Streaming: Dödar piratkopiering Netflix?

netflix

Streamingens kejsare netflix kan mycket väl hotas av ökningen av illegala torrent-nedladdningar och streamingsidor.

För första gången sedan den skapades har streamingplattformen Netflix tappat prenumeranter i år. Sedan januari 2022 har sajten förlorat mer än 200 000 prenumeranter och kan förlora ytterligare 2 miljoner i slutet av juni.

Ett konkurrensproblem?

Netflix har sedan starten dragit nytta av sin position som marknadsledare. Streamingjätten hade mer än 220 miljoner prenumeranter i mars förra året, en siffra som starkt krossar konkurrensen: Amazon Prime Video har cirka 175 miljoner prenumeranter, medan Disney+ är runt 130 miljoner.

Tävlingen fångar ett visst antal prenumeranter tack vare specialiserat, riktat innehåll eller till och med tack vare originalproduktioner. Netflix-huset producerar även egna filmer och serier, varav några är hyperpopulära och genererar ett stort antal fans. Det verkar därför som att Netflix förlorade prenumeranter inte enbart kan förklaras av konkurrens: dess exklusiva innehåll som t.ex. Du, Bridgerton eller Stranger Things är massivt bevakade.

Den verkliga boven: piratkopiering

I sina tidiga dagar verkade Netflix tro att piratkopiering inte skulle vara ett stort hot: det relativt överkomliga priset på en Netflix-prenumeration gjorde det möjligt att titta på en stor mängd innehåll i högre kvalitet än något tillgängligt gratis på illegala streamingsidor . Men med ökningen av innehåll tillgängligt i torrent kan det vara så att Netflix-prenumeranter hittar sin lycka gratis.

Covid-19-pandemin har pressat budgetar, och det är mycket troligt att konsumenter kommer att säga upp sina prenumerationer på “onödiga” tjänster som Netflix för att spara pengar. Netflix verkar dock tro att piratkopiering är problemet: streamingjätten har sin egen antipirattjänst och gick med i en antipiratkoalition för några år sedan. På lång sikt kommer Netflix dock att behöva tänka om sin marknadsföringsstrategi, eftersom den totala utrotningen av illegal streaming inte förväntas i morgon…

Läs också:
Piratkopiering: under press kastar dessa två referensnedladdningssidor in handduken

Bästa streamingplattformen, 2022 års jämförelse

Under de senaste åren har videostreaming blivit ett av de mest populära sätten att se eller konsumera filmer och serier, oavsett om det är gratis VOD eller genom prenumeration (SVoD). Idag erbjuder många onlinetjänster olika kataloger, mellan originalproduktioner och storsäljare. Hur hittar du din väg genom denna djungel av prenumerationer och streamingtjänster? Vi gör en inventering av alla tillgängliga plattformar under 2022 (uppdaterat 3 juni 2022).
Läs mer

Källa: TorrentFreak

Relaterade Artiklar

Back to top button