Streamlabs in Turmoil: Vad hände exakt?

Streamlabs logotyp © Streamlabs

De senaste dagarna har flera Streamlabs-konkurrenter anklagat tjänsten för att kopiera dem eller använda deras varumärke utan deras tillåtelse.

Lightstream, Elgato och OBS fördömde Streamlabs sätt att göra saker på Twitter och flera streamers hotade att bojkotta programvaran.

En sida kopierad nästan identiskt

Streamlabs streamingprogramvara är ett populärt val bland streamers. Men under de senaste dagarna har flera andra företag påpekat på Twitter sin benägenhet att kopiera sina skapelser, även om de använder namn som liknar eller är identiska med vad de erbjuder. Allt började när Lightstream, en webbläsarbaserad streaminglösning, i en tweet påpekade likheterna mellan sin webbplats och den för Streamlabs Studio, en liknande tjänst som lanserades den 16 november av Streamlabs.

Vi kan se att Streamlabs har kopierat presentationen av sajten, titlarna och till och med texterna. Några små redigeringar har gjorts i några stycken och färgerna har ändrats för att bättre matcha varumärket, men likheten är slående. Elgato, skaparen av Stream Deck, svarade på denna tweet med ett meme som visade att företaget också hade påverkats av det här problemet. Under 2018 lanserade Streamlabs faktiskt en mobilapplikation som låter dig skapa genvägar för att kontrollera vissa delar av din stream, en funktion som liknar vad Stream Deck erbjuder. Företaget hade gått så långt som att kalla sin applikation “Streamlabs Stream Deck”, nu förkortad till “Streamlabs Deck”.

bojkottshot

OBS Studio, en streamingprogramvara med öppen källkod som Streamlabs bygger på, hade också sin egen anekdot. I den berättar han att Streamlabs hade vänt sig till honom för att använda namnet “OBS”, vilket han hade fått avslag på. Genom att ignorera detta svar lade företaget till det i sitt namn ändå och passade på att registrera varumärket.

Om OBS Studio indikerar att Streamlabs lagligt hade rätt och att GPL-licensen respekterades, ledde denna användning av termen “OBS” till att flera användare och företag blandade ihop de två mjukvarorna, till bestörtning för de volontärer som tog hand om supporten från ‘OBS Studio, inför missnöjda Streamlabs-kunder.

Efter dessa tweets bad flera streamers, inklusive Pokimane, Streamlabs att lösa dessa olika problem och hotade programvaran med en bojkott. Streamlabs svarade och angav att termen “OBS” skulle tas bort från dess namn och svarade direkt till Lightstream och åberopade ett fel.

Streamlabs skapades 2014 i form av mjukvara som gör det möjligt för streamare att lägga till visuella varningar som motsvarar deras tittares handlingar, såsom en prenumeration eller donationer. Det kallades “TwitchAlerts” på den tiden och hade redan behövt ändra detta namn 2019, utan att ha någon officiell anknytning till Twitch. En vana som går långt tillbaka, alltså.

Om samma ämne:
Twitch skapade precis den sötaste streamingkategorin

Källor: VentureBeat
, Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button