Steve Jobs dog för 10 år sedan, vilket arv efter denna teknikikon?

Steve Jobs © Matthew Yohe

En emblematisk figur i teknikvärlden, denna tioårsjubileum av hans död är en möjlighet för oss att återkomma till de tio förvandlingar som medgrundaren av Apple kom med.

Den 5 oktober 2011 dukade Steve Jobs under för cancer i bukspottkörteln. Efter nästan 20 år totalt i spetsen för Apple har mannen stört flera branscher som fortsätter att dra nytta av hans innovationer men också av hans tvångstankar.

Datorn för allmänheten

Steve Jobs uppfann inte persondatorn, men lanseringen av Macintosh 1984 var en vändpunkt för datorns inträde i världens hem. Musen och det grafiska gränssnittet, som återhämtades från Xerox med samtycke från dåtidens ledare, gjorde det möjligt för allmänheten att bekanta sig med datoranvändning.

Macintosh 1984 © Apple

Microsoft fick sedan tillbaka de bästa idéerna från sin konkurrent för att lansera Windows och ytterligare demokratisera datorn för familjen och företaget. Steve Job förlät inte denna förolämpning mot Bill Gates och de två männen var arga i mer än ett decennium.

Oron för design

Steve Jobs gillade att vara omgiven av artister mycket mer än ingenjörer och ägnade sitt liv åt att försöka komma närmare “perfektionen”. Mötet med Jonathan Ive – en ung designer som ändå är redo att lämna Apple några veckor senare – under hans stora comeback på 90-talet kommer att bli en vändpunkt för varumärket såväl som för branschen.

PowerMac G4 Cube © Apple

Oavsett om vi gillar de estetiska inriktningarna från Apple eller inte, har vissa föremål som iPod, den genomskinliga och färgade iMac eller PowerMac G4 Cube präglat människors sinnen och påtvingat idén att ett tekniskt objekt inte bara ska vara funktionellt utan också vara funktionellt. vackert och önskvärt.

iPod-fenomenet

I början av 2000-talet tog skivindustrin den fulla bördan av vågen av piratkopiering. För sin del föreslog Steve Jobs med iPod ett enkelt och ergonomiskt sätt att bära “1000 låtar i fickan“.

Apple iPod

Förhånad av märkets historiska fans under de första månaderna av dess existens, var walkman förmodligen den viktigaste produkten under den andra Steve Jobs-eran med nästan 275 miljoner sålda exemplar totalt mellan 2001 och 2010 och nästan 55 % av varumärkets totala omsättning på höjden av dess framgång.

iTunes Store: butiken som förvandlade musikbranschen

iTunes Store var en av Steve Jobs stora genidrag. Redan 2003 erbjöd Apple en lättanvänd butik till alla skivbolag som kunde erbjuda hela sin katalog till flera miljoner iPod-ägare runt om i världen.

Majorna var tvungna att äta upp sin hatt, med prissättning som infördes av Steve Jobs för att garantera kvaliteten på användarupplevelsen, men iTunes Store visade sig snabbt vara en bankomat för hela musikbranschen såväl som för den kaliforniska tillverkaren. Sedan dess har skivbolagen fortsatt sin digitala transformation, med antagandet av prenumerationsströmningstjänster, inklusive Apple Music och dess mer än 60 miljoner prenumeranter.

iPhone: för många den första smartphonen

Precis som med PC:n är det inte sant att säga att Steve Jobs uppfann smarttelefonen som vi känner den. Men han fann formatet och användningarna som gjorde ett komplext objekt reserverat för teknikfans till en viktig enhet i hans dagliga liv.

Steve Jobs - Apple iPhone

Pekskärmen multi touch var en ergonomisk revolution som vände upp och ner på telefonivärlden. 10 år efter hans död står iPhone fortfarande för 60 % av varumärkets omsättning och 2 miljarder mobiler, alla märken tillsammans.

App Store: det finns en app för allt

Steve Jobs var vid lanseringen av iPhone särskilt fientlig mot möjligheten att installera applikationer på sin senast födda. Ingen fråga om att offra säkerheten för iPhone OS. Ändå kommer de webbappar som hyllats av Apples president aldrig att gynnas av de första användarna och Steve Jobs kommer att behöva besluta sig för att erbjuda utvecklingsverktyg och en kommersiell plattform för att distribuera dem: App Store.

App Store © Pexels

Butiken kommer snabbt att bli en av företagets bankomater men också ett globalt kulturellt fenomen med skapandet av applikationer som Instagram, Snapchat och WhatsApp för att bara nämna dessa tre bland dussintals nu väsentliga mjukvaror.

iPad: surfplattan kommer äntligen till liv

SF-fansen hade länge drömt om pekplattan och blev verklighet den 27 januari 2010 under MacWorld-konferensen. Steve Jobs tillbringade en timme, sittande i en fåtölj, och lovprisade fördelarna med sin nya enhet för att både konsumera innehåll och även läsa böcker och tidningar.

Steve Jobs iPad © Matt Buchanan

iPad är den mest sålda surfplattan idag, långt före sina konkurrenter. Själva enheten har utvecklats snabbt och gör det nu möjligt för människor att skapa och arbeta och har till och med ersatt persondatorn i många hem.

Pixar: en vändpunkt för animerade filmer

Dock lite avlägset från världen av ny teknik, Steve Jobs satte också sin prägel på Hollywood med förvärvet 1986 av Lucasfilm Computer Division, som ägs av George Lucas, och som snart blev Pixar Animation Studios.

Toy Story 4 © Disney/Pixar

Ingen trodde på framgången för en CGI-animerad långfilm förrän den släpptes 1995 Toy Story. Studions efterföljande filmer räddade Disney från kollaps på 2000-talet innan de köpte ut Pixar för mer än 7 miljarder dollar. Idag svär animationsbio till 3D, på gott och ont.

Keynotes: fantastiska shower i amerikansk stil

När vi tänker på Steve Jobs är det bilden av en av hans berömda grundtoner som snabbt kommer att tänka på. Mannen har alltid tänkt på sina tillkännagivanden i termer av spektakel och lika många stunts som har präglat andarna.

Steve Jobs © Tom Coates

Vi skulle lätt kunna citera 10 fantastiska ögonblick av Steve Jobs på scenen, men det är förmodligen presentationen av iPhone som kommer att förbli den viktigaste grundtonen under hans presidentskap. Idag är Apples keynotes mer korsetterade, mer sanerade, kommer vissa med rätta att säga, men förblir förväntade händelser varje år som är mer av en fantastisk ljud- och ljusshow än en enkel produktpresentation.

Teknik tillgänglig för alla

Detta är kanske det viktigaste arvet efter Steve Jobs efter hans död. Teknik finns överallt idag. Den finns i fickor, hus men även i bilar eller på handleden.

Tidigare svåra att förstå för allmänheten, smarttelefonen eller surfplattan är föremål i händerna på barn som morföräldrar. Nästan alla vet nu hur man hanterar dessa enheter och får tillgång till innehåll eller information. Och Steve Jobs tvångsmässiga perfektionism har något att göra med det.

Relaterade Artiklar

Back to top button