Start, aktivitetsfält och meddelandecenter nedtonade i Windows 10? Hur man fixar

Om du använder ett lätt tema på din dator kommer du att upptäcka att ” Start(Start) ”, ”Aktivitetsfält” och ”Meddelandecenter” i färginställningsmenyn är nedtonade. Det betyder att du inte kan röra eller redigera den i inställningarna. Anledningen till att den inaktiverades är att om Windows tillåtit dig att ändra accentfärgen för dessa element i ett lätt tema, kanske dessa element inte visas korrekt på din skärm.

Men om du behöver arbeta med det här alternativet och vill att det ska vara aktiverat, finns det flera sätt att göra det. Faktiskt(i grund och botten) kan du bara gå till appen ” inställningar(Inställningar)” och aktivera inställningen så aktiveras den inställningen åt dig.

Du kan aktivera det här alternativet för både standardteman och anpassade teman, men stegen är något olika för varje tematyp.

Fixa nedtonad startmeny, aktivitetsfält och åtgärdscenter med standardtema(Åtgärda det nedtonade alternativet Start, Aktivitetsfält och Action Center med ett standardtema)

Ett av de snabbaste sätten att fixa det här alternativet och göra det modifierbart är att aktivera standardtemat, som är förinstallerat på din dator med Windows . När du gör det kommer du att upptäcka att alternativet inte längre är nedtonat och du kan ändra dess inställningar.

 • Placera markören i sökfältet Cortana, skriv ” (Cortana)inställningar(Inställningar)” och klicka på programmet ” inställningar(Inställningar) ” när du ser det i sökresultaten.

 • På nästa skärm måste du hitta och klicka på alternativet märkt ” Personalisering(Personlig) » . Alternativet du letar efter finns där.

 • När menyn öppnas, titta på det vänstra sidofältet, hitta och klicka på alternativet ” Ämnen(Teman) » . Detta gör att du kan tillämpa det nya temat på din PC.

 • Du kommer att se olika teman som du kan använda på din dator. Vill du hitta den som säger Windows , och klicka på den. Temat kommer att appliceras på din PC omedelbart.

 • Nu, om du navigerar till en skärm där alternativet tidigare var nedtonat, kommer du att upptäcka att det inte längre är nedtonat och du kan faktiskt arbeta med det.

Även om den här metoden gör jobbet med några få klick, har den faktiskt en begränsning. Som du kan se från stegen ovan måste du tillämpa temat Windows som standard till din dator.

Om detta inte är vad du vill göra kan du leta efter en annan metod som gör att du kan aktivera det här alternativet i ditt nuvarande tema.

Aktivera nedtonade alternativ för Start, Aktivitetsfält och Action Center i ett anpassat tema(Aktivera det nedtonade alternativet Start, Aktivitetsfält och Action Center i ett anpassat tema)

Om du inte vill lämna ditt nuvarande tema, men ändå vill att alternativet ovan ska vara aktiverat, finns det faktiskt en metod som låter dig göra det.

Det ber dig i princip att ändra färgschemat för ditt tema (ändra färgschemat för ditt tema) som sedan aktiverar det inaktiva alternativet på din dator.

 • Hitta applikationen ” inställningar(Inställningar) » med hjälp av sökrutan Cortana och kör det när du ser det i sökresultaten.
 • Klicka på alternativet ” Personalisering(Personalisering)” på programmets huvudskärm.
 • I den vänstra sidofältet på skärmen väljer du alternativet märkt ” Ämnen(Teman) » . Hitta och klicka sedan på det tema du vill använda på din PC.

 • Välj nu alternativet ” Färger(Färger)” på vänster sidofält. Detta gör att du kan ändra ditt temas färginställningar.
 • På nästa skärm kommer du att se en förhandsvisning av temat och en rullgardinsmeny under det. Klicka på den här menyn och välj alternativet ” Beställnings(Beställnings)”. Det låter dig ange anpassade färginställningar för ditt tema.

 • Du kommer nu att se två nya menyer på skärmen. Vill du fokusera på den som säger ” Välj standard Windows-läge”(Välj ditt standardläge för Windows). Välj alternativet ” Mörk(Mörkt)” i den här menyn.

 • Nu kan du scrolla ner och du kommer att märka att alternativet inte längre är nedtonat.

Varje gång du byter tema vill du se till att du aktiverar alternativet som visas i stegen ovan så att alternativet inte är inaktiverat.

Uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner för att åtgärda problemet(Uppdatera bildskärmsdrivrutinerna för att åtgärda problemet)

Ovanstående bör lösa problemet för de flesta användare. Men i sällsynta fall, om detta inte fungerade för dig, kan du försöka uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner för att se om det löser problemet.

 • Använd sökrutan Cortana för att hitta och köra verktyget Enhetshanteraren.(Enhetshanteraren)

 • Du kommer att se en lista över all kringutrustning som är ansluten till din maskin. Du vill hitta och klicka på alternativet ” Grafikkort(Grafikkort) ” .
 • Högerklicka sedan på din videoadapter i listan och välj ” Uppdatera drivrutinen(Uppdatera drivrutinen) » .

 • Följ instruktionerna på skärmen för att uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner.
 • När du har uppdaterat drivrutinerna måste du starta om din dator.
 • Öppna applikationen ” inställningar(Inställningar) ” , och du kommer att se att inställningarna ” Starta, “Aktivitetsfältet” och “Center(Start, aktivitetsfält och åtgärdscenter) meddelanden” är inte längre nedtonade.

Om du använder ett lätt tema på din dator kommer du att upptäcka att alternativet Start, Aktivitetsfältet och Action Center i färginställningsmenyn är nedtonat. Det betyder att du inte kan röra och redigera den i dina inställningar. Anledningen till att det har inaktiverats är att om Windows tillät dig att ändra accentfärgen för dessa element i ett ljust tema, kanske dessa element inte syns ordentligt på skärmen.

Men om du måste arbeta med alternativet och du vill att det ska vara aktiverat, finns det några sätt att göra det. I grund och botten kan du bara gå in i appen Inställningar och aktivera ett alternativ och det kommer att aktivera alternativet åt dig.

Du kan aktivera alternativet för både standardteman och anpassade teman, men stegen är något olika för varje tematyp.

Åtgärda det nedtonade alternativet Start, Aktivitetsfält och Action Center med ett standardtema

Ett av de snabbaste sätten att fixa alternativet och göra det modifierbart är att aktivera standardtemat som är förinstallerat på din Windows-dator. När du gör det kommer du att upptäcka att alternativet inte längre är nedtonat och du kan ändra dess inställningar.

 • Placera markören i Cortana-sökrutan, skriv in inställningaroch klicka på inställningar app när du ser den i sökresultaten.

 • På följande skärm måste du hitta och klicka på alternativet som säger Personalisering. Alternativet du letar efter finns där.

 • När menyn öppnas, titta mot vänster sidofält och hitta och klicka på alternativet som läser teman. Det låter dig tillämpa ett nytt tema på din PC.

 • Du kommer att se olika teman som du kan använda på din dator. Du vill hitta den som säger Windows och klicka på den. Temat kommer omedelbart att appliceras på din PC.

 • Om du nu går till skärmen där alternativet tidigare var nedtonat, kommer du att upptäcka att det inte längre är grått och du kan faktiskt arbeta med det.

Även om den här metoden får jobbet gjort med några få klick, finns det faktiskt en begränsning den kommer med. Som du kan se i stegen ovan kräver det att du använder standardtemat för Windows på din dator.

Om detta inte är något du är villig att göra, kanske du vill leta efter en annan metod som låter dig aktivera alternativet i ditt nuvarande tema.

Aktivera det nedtonade alternativet Start, Aktivitetsfält och Action Center i ett anpassat tema

Om du inte vill lämna ditt nuvarande tema men ändå vill ha det ovannämnda alternativet aktiverat, finns det faktiskt en metod som låter dig göra det.

Det ber dig i princip att ändra färgschemat för ditt tema som sedan aktiverar det nedtonade alternativet på din maskin.

 • Sök efter inställningar app som använder Cortana-sökrutan och starta den när du ser den i sökresultaten.
 • Klicka på Personalisering alternativet på appens huvudskärm.
 • Från det vänstra sidofältet på skärmen väljer du alternativet som säger teman. Hitta och klicka sedan på det tema som du vill använda på din PC.

 • Välj nu alternativet som säger färger från vänster sidofält. Det låter dig ändra ditt temas färginställningar.
 • På följande skärm ser du förhandsgranskningen av ditt tema och en rullgardinsmeny under den. Klicka på den här menyn och välj Beställnings alternativ. Det låter dig ange anpassade färginställningar för ditt tema.

 • Du kommer nu att se två nya menyer på skärmen. Du vill fokusera på den som säger Välj ditt standard Windows-läge. Välj Mörk alternativ från den här menyn.

 • Du kan nu scrolla ner och du kommer att märka att alternativet inte längre är nedtonat.

Varje gång du ändrar ett tema vill du se till att du aktiverar alternativet som visas i stegen ovan så att alternativet inte inaktiveras.

Uppdatera bildskärmsdrivrutinerna för att åtgärda problemet

Ovanstående bör lösa problemet för de flesta användare. Men i ett sällsynt fall, om det inte fungerade för dig, kanske du vill försöka uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner för att se om det hjälper till att lösa problemet.

 • Använd Cortana-sökrutan för att söka efter och starta Enhetshanteraren verktyg.

 • Du kommer att se en lista över all kringutrustning som är ansluten till din maskin. Du vill hitta och klicka på alternativet som säger Grafikkort.
 • Högerklicka sedan på din bildskärmsadapter från listan och välj uppdatera drivrutinen.

 • Följ instruktionerna på skärmen för att uppdatera dina bildskärmsdrivrutiner.
 • Du måste starta om datorn när drivrutinerna är uppdaterade.
 • Öppna inställningar app så ser du Start, aktivitetsfält och åtgärdscenter alternativet är inte nedtonat längre.