Stimulering med ljus: en ny strategi mot neurodegenerativa sjukdomar

Neurodegenerativa sjukdomar är en generisk term som används för att indikera ett antal patologiska tillstånd som främst påverkar neuroner. Dessa är försvagande och obehandlade sjukdomar som orsakar den progressiva degenerationen och/eller döden av nervceller med en åtföljande, och oundviklig, nedgång i patientens kognitiva funktioner. Hittills finns det palliativa behandlingar för dessa sjukdomar som därför inte ger en lösning på problemet, utan endast en avmattning av det kliniska förloppet av sjukdomen. Vissa forskare har dock visat hur ljusstimulering kan representera en lovande behandlingsstrategi för neurodegenerativa sjukdomar.

Denna otroliga möjlighet presenteras av en studie publicerad på sidorna i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Kinesisk medicinsk tidskrift. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från Soochow University (Kina). Specifikt i sitt arbete föreslår kinesiska forskare stimulering med ljus som en behandling av neurodegenerativa störningar som till exempel Alzheimers sjukdomden Parkinsons sjukdom och kognitiva störningar som de av sova. Tidigare föreslogs stimulering med ljus som en strategi för behandling av dessa patologier, men idag vill detta förslag förverkligas.

Ljusterapi låter dig återbalansera dygnsrytmen

där ljusterapi innebär att patienten utsätts för naturligt eller artificiellt ljus till olika våglängder. Denna exponering skulle positivt påverka patientens neurologiska funktion. Men detta är inte nytt, eftersom de flesta av våra kroppsfunktioner är kända för att regleras av det vi kallar “Dygnsrytmer”. Det är ett slags biologisk klocka som styr våra vitala rytmer via hypotalamus. I den senare uttrycks några fundamentala gener för att reglera dessa rytmer. När dessa gener inte uttrycks korrekt kan neurodegenerativa störningar uppstå.

Ljusets stimulans verkar på något sätt återställa denna interna biologiska klocka genom att återställa, även om inte helt, normala dygnsrytmer som på så sätt lindrar symtomen orsakade av funktionsfel. Hittills är stimulering med ljus fortfarande i ett preklinisk appliceringsfas men vem vet, i framtiden kan det bli en valbehandling för neurodegenerativa sjukdomar. A’alternativ säker på samma gång, ekonomisk.

Relaterade Artiklar

Back to top button