Strålning: här är de farligaste föremålen och livsmedel som avslöjas

Hur många föremål används dagligen! Tiden på dagen skulle inte räcka till för att lista dem. Och hur många livsmedel finns det i världen! En enorm variation. Det är dock få som vet att vissa av dessa producerar strålning och så skulle de potentiellt kunna vara farlig.

Målet är absolut inte att göra en häxjakt på föremål och livsmedel som kan innebära risker. Att veta att otänkbara föremål och livsmedel avger även små mängder strålning kan dock vara intressant och hjälpa oss i vardagen. Kanske till och med eliminera några vice vilket inte är bra för hälsan i allmänhet.

Här är de 4 objekten som producerar strålning

De finns i vårt liv 4 föremål, men också livsmedel som, även om de inte känner till det, producerar eller avger strålning. Uppenbarligen är vi inte på kornnivåerna Tjernobyl. Men de har en viss grad av fara. Här är de för att gå från de farligaste.

  1. De cigaretter. De är inte bara en dyr last, de är en hel del skadlig för hälsan. Ofta fokuserar vi bara på de skador de kan orsaka på andningsorganen, men vi glömmer att innehållet i dem också är radioaktivt. I själva verket består cigaretter av Polonium 210. Forskning hävdar att alla som röker ett paket om dagen utsätter sig för 100 mSv strålning per år. Inte bara det, utan jag är där orsak till 10 % av tumörerna hos rökare.
  2. Källare och hus byggda med tuff. På sistone har det pratats om radonen gas som produceras avuran och från torium som finns i vulkaniska bergarter. Många hus, särskilt i områden i södra Italien, är gjorda av tuff, ett poröst och absorberande material. Stängda och dåligt ventilerade platser kan bli farliga och utsätta de som bor där för strålning.
  3. De flygplan istället för sig själva är de inte radioaktiva. Tvärtom blir de när de flyger till 11 000 fot på grund av de partiklar som produceras av kosmisk strålning. Piloter och flygvärdinnor, enligt färska studier, utsätts för 5 mSv varje år. Kanske nu mycket mindre eftersom Covid-19 också har påverkat denna sektor.
  4. där frukt. Till exempel bananer innehåller radioaktiv isotop av Kalium 40. Å andra sidan har mycket frukt förorenats av kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl som t.ex. blåbär som, till största delen kommer från östeuropeiska länder, innehåller Cesium.

Relaterade Artiklar

Back to top button