Stänga Facebook och Instagram i Europa? Zuckerberg skulle inte förbjuda det, och anledningen är enkel!

Facebook-logotyp © Facebook

Mark Zuckerberg och hans team anser inte omöjligt möjligheten att upphöra med verksamheten Facebook och Instagram i Europa, om företagen inte igen får överföra europeisk användardata till USA.

Privacy Shield i sikte, alltid och igen. Flera anglosaxiska medier har under de senaste timmarna förmedlat vad som kan vara den mest häpnadsväckande informationen från denna början av år 2022 i världen av sociala nätverk, även om bluffande är en konst som världens stora företag har bemästrat fantastiskt. Metagruppen och Mark Zuckerberg skulle överväga att avsluta Facebook- och Instagramäventyret på europeisk mark om den kaliforniska jätten inte får tillfredsställelse när det gäller dataöverföring.

Meta sätter press på Europa

Skulle grundaren och chefen för Meta ge efter för panik? Enligt amerikanska och brittiska medier är vi inte långt ifrån det. Det måste sägas att företaget, vars flaggskepps sociala nätverk Facebook håller på att förlora sin aura, kanske går igenom den mest betydande krisen i sin historia, efter att ha förlorat nästan 4 miljoner användare under det senaste kvartalet och samtidigt som det står inför ett problem med reklaminriktning via iOS vilket också på allvar dämpar investerarnas entusiasm.

Så Meta-gruppen kan ha bestämt sig för att gå till offensiven och sätta press på de europeiska myndigheterna, kanske är detta en strategi som syftar till att lugna investerare. I sin senaste rapport som lämnats till säkerhet och utbytesprovisionmotsvarigheten till finansmarknadsmyndigheten i USA, varnar Meta-gruppen för att de kanske inte längre kan erbjuda sina ” viktigaste produkterna och tjänsterna till europeiska användare.

Meta skulle alltså innebära att dess sociala nätverk Facebook och Instagram skulle kunna stoppas på den gamla kontinenten. Men under vilken förevändning? Gruppen informerade den amerikanska tillsynsmyndigheten om att den rättsliga ram som Europa antagit när det gäller dataöverföring är ogynnsam för den, medan datadelning är avgörande för dess ekonomiska modell, för att tillhandahålla sina tjänster och för att optimera riktad reklam för dess annonsörer.

Den amerikanska gruppen vill kunna överföra, lagra och bearbeta data från europeiska användare i USA

Vi sa det i början av artikeln, det är återkomsten av den eviga debatten kring Privacy Shield. Vad pratar vi om ? Den 16 juli 2020 utfärdade Europeiska unionens domstol en dom (Schrems II) som avslutade Privacy Shield, som bestod av ett oinskränkt system för dataöverföring mellan EU och USA. Sedan dess är det genom standardavtalsklausuler (SCC) som praxisen har reglerats starkt.

Överföring av data från EU till tredjeländer som USA är inte förbjudet i sig, men är föremål för vissa skyldigheter. Företag som samlar in och lagrar data, såsom Meta Group här, måste tillhandahålla ytterligare åtgärder som garanterar en skyddsnivå som motsvarar den som ges inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Idag anser Europa att USA inte erbjuder tillräckliga garantier.

Meta vill kunna överföra, lagra och behandla sina europeiska användares personuppgifter på servrar baserade över Atlanten. Företaget, som svarade genom sin Vice President of Public Affairs and Meta Communications, Nick Clegg, uppmanar ” tillsynsmyndigheter att ta ett proportionerligt och pragmatiskt tillvägagångssätt för att minimera störningar för de tusentals företagen som vill överföra data utanför EU, från det lilla lokala SME till den digitala juggernauten.

Irland kommer att utfärda ett beslut under de kommande veckorna som mycket väl kan skapa ett prejudikat inom EU, medan det lokala CNIL hade utfärdat ett preliminärt yttrande, 2020, där det indikerade att Facebooks SCC:er strider mot GDPR.

Om samma ämne:
Google, Meta och EU:s justitieministrar är överens mot näthat

Källa: Stad AM

Relaterade Artiklar

Back to top button