännagivandena.

Surface-serien har precis fått en rejäl ansiktslyftning. Microsoft drog fördel av sitt Surface Event för att avslöja fyra nya produkter: Surface Duo 2, Surface Laptop Studio, Surface Pro 8 och slutligen en något förbättrad version av den lilla Surface Go. Njut av spännande nya funktioner.

Läs också:
iPad-test (2021): en enkel teknisk uppdatering som inte gnistrar

Surface Duo 2: ny testversion för Microsoft

Surface Duo 2-1 © © Microsoft

Genom att ersätta, från och med den 21 oktober, och för ett pris av 1 599 euro, namnets första Surface Duo, är detta anledningen till den nyktert namngivna Surface Duo 2. Med denna nya iteration försöker Microsoft verkligen rätta till bristerna och defekterna av storebror, lanserades för tidigt. Denna nya smartphone integrerad i Surface-serien behåller sitt Android-ekosystem och det dubbelskärmskoncept som varumärket erbjöd förra året, men den här gången antar en mer ambitiös teknisk sida och en raffinerad design.

Surface Duo 2 kan alltså räkna med den nuvarande toppen av sortimentet från Qualcomm, som integrerar en Snapdragon 888 som också ger 5G-anslutning. Tanken är helt klart att få oss att glömma de bleka komponenterna i den ursprungliga Surface Duo, och smarttelefonen har denna gång en trippel bakre fotosensor (16 Mp i vidvinkel, 12 Mp i huvudsensor och 12 Mp i telefoto). Inom en månad får vi se i test om denna omgjorda fotodel bär frukt.

Surface Duo 2-4 © © Microsoft

Surface Duo 2-2 © © Microsoft
Surface Duo 2-3 © © Microsoft

På designsidan tenderar Microsoft att förena visningsutrymmet så mycket som möjligt när enheten är helt utfälld och dess två skärmar är i linje. För att göra detta förlitar sig företaget särskilt på nya böjda skärmar. Observera dock att gångjärnen ändras lite och att de två skärmarnas övre och nedre kanter fortfarande är lika tjocka.

Läs också:
Windows 11 på en dator som inte stöds kommer bokstavligen att be dig att gå med på att “välja bort uppdateringar”

Surface Laptop Studio: ny design för ett nytt liv

Surface Laptop Studio-1 © Microsoft

I ljuset av ihärdiga rykten visste vi att Microsoft hade arbetat ett tag för att helt omforma sin Surface Book, även om det innebar att man skulle anta ett lutande skärmkoncept som liknar det som används av Acer med sin ConceptD Ezel Pro, till exempel. Saken var helt verifierad i eftermiddags. Flaggskeppet i Surface-serien (laptop) tar också tillfället i akt att ändra sin blasning något: kalla den nu Surface Laptop Studio. Ett sätt för Microsoft att göra länken med sin Surface Studio 2-dator, även avsedd för kreativa människor.

Om denna nya design gör det möjligt att helt vika skärmen över tangentbordet, för att fungera som en sorts grafikplatta, ger det framför allt Microsoft möjlighet att integrera riktigt kraftfulla komponenter i sin enhet. Fram till nu har det löstagbara konceptet för Surface Book varit mycket restriktivt på denna nivå. Microsoft var verkligen tvungen att begränsa sig till en processor med mycket låg effekt.

Surface Laptop Studio-3 © Microsoft
Surface Laptop Studio-2 © Microsoft

I år är det över. Vi kommer därför att ha en Intel Core-processor på 11e generation i 35 W (som på en Dell XPS 15, till exempel) tillsammans med ett dedikerat NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti-grafikkort. Anslutningen av maskinen utvecklas också för att byta till två Thunderbolt 4 USB-C-portar, en Surface Connect-port och ett 3,5 mm-uttag. Notera att Microsoft (äntligen!) anammar Thunderbolt-standarden efter att ha undvikit den i flera år och hävdar, kanske med en touch av ond tro, att den inte var tillräckligt säker.

På lanseringssidan bör Surface Laptop Studio anlända till Frankrike i början av nästa år. Vi vet fortfarande inte dess pris i Frankrike men vi måste räkna med 1 600 dollar över Atlanten, som ett utgångspris.

Surface Pro 8, äntligen en utveckling som kan ses

Surface Pro 8-1 © © Microsoft

En annan stor nyhet med detta Surface-evenemang: det nästan messianska utseendet på en Surface Pro som äntligen har ett helt omdesignat chassi. Detta hade inte varit fallet sedan 2014 och Surface Pro 3! Surface Pro 8 är dock mycket inspirerad av stilen hos sin kusin Surface Pro X, som lanserades för två år sedan med en ARM-processor från ett samarbete mellan Microsoft och Qualcomm.

I det här fallet drar den nya high-end-skivan från Microsoft nytta av specifikationerna som hade läckt ut i början av veckan. Det finns i synnerhet en 13-tumsskärm med seriöst förfinade kanter, och som erbjuder 120 Hz förfriskning. Normalt kommer den senare att dra nytta av den dynamiska uppdateringen av Windows 11 för att inte påverka autonomin för mycket, vilket Microsoft lovar vid 16-tiden.

Surface Pro 8-3 © © Microsoft
Surface Pro 8-2 © © Microsoft

På komponentsidan finns Surface Pro 8 kvar i Intel-lägret, med processorer på 11e generation (förmodligen Tiger Lake-U). På den övre delen av skärmen hittar vi i övrigt en 5 Mp-kamera med sensorer för Windows Hello-identifiering, medan den högra kanten av surfplattan har två Thunderbolt 4 USB-C-portar (istället för den traditionella porten USB-A, som är tog bort). Slutligen, notera att Surface Connect-porten (inte praktiskt för två öre) fortfarande är relevant på denna nya Surface Pro. Den kommer till den franska marknaden den 28 oktober från 1 179 euro… men naken. Du måste också lägga till ett tangentbord (och en Surface Slim Pen 2, om det behövs).

Surface Go 3: nyheten är inuti

I mindre utsträckning berättade Microsoft också om sin lilla Surface Go 3. Den senare ändrar inte formeln på något sätt jämfört med Surface Go 2, men den byter till en Intel Core i3-10100Y (reserverad för dess version dock ). Detta något mer kraftfulla chip bör tillåta Surface Go att få smidighet inför ankomsten av Windows 11.

Surface Go 3-2 © © Microsoft

Surface Go 3-1 © © Microsoft

För resten förändras praktiskt taget ingenting. Vi hittar samma 10,5-tums PixelSense 3:2-skärm som på den gamla modellen, med samma anslutning fokuserad på en USB-C-ingång, en Surface Connect-port för ström och ett hörlursuttag.

Surface Go 3 kommer till Frankrike den 5 oktober, med ett startpris på 439 euro (utan tangentbord eller penna)

Källa: Microsoft Conference, Surface Event 2021

Relaterade Artiklar

Back to top button