Starlinks betaprogram avslutas i oktober

Starlink © Starlink

Tillhandahålls av SpaceX, tjänsten Starlinks satellitinternetåtkomst kommer att vara ur beta i oktober. Det säger åtminstone Elon Musk på Twitter.

Den offentliga betan kommer därför att ha varat ungefär ett år. Den lanserades först i USA i november 2020 innan den gradvis anlände till andra länder, inklusive Frankrike i maj förra året.

Läs också:
Starlink-satelliter kan snart vara inblandade i 90 % av rymdkollisionsvarningarna

Mer än 100 000 kunder och 14 länder omfattas

Inom loppet av ett år har Starlink utökat sin konstellation av satelliter avsevärt. Mer än 1 800 maskiner är för närvarande i omloppsbana, målet är att nå 12 000 runt 2025 och erbjuda global täckning. Prestanda har också förbättrats. SpaceX meddelar hastigheter på mellan 50 och 150 megabit per sekund i mottagning, och en latens på 20 till 40 ms.

I slutet av augusti betjänade Starlink mer än 100 000 kunder i 14 länder. Men platserna är för närvarande begränsade: beroende på i vilket geografiskt område du befinner dig varierar väntetiden för att få ett anslutningskit från några veckor till mer än sex månader.

Om tjänsten har något att locka människor utan tillgång till höghastighetsinternet förblir inträdesbiljetten dyr, särskilt med tanke på den franska marknaden. Det tar 499 euro att köpa anslutningsutrustningen (parabol, Wi-Fi-router etc.), 59 euro för bearbetnings- och fraktkostnader och 99 euro per månad för abonnemanget. För närvarande har ingen prisändring meddelats för slutet av betan.

Källa: Ars-Technica

Relaterade Artiklar

Back to top button