Stage Manager: vad är den nya iPad multitasking värd?

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

iPadOS 16 erbjuder ny multitasking-hantering iPaden med stöd för fönsterprogram. På Clubic testade vi Stage Manager i några timmar och vi ger dig vårt första intryck.

iPad multitasking har alltid varit stenen i surfplattans sko. Apple har alltid förespråkat ett uppmätt tillvägagångssätt med Split View, en enhet som gör att du bara kan visa två fönster sida vid sida, och Slide Over, som låter dig dra ett tredje flytande fönster för att visa dina meddelanden eller din musikspelare. , till exempel.

Om Apple nyligen har granskat ergonomin i sin multitasking, har systemet aldrig helt övertygat proffs, som kritiserade bristen på flexibilitet hos detta system.

Med Stage Manager ser den amerikanska tillverkaren över sitt exemplar och erbjuder ytterligare ett alternativ för avancerade användare. Vi hittar alltså en helt ny presentation av applikationer på pekplattans stora skärm, men även på Mac, med nästa macOS Ventura-uppdatering som landar i slutet av året.

Sammanfattning

Stage Manager: en M1 eller ingenting

Innan du börjar utforska Stage Manager är en snabb rundtur i de tekniska specifikationerna på sin plats.

Stage Manager kommer endast att vara tillgänglig med iPads utrustade med en Apple M1 SoC, det vill säga iPad Pro 2021 och iPad Air 2022, men endast i sin 256 GB version för den senare modellen.

Apple M1 © Apple

Varför sådana begränsningar? Apple förklarar dem med behovet av att använda funktionen Virtual Memory Swap. Tack vare det kan M1-chippet använda lagring som RAM och använda upp till 16 GB RAM för att köra alla applikationer på skärmen smidigt. Tillverkaren specificerar också att dra nytta av den mer kraftfulla grafikprocessorn i Apple M1 samt snabbare lagring.

Enligt Craig Federighi, vicepresident med ansvar för mjukvara på Apple, har hans team medvetet gjort dessa drakoniska tekniska val för att ge användarna en smidig och trevlig upplevelse. ” Vi vill göra det tillgängligt där vi kan. Det är det bästa att göra. Vi ville inte begränsa vår design, vi sätter riktmärket för framtiden ”, förklarade han också för våra kollegor från TechCrunch.

En förvirrande fönstervy vid första anblicken

För att aktivera Stage Manager måste du först aktivera detta läge i iPad-inställningarna. Till skillnad från Split View, som är tillgänglig via knappar och gester i hela systemet, måste du här gå igenom Kontrollcenter och sedan klicka på den nya Stage Manager-ikonen för att få denna presentation.

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

Observera att Stage Manager bara fungerar i liggande läge, för att dra nytta av mer utrymme på skärmen, men också för att enkelt anpassa sig till tangentbord/muskombo.

När det är klart märker du direkt att din applayout har ändrats. Dock förblir på plats längst ner på skärmen och till vänster hittar du en lista över öppna applikationer på iPad. Genom att gå till kontrollcentret och hålla nere Stage Manager-ikonen är det möjligt att för tillfället inaktivera visningen av Dock eller listan över applikationer, beroende på vad du vill.

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

Slutligen, i mitten av skärmen, tar den pågående applikationen upp det mesta av skärmen. Det nedre högra hörnet har nu en liten svart linje som gör att du kan ändra storlek på fönstret för att passa dina behov.

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

Om du klickar på en applikation som finns i den vänstra menyn visas den i mitten av skärmen, medan den föregående appen återgår till det här avsnittet. Du kan också gå tillbaka till huvudmenyn för att öppna ett nytt program. Stage Manager kommer att återaktiveras omedelbart.

Dessutom låter Stage Manager dig placera flera applikationer i mitten av skärmen, upp till maximalt fyra programvaror som överlappar som ett skrivbordsoperativsystem.

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

Om du är typen som ger upphov till kaos på ditt skrivbord kanske Stage Manager inte är något för dig. Apple sätter säkerhetsåtgärder för att undvika röran på skärmen på iPad, och varje applikation kommer automatiskt att ersätta och ändra storlek på sig själv när du ändrar en av dem. De mest galningar kommer att uppskatta, de andra kommer att blåsa av förbittring framför detta nya märke av stelhet.

Organiserade arbetsytor som kommer att glädja proffs

Stage Manager går längre genom att låta dig skapa flera utrymmen som sammanför mellan två och fyra applikationer.

Du kan till exempel skapa ett utrymme med dina meddelandeprogram, ett annat som innehåller din webbläsare och ett kontorsprogram, och så vidare, beroende på dina användningsområden. Menyn till vänster kommer sedan att gruppera dessa flera utrymmen, och ett tryck på skärmen ger dig tillgång till dem omedelbart.

Stage Manager iPadOS © © Mathieu Grumiaux för Clubic

Det är synd att endast fyra applikationsgrupper kan visas i menyn. Det går inte heller att dra en applikation till en redan skapad grupp. För att göra detta måste du först klicka på en grupp och sedan inkludera önskad applikation. Det är ganska smärtsamt.

Trots överflöd av öppna applikationer visade vår iPad Air inte det minsta tecken på att sakta ner, men vi kunde stöta på några buggar och tvingade återgångar till hemmenyn. Låt oss inte glömma att vi genomför detta test på en första beta och att optimeringarna kommer att fortsätta under hela sommaren.

Den här nya funktionen, som påminner om macOS flera stationära datorer, får ännu mer nytta med tillägget av en extern skärm. iPadOS 16 stöder bildskärmar som är anslutna via USB-C till iPad för att visa nya appar via Stage Manager.

wwdc 2022 iPadOS

Du kan alltså fördubbla antalet applikationer på skärmen, från fyra till åtta program totalt, och separera dina olika utrymmen genom att flytta naturligt från en till en annan för att använda en annan programvara, eller dra och släpp dokument från en programvara till en annan.

Vår åsikt om Stage Manager

Låt oss vara ärliga: Stage Manager är inte perfekt, men det är ett steg i rätt riktning. Med den här nya presentationen riktar sig Apple helt klart inte till allmänheten, som kommer att föredra enkelheten med en enda presentation framför två applikationer på samma skärm. Gruppen vänder sig här till sin professionella marknad, som äntligen kommer att gå mycket längre i hanteringen av de olika applikationerna.

Medan iPad har varit ett allt mer omfattande produktionsverktyg under en tid, erbjuder Stage Manager tillräckligt med flexibilitet till pekplattan för att göra den till en unik produktionsenhet för många proffs och kreativa, och ännu mer med stöd för en extern skärm.

Vi hade såklart velat kunna gå längre, visa fler applikationer på skärmen, och till och med omorganisera dem som vi vill, utan att bli tagna i handen av iPadOS 16 som tar hand om att automatiskt justera apparna. iPad är inte (och kommer aldrig att bli) en Mac, även om Apple år efter år strävar efter att förena dessa två plattformar och att multiplicera gränssnittsförslagen för att anpassa sig till alla sina användare.

Det återstår nu några veckors arbete innan släppet av iPadOS 16 i början av läsåret. Apples ingenjörer är redan på jobbet för att svara på tidig feedback och felrapporter från utvecklare som för närvarande testar Stage Manager på sina enheter. Vi ses i september 2022 för att upptäcka den slutliga versionen, med kanske en helt ny iPad Pro M2 som det perfekta utställningsfönstret för denna lovande funktion.

Relaterade Artiklar

Back to top button