Strypar din internetleverantör dina hastigheter? Så här kontrollerar du

Webbplatser verkar tröga och nedladdningar tar en evighet. Det är frustrerande – särskilt när du betalar för höghastighetsinternet.

Se först till att det inte bara är du. När jag är osäker på om långsamma hastigheter eller timeouts är en del av ett större problem, trycker jag på Down Detector för att se om andra rapporterar samma problem. Tryck eller klicka för en direktlänk och några andra knep om en webbplats inte laddas.

Om det inte är problemet kan det vara en moocher. Ja, dina grannar eller någon annan kan slänga din anslutning. Tryck eller klicka här för att kontrollera vad som är anslutet till ditt nätverk.

Det kan finnas en annan gärningsman som du kanske inte har tänkt på. Din internetleverantör kan strypa din hastighet. Här är ett smart sätt att kolla vad som händer bakom kulisserna. Allt du behöver är ett VPN.

Första saker först: Hitta rätt VPN

En VPN skapar en säker brygga mellan din(a) enhet(er) och internet, och krypterar din onlinetrafik från alla former av störningar, snokning och censur.

Vanligtvis kommer en gratis VPN att sälja din data och samla in allt – och jag menar allt – som du gör när du använder det. Och en gratis VPN kommer att sakta ner din anslutning samtidigt som du samlar in all din data. Det är gratis av en anledning. Du betalar med din data, och boom, det börjar. Du får mer spam, riktade annonser och kanske till och med fler robosamtal.

Du vill ha ett VPN som inte skördar och säljer din information och som fungerar på flera enheter. Framför allt måste det vara lätt att använda. Jag använder och rekommenderar ExpressVPN, en sponsor för mitt nationella radioprogram.

Strypar din internetleverantör dig?

Kontrollera din internethastighet innan du slår på ditt VPN. Du kan söka på Google efter “hastighetstest i din webbläsare, men jag använder Speedtest.net.

  • Gå till Speedtest.net och klicka på “Go” i mitten av skärmen. Det kommer automatiskt att upptäcka testservrar nära din plats.
  • För det första testet, använd servern den väljer. Efteråt kan du prova andra servrar runt om i landet om du vill.
  • Det kommer snabbt att berätta för dig ping-, uppladdnings- och nedladdningshastigheten för din anslutning. Skriv ner det här.

Nu när du vet din internethastighet, slå på din VPN. Kör Speedtest.net igen och jämför hastigheter med och utan ett aktivt VPN.

I de flesta fall kommer internethastigheterna att vara lite långsammare när du är ansluten till ett VPN. En VPN döljer IP-adressen som Internetleverantörer använder för att se vem som är ansluten. Här är ledtråden: Om din internethastighet är långsammare utan en VPN aktiv, stryper din internetleverantör dig troligen.

Jag föreslår att du gör tester när du och dina grannar inte är på videosamtal eller streamar. Undvik morgonen när alla tar möten eller kvällen när vi alla tänder på Netflix. Upprepa detta test flera gånger under några dagar för att hitta ett genomsnitt.

Om du tycker att dina hastigheter är mycket bättre med ett VPN, ring din internetleverantör för att ta reda på vad som händer. De kan i många fall snabba upp din anslutning utan att ens ringa hem.

Hur man snabbar upp ditt internet om du inte blir stryp

Om ditt hastighetstest visar högre hastigheter utan VPN, är det dags att börja arbeta för att förbättra din anslutning.

Försök först att uppdatera din routers firmware. Du får ytterligare funktioner och förbättringar av den nya firmwaren, och din router kommer att få viktiga säkerhetsuppdateringar.

Vanligtvis har du möjlighet att kontrollera, granska, ladda ner och installera din routers nya firmware på dess administrationssida. De exakta stegen beror på din routers märke och modell, så kontrollera routertillverkarens supportwebbplats för detaljerade anvisningar.

Är du osäker på hur du kommer åt din routers administratörsinställningar för att göra uppdateringen? Tryck eller klicka här för det enklaste sättet att hitta din routers lösenord och IP-adress.

Det är bara början. Tryck eller klicka här för ytterligare 9 steg för att snabba upp ditt Wi-Fi. Jag ska visa dig hur du upptäcker störningar, var du ska placera din router och mer.

I den här podden hjälper jag tre uppringare som är i tuffa lägen. Man vill skydda sin son från illvilliga spelare. En annan vill ha dyra kameror till låga priser. Jag delar med mig av några tekniska knep som du kan använda för att spara pengar och skydda din integritet. Jag har också scoop på en hemlig Facebook-inställning som slutar spåra.

Kolla in min podcast “Kim Komando Today” på Apple, Google Podcasts, Spotify eller din favoritpoddspelare.

Lyssna på podden här eller var du än hittar dina poddar. Sök bara på mitt efternamn, “Komando.”

X

Tekniska nyheter som är viktiga för dig, dagligen

Vill du ha de senaste tekniska nyheterna levererade till dig varje morgon?

Vilka digitala livsstilsfrågor har du? Ring Kims nationella radioprogram och tryck eller klicka här för att hitta det på din lokala radiostation. Du kan lyssna på eller se The Kim Komando Show på din telefon, surfplatta, tv eller dator. Eller tryck eller klicka här för Kims gratis poddsändningar.

Relaterade Artiklar

Back to top button