Stationära datorer kommer att kunna simulera hjärnan – så här gör de det

Fram till för en månad sedan var simulering av hjärnmodeller superdatorers exklusiva privilegium. Idag verkar det dock ha förändrats. Visserligen har vissa forskare använt otroligt innovativa komponenter som har gjort det möjligt för dem att kunna simulera hjärnmodeller med stationära datorer, särskilt spel som är utrustade med allt kraftfullare grafikkort.

För att beskriva detta innovativt förfarande är en studie publicerad i Nature Computational Science av ett team av forskare frånuniversitet av Sussex. Specifikt har de brittiska forskarna uppnått ett länge eftertraktat mål: simulera hjärnan med stationära datorer utrustad med kraftfulla grafikkort. I synnerhet uppgav forskarna att de mindes GPUden senaste generationens grafikkortför att säkerställa att stationära datorer också kan simulera hjärnmodeller väldigt komplex.

Så de lyckades simulera, med stor tillförlitlighetmodellen av den visuella cortex av en makak. Detta var möjligt eftersom GPU:erna tillät vanliga stationära datorer att utveckla denna simulering. Tack vare tillämpningen av dessa senaste generationens grafikkort kunde de uppnå sitt mål. Faktum är att bara genom att använda mängden datorkraft hos GPU:er kan man simulera en neuralt nätverk med alla dess synaptiska anslutningar eliminerar behovet av att lagra data som hänför sig till synapsernas anslutningsmöjligheter i minnet och därför genererar dem “i farten”.

Detta är en verkligt fantastisk innovation och en som kan vara en spelförändring för alla inom området beräkningsneurovetenskap och kanske även för de sektorer som för närvarande är engagerade i simuleringar av komplexet mänsklig hjärna för att få en sann artificiell intelligens.

Relaterade Artiklar

Back to top button