Starliner-kapseln återvänder till jorden i natt, och NASA vill säkerställa dess framtid

Starliner OFT-2 ISS närmar sig © NASA

Det återstår fortfarande resan: Starliner kommer inte att lämna den internationella rymdstationen förrän cirka 20:30 den 25 maj. Men efter några dagar i omloppsbana har NASA, Boeing och ULA mångdubblat deklarationerna som visar att kapseln kommer att få sin plats i det kommande amerikanska rymdlandskapet.

Nu måste hon fortfarande komma tillbaka till jorden utan problem…

Starliner OFT-2, returen

Det har gått nästan fem dagar sedan Starliner-kapseln dockade, nästan som planerat, med den internationella rymdstationen. En framgång, äntligen, för ett program som har samlat på sig förseningar… och som hoppas kunna avsluta detta andra obebodda uppdrag med stil nästa natt.

NASA- och Boeing-teamen har verkligen bestämt att väderkriterierna över New Mexico var tillfredsställande för en avdockning den 25 maj runt 20:30, följt av en landning mellan 12:05 och 12:50.

Kapseln och dess “mannekängpassagerare”, Rosie, kommer att ta tillbaka utrustning från ISS, i synnerhet besvärliga (men dyra) tomma kvävekapslar… Men i verkligheten, genom att landa på White Sands-platsen, c Framför allt, är ett hopp för Starliner-programmet att komma tillbaka på rätt spår efter två och ett halvt år av förseningar, undersökningar och problem, och att lugnt överväga att flyga astronauter där.

Vem vill flyga på en Boeing-kapsel?

Om allt går bra i kväll väntas Starliners nästa flygning före årets slut, för ett “kort” uppdrag (som fortfarande kan pågå mellan 7 dagar och några veckor) med minst två astronauter ombord.

Det är CFT-uppdraget, för Crew Test Flight, som kommer att användas för att intyga att Starliner-kapseln är lämplig för att flyga astronauter för långa NASA-uppdrag. Den kan alltså inkluderas i de krävande besättningsrotationsschemana till och från den internationella rymdstationen.

Den amerikanska byrån, som ansvarar för att namnge astronauterna som ska flyga på CFT, kommer inte att offentliggöra namnen förrän i sommar, då Boeing och de officiella myndigheterna har verifierat uppgifterna för denna första framgångsrika rundresa. Astronauterna Mike Fincke, Butch Wilmore och Sunita Williams är för närvarande de tre cheferna för programmet, och är därför de mest uppmärksammade. Den som inte är ombord är praktiskt taget garanterad att befalla den första långa rotationen.

Starliner Atlas V OFT-2 portal © United Launch Alliance

Starliner kommer att flyga på Atlas… och på Vulcan?

Vid en presskonferens i slutet av förra veckan gav representanter för United Launch Alliance (ULA) också ytterligare en försäkran om att raketleverantören kommer att hålla Atlas V-raketen tillgänglig för CFT-uppdraget. Men detta kommer också att vara fallet för de sex flygningar som NASA har avtalat om att använda Starliner för besättningsrotationer med Boeing. Detta innebär att livslängden för Atlas V förlängs till omkring 2028-2029, med en hastighet av en start per år, men ULA försäkrar att detta inte kommer att vara ett problem. Tänk om fler flyg behövdes?

NASA, Boeing och ULA är överens om att ULA vid behov kan få tid att certifiera sin moderniserade bärraket Vulcan för bemannad flygtjänst. Processen är lång och innebär vissa modifieringar, men utsikterna är attraktiva, för ULA som för Boeing. Det bör dock noteras att denna tioårsplan innebär att Starliner inte kommer att fungera som en “bärare” för turister som Crew Dragon för närvarande gör i Axioms eller rika miljardärers tjänst. Ett missat tillfälle? Det återstår fortfarande att verkligen tas i bruk… och det börjar med att landa korrekt ikväll.

Om samma ämne:
Boeing och NASA är redo att testa om rymdkapseln Starliner

Källa:SpaceNews

Relaterade Artiklar

Back to top button