SteelSeries Apex 3 TKL recension: ett diskret och kompakt tangentbord för spelare

SteelSeries Apex 3 TKL © SteelSeries

Prisvärt, minimalistiskt och kompakt, det är så vi kan sammanfatta vad SteelSeries erbjuder med sitt senaste speltangentbord Apex 3 TKL, versionen tankelös av dess membrantangentbord som lanserades i början av året. Det speciella med Apex 3 TKL? Kombinera detta TKL-format på ett tangentbord med membranomkopplare; det är verkligen en av de enda referenserna på marknaden som ger detta erbjudande.

Förutom att vara ett av de enda membrantangentborden på marknaden som finns i en TKL-version, drar SteelSeries Apex 3 TKL också fördel av ett attraktivt pris eftersom den säljs, vid lanseringen, 25 € mindre än sin fulla version. Ett pris som vissa fortfarande anser vara lite högt för ett speltangentbord av den här typen, men årets olika kampanjer kan mycket väl göra det till ett idealiskt val för spelare med en begränsad budget.

SteelSeries Apex 3 TKL: det tekniska bladet

Sammanfattning

SteelSeries Apex 3 TKL Datablad

Tangentbordslayout

Tangentbord standard
QWERTY

Tangentbordsplats
franska

Tangentbordslayout
Vanligt

Kompakt
Ja

TKL
Ja

Ergonomisk
Nej

typ av användning
Spelare

Anslutningsmöjligheter

Trådlös
Nej

Tangentbordsanslutningsteknik
Trådbundet

Datorgränssnitt
USB

Ergonomi

Typ av nycklar
Diafragman

Bakgrundsbelyst tangentbord
Ja (RGB)

Multimedia nycklar
Ja

Makroknappar
Nej

Numerisk knappsats
Nej

Modul
Nej

handledsstöd
Nej

Tekniska egenskaper

OS som stöds
Microsoft Windows

Effekttyp
USB uttag

Anti ghosting
Ja

USB-genomföring
Nej

nkey rollover
24

Medföljande programvara
SteelSeries motor

Fysiska egenskaper

Längd
364 mm

Höjd
40 mm

Djup
150 mm

Vikt
639g

SteelSeries APEX 3 TKL_9 recension © Matthieu Legouge

Design och ergonomi

Apex 3 TKL lämnar oss inte alltför förvånade: det är en mer kompakt och minimalistisk version av fullstorleksmodellen, amputerad från dess numeriska knappsats och levererad utan handledsstöd. För priset uppskattar vi utseendet på detta tangentbord, modernt och upp till våra förväntningar på ett välrenommerat märke som SteelSeries.

SteelSeries APEX 3 TKL_4 recension © Matthieu Legouge

Materialen som används är inte de ädlaste, plast har gynnats av kostnadsskäl, med ett chassi som ändå verkar väldigt gediget. Det finns element som är styrkan hos Apex 3, inklusive ett volymhjul (klickbart) och en multifunktionstangent, båda miniatyriserade på denna TKL-version.

SteelSeries APEX 3 TKL_3 recension © Matthieu Legouge

Ingen förändring att rapportera på nivån för de klassiska ABS-plastknapparna, inte heller på baksidan av tangentbordet där det finns två utfällbara fötter (i ett enda läge) och en trevägs kabelkanal, mycket praktiskt för att föra kabeln till höger , till vänster eller till mitten.

SteelSeries APEX 3 TKL_2 recension © Matthieu Legouge

Det magnetiska handledsstödet var ett mycket intressant tillägg på SteelSeries Apex 3, du kommer att behöva klara dig utan det med Apex 3 TKL; tillverkaren ansåg det inte vara relevant att erbjuda en, inte ens som tillval. Det är synd, för det finns ett valfritt handledsstöd, i “tillbehörsdelen” i SteelSeries-butiken, för Apex Pro TKL och Apex 7 TKL-tangentbord, men det är inte kompatibelt med vår dagens modell.

SteelSeries APEX 3 TKL_1 recension © Matthieu Legouge

Tystnad, låt oss spela

Komforten att skriva och det lilla besväret under skrivning är huvudintressena för ett membrantangentbord. Med SteelSeries Apex 3 TKL kommer även misofoner att serveras! Det är svårt att inte uppskatta den stora skillnaden i vardagen mellan bruset från vårt vanliga mekaniska tangentbord och de “tysta” omkopplarna i denna Apex 3 TKL. Om du vill spela diskret är detta klaviatur perfekt! Tystnaden är givetvis inte absolut, den ska inte överdrivas, allt beror först och främst på hur man slår på tangenterna; å andra sidan är det upp till Razer Cynosa Chroma och andra HyperX Alloy Core RGB på denna punkt.

SteelSeries APEX 3 TKL_6 recension © Matthieu Legouge
SteelSeries APEX 3 TKL_7 recension © Matthieu Legouge

Ett tangentbord med helt klassiska knappsatser, samt dess gummikupoler © Matthieu Legouge för Clubic

Denna diskretion, å andra sidan, spelar på känslan av att slå. Trots god komfort kan du känna att gummikupolen och dess svampiga stannar när den trycks ned. Vi har därför obefintlig feedback (taktil eller ljud) och en aktiveringshöjd som är svår att identifiera med precision, ett fynd som kvarstår när man jämför mekaniska och membrantangentbord.

Inom kontorsautomation, för textinmatning, kan det starkaste trycket som krävs för att aktivera nyckeln orsaka viss trötthet efter långa timmars användning. Detta är dock inget som påverkar kortsiktigt. Skrivupplevelsen är trots allt mycket bra, mycket bättre än hos andra membrantangentbord, som är billigare, och vars tangentstabilitet ibland lämnar övrigt att önska.

SteelSeries APEX 3 TKL_5 recension © Matthieu Legouge

Slutligen tillåter membranen SteelSeries att ta med en IP32-certifiering till sitt tangentbord. En bra sak för klumpiga spelare, men också för produktens hållbarhet. Apex 3 TKL är till viss del vatten- och dammbeständig. Inget behov av att köpa ett nytt tangentbord om en läsk spills på det. Var ändå försiktig, om den motstår några stänk, men du kan fortfarande inte spela från din pool!

Funktioner, RGB-belysning och medföljande programvara

Apex 3 TKL är ett speltangentbord och innehåller logiskt sett funktioner som spelare inte kan vara utan. Vi drar särskilt nytta av en N-Key Rollover på 24 nycklar, från full anti-ghosting och från en konfigurerbar makrofunktion från Engine-programvaran och aktiverad via en kortkommando.

De två multimediaknapparna ger lite mångsidighet till helheten. Volymhjulet i aluminium är klickbart (för mute-funktionen) medan multifunktionsknappen låter oss pausa, flytta till nästa eller föregående media, eller till och med återuppta uppspelningen från början av en spellista, till exempel. Att använda en enda knapp som utför flera funktioner är inte särskilt praktiskt, men du bör vänja dig vid det med tiden.

SteelSeries APEX 3 TKL_8 recension © Matthieu Legouge

På sidan med kompletterande programvara är vi fortfarande besvikna över att se att SteelSeries Engine inte är skild från SteelSeries GG. Du behöver GG för att dra nytta av Engine, och GG kommer med oumbärliga funktioner (och reklam), som vi inte nödvändigtvis vill använda.

SteelSeries GG_1
SteelSeries GG_2

Precis som med den trådlösa Aerox 3-musen, uppfyller Engine sitt uppdrag väl och låter oss enkelt anpassa RGB-belysning (i 10 zoner), tillåta makroinspelning eller kortkommandon för alla tangenter, förutom de två multimediaknapparna. Det är möjligt att skapa flera profiler för tangentbordet, men bytet mellan profilerna är endast möjligt genom att starta programvaran; ett inbyggt minne hade varit lite trevligare. Sista punkten att kritisera här, frånvaron av “spelläge”. Endast Windows-tangenten kan inaktiveras via en genväg med FN-tangenten, här ersatt av SteelSeries-logotypen.

SteelSeries motor

SteelSeries Apex 3 TKL: åsikten från Clubic

Kompakthet och diskretion är två ord som sammanfattar Apex 3 TKL väl. Trenden för gamingtangentbord tankelös exporteras äntligen till membranmodeller kända för sina “tysta” tangenter och deras priser som är mycket överkomligare än för mekaniska tangentbord.

Den här versionen utan numerisk knappsats är lika övertygande som modellen i full storlek, även om vi måste klara oss utan det magnetiska handledsstödet som förförde oss med Apex 3. Prisbesparingar, frigjort utrymme på skrivbordet, garanterad diskretion … så många bra skäl att välja SteelSeries Apex 3 TKL.

SteelSeries Apex 3 TKL8

Apex 3 TKL förblir i linje med SteelSeries-produkter: ett robust och snyggt tangentbord, som förlitar sig på membranens stora styrka, nämligen diskretion. Idealisk för att frigöra utrymme på skrivbordet och spela utan att besvära mekaniska nycklar, det låter dig också ha råd med ett märkes-tangentbord till ett rimligt pris.

Mest

  • Frigör skrivbordsutrymme
  • Mycket diskret träff
  • Enkel och robust design
  • Volymhjul

De mindre

  • Utan inbyggt minne eller “spelläge”
  • RGB-belysning begränsad till 10 zoner
  • Trött långskott
  • SteelSeries GG och dess annonser
  • Inget handledsstöd, även som tillval

39,99 €

39,99 €


SteelSeries Apex 3 TKL till bästa pris

Amazon 39,99 € Se erbjudandet
Bagare 39,99 € Se erbjudandet
Fnac 39,99 € Se erbjudandet
Cdiscount 47,54 € Se erbjudandet
Fnac marknadsplats 54,13 € Se erbjudandet
Se fler erbjudanden

Relaterade Artiklar

Back to top button