SteelSeries Aerox 3 Wireless test: en “ultra lätt” mus som skickar tungt

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_9 © Matthieu Legouge

De mus “ultra light” har varit på uppgång nu i månader. Med sin Rival-linje hade SteelSeries ännu inte en trådlös spelmus kan kvalificeras som sådan. Detta görs nu med Aerox 3 och dess perforerade skal, vi pratar mer om det i detta test.

Det senaste “modet” som har etablerat sig i världen av kringutrustning för spel är möss Bra Var ultralätt, perforerad eller inte, visar mindre än 70 gram på vågen. Delvis populärt av Glorious och dess Model O, konceptet har sedan dess tagits upp av tungviktare i branschen. Vi tänker på Logitech och dess PRO X Superlight, Kone Pure Ultra från Roccat eller den kompakta och tåliga Razer Orochi V2. Nu är det SteelSeries tur att vidta åtgärder, helt enkelt ta över en av dess flaggskeppsmodeller, Rival 3, för att få den att genomgå en liten bantningskur.

Sammanfattning

SteelSeries Aerox 3 Wireless: dess tekniska blad

SteelSeries Aerox 3 trådlös mus är:

 • Komma igång: högerhänt, med symmetrisk design
 • Sensor: optisk, SteelSeries TrueMove Air
 • Kontaktorer: TTC Golden Micro Dustproof (80 miljoner klick)
 • Känslighet: 100 – 18 000 dpi, i steg om 100 dpi
 • Pollingfrekvens: 125, 250, 500 eller 1000 Hz
 • Antal knappar: 6 inklusive hjul
 • Inbyggt minne: ja, kan lagra 1 profil
 • RGB: ja, i 3 zoner
 • Mått: 120,5 x 57,9 x 21,5 millimeter
 • Vikt: 68 gram
 • Kopplingstyp: 2,4 GHz RF eller Bluetooth 5.0
 • Autonomi: upp till 80 timmar i 2,4 GHz RF och upp till 200 timmar i Bluetooth
 • Programvara : ja, SteelSeries Engine
 • Pris och tillgänglighet: redan tillgänglig, från 109,99 euro (svart eller vit)
SteelSeries Aerox 3 Wireless © SteelSeries

Symmetrisk och perforerad struktur

Med ett skrov som ser ut som två droppar vatten jämfört med Rival 3, som i sig är inspirerat av Rival 100 som har styrt sortimentet sedan 2015, är den enda yttre skillnaden (eller nästan) på Aerox 3 dess perforerade struktur.

Som ett blogginlägg från den danska tillverkaren indikerar har inte mindre än 200 “celler” skurits på över- och undersidan. Detta perforerade fodral har alltså gjort det möjligt att minska vikten med 18 gram, samtidigt som möjligheten finns att integrera RGB-belysning som lyser igenom skalet.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_6 © Matthieu Legouge

För att fortsätta på ämnet vikt, åberopar SteelSeries också besparingar på nivån för den tryckta kretsen, rullhjulet eller till och med batteriet som ska vara ” lättare, kompakt och energieffektiv “.

Det är sant att den här musens 68 gram gör glidning och hantering mycket behaglig, speciellt för dem som måste göra många snabba rörelser, eller som använder en ganska låg känslighet. Greppet är också idealiskt; musen är tillräckligt kompakt, men inte för kompakt, för att ge komfort och ett korrekt grepp i handflatan som i klo och fingertoppsgrepp.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_7 © Matthieu Legouge

Musens symmetriska design är tyvärr inte helt ambidextrous, såvida inte vänsterhänta bestämmer sig för att klara sig utan de två tumknapparna. Det är synd, för musen är “perfekt” symmetrisk. På denna punkt väntar vi fortfarande på en modell som kan ge lika mycket mångsidighet som Roccat Kova AIMO, en mus som måste ha varit en stor framgång med vänsterhänta.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_8 © Matthieu Legouge

Utöver RGB-estetiken hos denna Aerox 3 (smak och färger…), för SteelSeries fram andra argument när det gäller design och montering för att särskilja sig från sina konkurrenter.

Den första av dessa är hållbarhet. Det är klart att man kan ifrågasätta några ultralätta möss som vi testat och som ibland verkar ömtåliga. På denna punkt nämner SteelSeries ökningen av höljets tjocklek i vissa områden för att kompensera för förekomsten av perforeringar. Vem säger att perforerade möss också säger känslighet för damm eller fukt. Den starka punkten med Aerox 3 Wireless är helt klart att vara den första musen i sitt slag som är IP54-certifierad tack vare flera design- och monteringselement.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_5 © Matthieu Legouge

På en daglig basis gör Aerox 3 ett gott intryck i dessa hållbarhetsfrågor. Knarkar i strukturen är sällsynta, även när man utövar ett visst tryck på den, och plasten verkar tät nog att ta en droppe då och då.

Funktioner, autonomi och kompletterande programvara

Trots sin lätthet är Aerox 3 Wireless inte en av de möss som är för minimalistiska på pappret. Visst, med bara två skivknappar, en DPI-omkopplare och ett hjul, är det en mus mer orienterad mot FPS-spelare, men vi kan lita på dess dubbla trådlösa anslutning inklusive Quantum technology 2.0 från SteelSeries, dess TrueMove Air-sensor eller dess SteelSeries Engine medföljande programvara.

Denna programvara vill gå rakt på sak, med ett gränssnitt som nöjer sig med en enda sida där alla alternativ och parametrar är samlade. Det finns klassiska funktioner som tilldelning av olika nycklar, anpassning av RGB-belysning, justering av känslighetsnivåer och så vidare.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_GG © Matthieu Legouge

Vi drar också nytta av relevanta alternativ för att spara batteri, med “intelligent belysningsläge”, “högeffektivt läge” eller till och med vilotimer för musen och belysningen.

Observera att högeffektivitetsläget kommer att minska prestandan för musen om den aktiveras, vilket förlänger autonomin. Du kan till exempel inaktivera den när du inte spelar, men du måste tänka på att återaktivera den, rundresorna med mjukvaran kan vara överflödiga. I slutändan kvarstår det idealiska att växla mellan Bluetooth och RF 2,4 GHz beroende på användningsområdena, om målet är att spara energi.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_3 © Matthieu Legouge

Värdena som tillkännages av SteelSeries angående autonomi är svåra att verifiera i samband med ett test som detta. Med 200 timmar på klockan i Bluetooth och 80 timmar i RF-länk uppvisar Aerox 3 en autonomi i det goda snittet, högre än några av sina konkurrenter, men mycket mindre attraktiv än den för Orochi V2 som fungerar tack vare en enda AA eller AAA-batteri. Slutligen lönar sig den snabba laddningen av musen och gör att vi snabbt kan återfå 20 % batteri, på mindre än 15 minuter.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_1 © Matthieu Legouge

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_2 © Matthieu Legouge

Glidningar och prestanda

Som med de flesta avancerade spelmöss är Aerox 3 perfekt för konkurrenterna, tack vare en högpresterande sensor och felfri trådlös överföring.

Det är svårt att klandra Quantum 2.0 Wireless-tekniken, i själva verket är känslan exakt densamma som om den skulle ge en trådbunden mus! När det gäller den optiska TrueMove Air-sensorn, med 1:1 spårning, 40G acceleration, 400 IPS max spårningshastighet, kan vi inte hitta mycket att kritisera. För att nöta, kanske, låt oss säga att jag skulle vilja kunna justera känsligheten i steg om 1 dpi, vilket inte är möjligt här. Ditto, med tanke på priset på musen, skulle vi ha velat se ett dubbelt sensorsystem som SteelSeries Prime +.

SteelSeries Aerox 3 Wireless recension_3 © Matthieu Legouge

Strömbrytarna håller också vad de lovar, förutom att de är resistenta mot vatten och damm. Klicket är lyhört, tillfredsställande, om än högt, och 80 miljoner klickgarantin ger den här musen ett plus när det kommer till hållbarhet. Tumknappar är lättillgängliga utan ansträngning eller obehag. Å andra sidan uppskattar vi lite mindre hjulet, lite lågt och med skåror för nära varandra och inte tillräckligt markerade för vår smak.

Emellertid förblir dynorna klassiska, gjorda av PTFE. Gliden är flytande på en tygmatta som på en styv matta, inga problem på denna nivå. Slutligen är kabeln inte alltför besvärlig när den används när du laddar musen, vilket inte alltid är fallet med vissa trådlösa möss vars integrerade kabel är lite för kort eller stel. SteelSeries tillhandahåller en kabel med en relativt flexibel USB-C till USB-A-kontakt för att glömmas bort. Vi skulle vilja se den här typen av kabel oftare på vissa trådbundna möss.

SteelSeries Aerox 3 Wireless: Clubics åsikt

SteelSeries Aerox 3 trådlös8

SteelSeries kommer efter striden, inte utan anledning för att övertyga spelare. Med lite mer efterklokskap, utan tvekan, har den danska tillverkaren kunnat designa en ultralätt mus, men solid, trådlös, men hållbar, klassisk samtidigt som den är uppdaterad.

Det måste sägas att genom att ta upp den kända och uppskattade strukturen i sin Rival 3, tar SteelSeries inga stora risker. Relativt kompakt, bekväm, med ett enkelt grepp (förutom kanske de största tassarna), Aerox 3 har allt för att tillfredsställa fans av e-sporttävlingar. Ett uppmuntrande första steg för SteelSeries i världen av ultralätta och trådlösa möss, även om vi skulle ha velat se alternativ som finns på Prime +, också fjäderviktiga, men trådbundna.

Det höga priset på Aerox 3 (109 euro vid lansering) verkar genast mer rimligt när man tittar på vad konkurrenterna gör med möss vars pris svider i ögonen och plånboken. Den som verkligen kan överskugga den är ingen mindre än Razers Orochi V2, om du letar efter en kompakt mus.

Mest

 • Manövrerbarhet och hantering
 • RF/Bluetooth-anslutning
 • Mycket god autonomi
 • Gedigen design
 • Märkbara prestationer

De mindre

 • Hjulet är för lite markerat (för vår smak)
 • Symmetrisk design men inte för vänstermänniskor
 • Passar inte större händer

Design8

Ergonomi8

Funktioner8

Prestanda8

69,98 €

69,98 €


SteelSeries Aerox 3 trådlös till bästa pris

Amazon 69,98 € Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button