Strax innan han flög förbi Venus träffades Solar Orbiter av en solfloss

Solar Orbiter vs Sun © ESA

Hot shot för lagen! 48 timmar före en stark gravitationsassistans när du flyger över Venus, den europeiska sonden passerade genom resultatet av en mycket stor solkoronal massutkastning.

Lyckligtvis är allt bra, Solar Orbiter är designad för att motstå den här typen av fenomen. Och framför allt registrerade den all data! Den efterföljande förbiflygningen gick som planerat.

OBS, ny regel!

Att förbereda sig för en överflygning med gravitationshjälp är inte lätt. Detta kräver en lång förberedelse uppströms, särskilt eftersom även om Solar Orbiters huvuduppdrag är att studera vår stjärna, registrerar en betydande del av dess instrument viktiga data i närheten av Venus.

Det räcker med att säga att efter ett utbrott den 30 augusti, när teamet som ansvarade för Solar Orbiter-uppdraget upptäckte att solen hade producerat en enorm koronal massutkastning, hade överraskningen en smak av utmaning. Sonden drabbades av störningen 48 timmar innan dess förbiflygning, som ägde rum som planerat den 4 september, och slutligen visade de registrerade data att detta var ett ganska unikt tillfälle att mäta effekterna av en händelsesol på Venus atmosfär. En chans, till slut!

Viktiga åtgärder

I verkligheten var lyckligtvis Solar Orbiter exakt designad för att utvecklas i en miljö nära solen, med en stor radiator och central avskärmning för dess elektronik. Eftersom en solstorm, med sina laddade partiklar, kan störa (eller till och med, i extrema fall, skada) de inre systemen i en sond… Dessutom några dagar före en överflygning, när sonden inte nödvändigtvis har sitt vanliga orientering.

Instrument” på plats från Solar Orbiter registrerade miljödata, av vilka mycket fortfarande lagras på rymdfarkosten innan de laddas upp under veckorna och månaderna som kommer. Förbiflygningen ägde rum och sonden passerade 6 000 km från Venus yta, innan nästa pass nära solen planerat till oktober på ett avstånd av mindre än 50 miljoner kilometer (0,3 AU).

Solar Orbiter

Ett behov av att förutse

För ESA förstärker denna passage och dessa mätningar upplösningen kring det framtida Vigil-uppdraget, som kommer att avgå från Earth-Sun L5 Lagrange-punkten för att observera vår stjärna “ur takt” med avseende på konventionella markuppdrag, inklusive förebyggande och omslaget tillåter oss bara att observera halvan av sfären som är vänd mot oss.

Enligt den europeiska byrån gör uppkomsten under det senaste decenniet av satelliter som är fler och mer känsliga för solhändelser det nödvändigt att ” solmeteorologi som måste vara pålitlig. Den följdmassutkastning som Solar Orbiter och Venus passerade genom var inte riktad mot jorden.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button