Största supernovarelevant identifierad tack vare eRosita-teleskopet

eRosita är ett rymdteleskop för astronomisk observation i röntgenstrålar byggt av Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics i Tyskland. För närvarande kartlägger detta rymdteleskop det himmelska valvet i röntgenbandet under en period av 7 år. Syftet med astronomerna är att mäta mörk energi genom strukturen och kronologin för universums utveckling som spåras av galaxhopar. Men om detta är det primära vetenskapliga målet för eRosita, gjorde detta teleskop för några dagar sedan det möjligt att identifiera det största supernovavraket som någonsin observerats i röntgenstrålar.

För att få tillbaka enastående upptäckt är ett verk som håller på att publiceras i tidningen Astronomi och astrofysik. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånInleda Max Planck som samarbetade med forskare frånINAF i Bologna. De rester av denna supernova det skulle vara resultatet av en explosion av en massiv stjärna nått slutet av sitt liv och täcker ett område av himlen omkring 90 gånger större än den skenbara storleken på måne.

Var sjätte månad, eRosita han lyckades förstå alla himlavalv med anmärkningsvärd känslighet, vilket verkligen gör det till ett rymdteleskop unik av sin sort. Tack vare detta arbete kunde han observera föremål och fenomen som andra instrument knappast de klarar av att göra. Tack vare detta teleskop var det faktiskt möjligt att identifiera den största supernovarest som någonsin observerats hittills i Röntgen. Detta är en minst sagt upptäckt sensation som antyder att det kan finnas många andra liknande föremål som vandrar i himlavalvet som bara väntar på att bli sedda av vakande ögon som till exempel de från eRosita.

Relaterade Artiklar

Back to top button