Superluna: mycket nära det stora evenemanget, så här ser du det

Nedräkning till det oundvikliga årets händelse: om några timmar kommer vi att bevittna det underbara fullmåneockså känd som Superluna, och det kommer att lämna oss alla mållösa. Vet du inte vad vi pratar om? Spring och läs stycket nedan så får du reda på det!

Superluna: vad handlar det om?

Låt oss börja med att säga att Supermoon är den händelse som avslöjas när vår satellit är i fullmånefas (fullmåne) och samtidigt på den närmaste punkten till jorden (perigeum). Just av denna anledning, om du märker väl, kommer månen att vara lite större än normalt (8-10% mer) och dess ljusstyrka större (13-5% mer). Kort sagt, vi kommer att se den i en ny och sällsynt skepnad.

Närmare bestämt Månen kommer att vara full den 14 juni kl. 13.52 och vid perigeum den 15 juni kl. 01.23 i Italien, i det exakta ögonblicket då den kommer att ha ett avstånd på 357 658 kilometer från oss. Som sagt, du vet varför heter det “Superluna” och “di Fragola”?

Termen Super måne föddes 1979 från astrologens sinne Richard Nolle, men astronomer föredrar att kalla det med termparet “perigee-syzygy”. De först term indikerar den period under vilken månen är närmast jorden, termen “sygyzy”Används istället för att indikera inriktningen av tre himlakroppar som tillhör samma gravitationssystem.

Och varför “av jordgubbe“? Uppenbarligen, glöm fantasin om en stor rosa sfär. Detta namn tilldelades av Algonquiansen indiansk stam, baserad på den tiden på året då jordgubbsskörd. På den gamla kontinenten är dock denna måne också känd som sett att under denna period blommar rosor.

Relaterade Artiklar

Back to top button