SSD:er “officiellt” mycket mer tillförlitliga än hårddiskar

Kioxia SSD CD7 (PCIe 5.0) © WCCFTech

Sedan SSD kommit till lagringsmarknaden delar sig frågan. Det är kanske det som slutligen avslutar debatten?

Minns schematiskt att en SSD består av ett PCB och elektroniska chips. Till skillnad från en “traditionell” hårddisk, designad kring ett kretskort förstås men framför allt plattor som data lagras på, är SSD:n fri från mekaniska delar.

En fortfarande ny teknik

En designskillnad som räckte för SSD-förespråkare att snabbt proklamera att den senare inte bara är snabbare och mer lyhörd än hårddisken, den är också mycket mer robust och pålitlig.

HDD-SSD tillförlitlighet © Neowin

Vissa blev rörda av denna kanske lite förhastade slutsats när vi bara hade väldigt lite perspektiv på tekniken implementerad i SSD:er… jämfört med decennier av inspelningsbehärskning av magnetiska hårddiskar.

Idag, medan SSD-enheter är mer än tio år gamla, börjar vi se saker tydligare. Företaget som specialiserat sig på molnet Backblaze använder sin studie för att motivera att de är mycket mer pålitliga och misslyckas mindre än “traditionella” hårddiskar.

Men redan mer pålitlig över fem år

Naturligtvis räcker det inte att bara säga att det är en sanning. Backblaze publicerar för att motivera sin slutsats en rapport där den presenterar resultaten av SSD-enheter som angetts under deras femte verksamhetsår.

HDD-SSD tillförlitlighet © Neowin

En del kommer utan tvekan att säga att fem år fortfarande inte räcker för att ha den nödvändiga efterklokskapen och de kommer inte att ha helt fel. Ändå gör de data som publiceras av Backblaze det redan möjligt att markera en diskrepans mellan SSD:er och hårddiskar.

På dessa data kan vi faktiskt se att hårddiskar tenderar att visa betydande tecken på trötthet från det fjärde året. Faktum är att oro för NAND-minnets livscykler eller styrenhetsfel kan vara överskattade.

Backblazes slutsats förefaller oss fortfarande bara delvis i den mån vi måste se om trenden inte vänds inom en mer eller mindre nära framtid. Ändå, efter fem års aktivitet – intensiv föreställer man sig – är SSD verkligen mer pålitlig än hårddisken.

Källa: Neowin

Vilka är de bästa M.2 SSD:erna och 2.5 SSD:erna? Jämförelse 2022

Vilken är den bästa SSD:n? SSD:n är den oumbärliga följeslagaren till alla datorer oavsett om det är en bärbar modell eller ett “skrivbordstorn”. Ändå är SSD-kategorin inte homogen, så vi tittar på dess fall genom ett urval av de bästa modellerna i M.2 NVMe-format, men också några 2,5-tums SATA.
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button