Stellantis vill öka sin fordonsförsäljning genom att anförtro sin tekniska transformation till Amazon

Amazon Stellantis logotyp

De två företagen går samman för att tillsammans designa den framtida Stellantis digitala plattformen, som kommer att utrusta flera miljoner fordon.

Stellantis-gruppen, född från sammanslagningen av PSA och Fiat, har nyligen inte gjort någon hemlighet av sin ambition att satsa, för sin framtid, på den uppkopplade bilen. Den här veckan tillkännagavs ett partnerskap med Amazon, som syftar till att utrusta miljontals fordon från fordonskoncernen med mjukvarulösningar designade i samarbete med e-handelsjätten. Den senare kommer redan snart att utrusta vissa fordon med sin Fire TV-plattform. Ett äktenskap som, lika mycket på den franska sidan som på den europeiska sidan, inte nödvändigtvis gläder alla.

En viktig utveckling för Stellantis

Från sina respektive huvudkontor, Seattle för Amazon och Amsterdam för Stellantis, tillkännagav de två företagen på onsdagen en hel rad fleråriga avtal relaterade till leverans av lösningar och utrustning för upplevelsen ombord på Stellantis-gruppens fordon. Specifikt kommer den europeiska biltillverkaren att samarbeta med Amazon Devices, Amazon Web Services och moderbolaget Amazon. Målet: att göra Stellantis till en ” tech företagsledare inom hållbar mobilitet “.

Bakom dessa räddande ord döljer sig en hel strategi som syftar till att anlita Amazons tekniska kompetens, i synnerhet att bygga Stellantis uppkopplade fordon, bilar som kommer att vara intelligenta och där autonomin kommer att vara kung. Bilkoncernen litar verkligen på att Amazon kommer med verklig mjukvaruexpertis och hjälper den att utveckla fordon, skapa uppkopplade upplevelser ombord och utbilda nästa generations mjukvaruingenjörer för fordon. Ett av avtalen innebär även en uppdatering över tid av de mjukvaruprodukter och tjänster som kommer att utvecklas inom ramen för detta samarbete.

För Amazon är detta uppenbarligen ett gyllene tillfälle. Bolagets VD, Andy Jassy, ​​säger att han är glad ” att samarbeta med Stellantis för att omvandla fordonssektorn och återuppfinna kundupplevelsen inom fordon », innan de lägger till det tillsammans, de två grupperna « kommer att lägga grunden som kommer att växa Stellantis från en traditionell biltillverkare till en global ledare inom mjukvarudriven utveckling och ingenjörskonst. “. Bara det.

På Stellantis sida är entusiasmen också i sin ordning hos VD Carlos Tavares: ” Tack vare artificiell intelligens och cloud computing kommer vi att förbättra den övergripande upplevelsen för våra kunder och förvandla fordonet till ett anpassningsbart boendeutrymme för både passagerare och förare. »

En teknisk plattform som kommer att förvandla ditt fordon till ett riktigt uppkopplat objekt

Genom sitt samarbete kommer Amazon och Stellantis att utveckla STLA SmartCockpit-teknologiplattformen med integration planerad för miljontals fordon runt om i världen, med start 2024. Vi måste föreställa oss gruppens framtida fordon som erbjuder en upplevelse ombord som är både intuitiv och helt anpassningsbar, med AI-drivna appar kring underhållning, navigering, fordonsunderhåll och till och med e-handel. Låt oss inte glömma den oundvikliga Alexa, som kommer att finnas där och gör att du kan hantera ditt fordon direkt från ditt hem. Det kommer också att stärka interoperabiliteten mellan alla Alexa hushållsprodukter, vilket kommer att göra fordonet till ett anslutet objekt bland många andra.

Amazon kommer att tillhandahålla produkter och lösningar designade specifikt för fordonssektorn, och Stellantis kommer att kunna skapa applikationer därifrån anpassade till dess olika fordon och varumärken. En applikationsbutik kommer till exempel att integreras i mjukvaran. Och STLA SmartCockpit lovar, som namnet antyder, att vara smart. Han ” anpassa sig till användarnas beteenden och intressen, var de än är och var de än går hemma eller på resande fot, berättar den europeiska alliansen.

Nedsänkningen kommer att vara sådan att fordon som Chrysler Pacifica kommer att kunna erbjuda förare och passagerare en reseplanerare med föreslagna platser av intresse, restauranger och multimediainnehåll. Jeepfordon bör till och med vara utrustade med en digital terrängbuss. Den senare kommer att ge råd till de åkande att kalibrera fordonet och optimera dess prestanda precis innan de möter svår terräng. Utvecklingen av STLA SmartCockpit-plattformen kommer att ske genom Mobile Drive, som är ett joint venture som grundades av Stellantis och Foxconn förra året. Det kommer att hjälpa fordonskoncernen att designa digitala cockpits.

Ett samarbete som oroar anhängare av europeisk suveränitet

För att vara värd för sina tjänster och fordonsplattformar har Stellantis valt AWS Cloud. Det multinationella företaget planerar att gradvis migrera sitt fordonsdataflöde till molnet och har för avsikt att använda AWS-tjänster för dataövervakning i realtid.

Detta samarbete mellan Stellantis och Amazon ses inte nödvändigtvis positivt av vissa fransmän och européer. Entreprenören Thomas Fauré, grundare av Whallers samarbetsplattform, fördömer en ” mycket dåliga nyheter för den europeiska industrin “. Ledaren tror att européerna ” kommer inte att veta hur man skapar framtidens bilar på egen hand “, på grund av en” snich (Alexa) i varje bil “och D” algoritmer designade av Amazon “.

Relationen mellan de två företagen är i alla fall inte enkelriktad. Sedan 2018 har Stellantis levererat tiotusentals kommersiella fordon till Amazon för e-handelsjätten att leverera till Europa och Nordamerika. Och, som en förlängning av denna förening, kommer Amazon att vara den första professionella kunden till den nya batterielektriska Ram ProMaster från Stallentis, som lanserades 2023 och ursprungligen distribuerades i USA.

Om samma ämne:
Renault, Honda och Volvo skriver på med Qualcomm för att utrusta sig med det digitala Snapdragon-chassit

Källa: Stellantis

Relaterade Artiklar

Back to top button